HPV aşısının ücretsiz yapılması için kanun teklifi

HDP Milletvekili Işık, HPV aşısının ücretsiz yapılmasına dair kanun teklifi vererek, HPV aşısının ulusal aşı programına alınmasıyla binlerce kadının hayatının kurtulabileceğine vurgu yaptı.

HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan Işık

HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan Işık, HPV Virüsünün Yayılmasının Önlenmesi ve HPV Aşısının Ücretsiz Yapılmasına Dair Kanun teklifi verdi. Işık, kanun teklifinin gerekçesinde, yaşam hakkının en yüce değer olduğuna vurgu yaparak, “İnsan yaşamının korunmaması, önlenebilir hastalık ve sağlık sorunlarının önlenmemesi yaşam hakkına yönelik riskleri arttırmaktadır. Kamusal sağlık hizmetlerinin etkili ve önleyici bir yaklaşımla sunulması durumunda birçok kişinin yaşam hakkı daha etkili bir şekilde korunmuş olacaktır.” dedi.

‘Cinselliğin tabulaştırıldığı toplumlarda hastalıklar hızlı yayılabilmektedir’

Sağlık hakkının metalaştırılıp piyasa koşullarına terk edilmesi durumlarında ise birçok insanın sağlıksız bir yaşam ve vakitsiz bir ölüm ile yüz yüze kalabildiğine işaret eden Işık, şunları ifade etti:

“Cinselliğin tabulaştırıldığı, sağlıklı cinselliğe ilişkin bilinçlenmenin olmadığı toplumlarda cinsel yolla bulaşan hastalıklar çok hızlı yayılabilmektedir. Cinsel yolla bulaşan siğiller kapsamında olan genital siğil HPV virüsü (Human papilloma virus) enfeksiyon sonucu oluşan, hem kadında hem de erkekte giderek artan sıklıkla görülen bir hastalıktır.”

‘Hem erkekte hem de kadında ciddi sağlık problemlerine yol açıyor’

Virüsün, ham erkekte hem de kadında ciddi sağlık problemlerine yol açan bu hastalığın nedenleri ve tedavisinin bilinmesine rağmen çeşitli nedenlerle yayılmasının önlenemediğini belirten Işık, “Erken tanı konulması durumunda tedavisi basit olan bu hastalık, gecikme durumlarında ölümcül sonuçlara yol açabilmektedir.” dedi.

‘Her yıl 300 binden fazla kadın rahim ağzı kanserinden hayatını kaybediyor’

Her yıl yarım milyondan fazla kadının enfeksiyon kaptığı, 300 binden fazla kadının rahim ağzı kanserinden hayatını kaybettiğine işaret eden Işık, şunları kaydetti:

“Çok yakın bir döneme kadar bu virüsten korunmanın imkanları bulunamazken yapılan araştırmalar sonucunda geliştirilen aşılarla HPV enfeksiyonunun, dolayısıyla rahim ağzı kanserinin büyük oranda önlenebilir olduğu tespit edilmiştir. HPV virüsü dışında cinsel yolla bulaşan bazı diğer enfeksiyonlar, çok erken yaşta cinsel ilişki, çok fazla sayıda doğum, korunmasız ve çok partnerli cinsel ilişki, çok uzun süreli doğum kontrol hapı kullanımı da rahim ağzı kanseri riskini arttıran diğer faktörlerdir. Rahim ağzı kanserine neden olan HPV’nin kansere yol açan 15 farklı tipinin bulunduğu ifade edilmektedir. Buna karşı önceki dönemlerde virüsün bazı tipleri vücuda bulaşmamışsa aşının koruyuculuğu yüzde 100’e yakın olabilmektedir.”

‘Aşıların maliyeti 2 bin TL’yi geçiyor’

HPV aşısının virüs tiplerine göre ayrıldığını belirten Işık, “Bunlar 2’li, 4’lü ve 8’li olarak genellikle 3 doz olarak uygulanmaktadır. Her dozu ücretli uygulanan bu aşıların 2 bin TL’yi geçen maliyeti birçok toplum kesimi için çok büyük bir maliyettir. Bu maliyeti nedeniyle aşı birçok kişi tarafından yapılmamaktadır.” diye kaydetti. 

‘Aşı 100’den fazla ülkenin programına alındı’

2006 ile 2020 yılları arasında bu aşının 100’den fazla ülkenin ulusal aşı programına dahil edildiğinin ifade edildiğini aktaran Işık, “Türkiye’de HPV aşısı ulusal aşılama programına dahil edilmemiş ve konuya dair bakanlık adım henüz bir adım atmamıştır. Mevcut durumda Türkiye’de bu aşıyı yaptırmak isteyen kişiler bu aşının tek dozu için yaklaşık olarak 600 lira ödeme yapmak zorunda kalmaktadır.” diye belirtti.

‘Aşıyla binlerce kadının hayatı kurtulabilir’

HPV aşısının ulusal aşı programına alınmasıyla daha az maliyetle kanser hastalığının önlenebileceğini ve binlerce kadının hayatının kurtulabileceğine vurgu yapan Işık, “Kanser tedavisine harcanan maliyetle kıyaslandığında daha az maliyetli olan bu aşıyı bakanlık aşılama takvimine almayarak yaşam hakkı ve sağlık hakkı ihlallerine yol açmaktadır.” diye ifade etti.  

‘Aşı ulusal aşılama programına alınmalı’

Erişilebilir ve ücretsiz test, aşı, tarama çalışmaları HPV virüsünün genel bulaşıcılığını azaltacağını belirten Işık, “Rahim ağzı kanserinden kaynaklı ölümleri de büyük oranda azaltabilecektir. Ölümcül bir kansere yol açabilen bu virüse karşı üretilen bir aşının sigorta kapsamında olmaması sağlık hakkının öncelenmediği anlamına gelmektedir. Vakit kaybetmeksizin aşının sigorta kapsamına alınması ve herkes için ulaşılabilir şekilde ücretsiz erişimin hayata geçirilmesi önem arz etmektedir.” dedi.

Işık, söz konusu aşının ulusal aşılama programına alınması ve ücretsiz bir şekilde herkesin bu aşıya erişimin sağlanması gerektiğini belirtti.

Yeni1Mecra