HDP Grup Başkanvekili Oluç, milletvekilleriyle birlikte Meclis’te grubu bulunan bütün partilere “Gelin hep birlikte Saray yapımını, rant alanlarını değil ortak önergeyle depremi, çığı, tedbirsizliği konuşalım” çağrısında bulundu.
Oluç, önerileri kabul edilmediği taktirde bugün Genel Kurul’da imar kanunu teklifi tartışmalarına katılmayacaklarını söyledi.
HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, Van’daki çığ felaketine ilişkin Meclis’te basın toplantısı düzenledi. Toplantıya HDP’li milletvekilleri Abdullah Koç, Filiz Kerestecioğlu, Kemal Bülbül, Mehmet Rüştü Tiryaki, Meral Danış Beştaş, Murat Çepni, Oya Ersoy, Rıdvan Turan, Serpil Kemalbay, Şevin Coşkun ve Tülay Hatimoğulları katıldı.
Önce Elazığ-Malatya depreminde büyük acılar yaşandığını 41 kişinin yaşamını kaybettiğini hatırlatan Oluç, arkasından Van Bahçesaray’da meydana gelen çığ felaketini ardından Sabiha Gökçen Havaalanı’nda uçak kazası meydana geldiğini hatırlattı.
‘Depremde 4 gün boyunca bazı köylere gidilmedi’
Ardı ardına yaşananların herhangi bir felakete karşı nasıl hazırlıksız olunduğunu net bir şekilde gösterdiğini söyleyen Oluç, “Elazığ-Malatya depreminde köylere günlerce yardım ulaştırılamadı. 4 gün boyunca bazı köylere hiç gidilmedi bile.” dedi.
‘Vergileri soranlara utanmazlıkla cevap verildi’
Deprem vergilerinin nereye harcandığını soranların iktidar ve yürütme tarafından “utanmaz” olarak ilan edildiğini belirten Oluç, “Gerçekten sorularımıza büyük bir utanmazlıkla cevap verildi. Hala Elazığ artçı depremlerle sallanıyor, insanlar molozlar altında kalmamak için soğuğa rağmen çadırlarda yaşıyor. Son derece vahim bir tabloyla karşı karşıyayız.” dedi.
‘Çığ konusunda ciddi iddialar var’
Van Bahçesaray yolunun normal zamanlarda bile kar-kış olmadan son derece sıkıntılı bir güzergah olduğuna işaret eden Oluç, “İşte kış koşullarında bir çığla karşı karşıya kalındı ve sonuçlar hepimizce görülüyor.” dedi. Özellikle ikinci çığ felaketinde atılmaması gereken adımların atıldığına dair çok ciddi iddialar olduğuna dikkat çeken Oluç, henüz çığ altından çıkarılamayanların olması, kaç kişinin çığın altında olduğunun resmen belli değilken bunları konuşmanın kolay olmadığını söyledi. Oluç, “Bunları daha sonra konuşacağız.” dedi.
‘AKP Genel Başkanının konuşması herkesin hatırında kalsın’
Oluç, dün televizyon kanallarında Bahçesaray’dan yapılan yayınların kesilerek Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı’nın konuşmasının verildiğini hatırlattı. Oluç, şöyle konuştu: “Ve orada yaptığı konuşma, gerçekten belge olsun ve herkesin hatırında kalsın diye bir kez daha söylemek istiyoruz: ‘Çığdan yeni bir haber geldi. Çığ altında kalanların sayısı 33 oldu. Allah rahmet eylesin. Maalesef çığ, heyelan bütün bunlar tehdit. Ve TOKİ vasıtasıyla bugüne kadar 4 bin 794 konut inşa ettik. Nereden nereye geldiğimizi en iyi siz biliyorsunuz.’ Cümle buydu.”
Türkiye’nin yarısından fazlasının iktidarın nereden nereye geldiğini bildiğini ve bu cümlelere “Pes” dediğini ifade eden Oluç, “Onun için konu TOKİ. ‘Deprem vergileri nereye gitti?’ diyenlere ‘utanmaz’ diyenler, hakikaten ‘pes’ dedirtecek ibretlik cümleler kurdular.” dedi.
‘Meclis’te rant yasaları tartışılıyor’
Bütün bunlar olurken Meclis’te rant yasalarının tartışıldığını söyleyen Oluç, “Belediyelerin yetkilerinin Çevre Şehircilik Bakanlığı’na, Cumhurbaşkanlığı’na, TOKİ’ye nasıl devredileceğine dair maddelerin olduğu bir kanun teklifi ile karşı karşıyayız. Yani rant alanlarının yeniden nasıl iktidarın eline geçeceğine dair bir kanun teklifi tartışılıyor bütün bunlar olurken.” diye konuştu.
‘Van Gölü’nün bir tarafında Saray yapma tartışması’
Oluç, Van Gölü’nün bir tarafında çığ nedeniyle yaşanan acılar olduğunu belirterek, diğer tarafından ise “Ahlat” olduğunu söyledi. Oluç, “Bu kanun teklifinin 20’inci maddesine göre Cumhurbaşkanı’na Saray yapılması tartışılıyor. Yani Van Gölü’nün iki tarafından bahsediyoruz. Birinde acı var. Öbür yakası için ‘Sarayı nasıl yapacağız’ tartışması.” şeklinde konuştu.
‘Gelin depremi, çığı, tedbirsizliği konuşalım’
Meclis’te grubu bulunan bütün partilere çağrıda bulunan Oluç, depremin yarattığı sonuçları, çığın ve tedbirsizliğin yarattığı sorunları bütün partiler olarak ortak önerge verilerek tartışılmasını istedi. Hem Elazığ’da hem Bahçesaray’da acıların çok sıcak olduğuna vurgu yapan Oluç, “Gelin hep birlikte tüm partiler ortak teklif verelim. Bunları konuşalım. İmar meselelerini konuşmayalım. Rant alanlarının iktidarın eline nasıl geçeceğini konuşmayalım. Van Ahlat’ta yeni bir Saray yapımını konuşmayalım.” dedi.
‘Öneri kabul edilmediği taktirde tartışmalara katılmayacağız’
Oluç, önerileri kabul edilmediği taktirde bugün Genel Kurul’da bu kanun teklifinin tartışmalarına katılmayacaklarını söyledi. Partilerinden bir heyetin hem dün hem de bugün Bahçesaray’da olduğunu belirten Oluç, dayanışmanın herkes için çok önemli olduğunu kaydetti.