İmamoğlu’dan Kürtçe oyunun yasaklanmasına tepki: Geri adım atacak değiliz

Kürtçe “Berû” oyununun yasaklanmasını değerlendiren İBB Başkanı İmamoğlu, “Devlet aklı sudan ucuz bahaneler, geçersiz mesnetsiz bahaneler üretemez.” diyerek, o aklın kanunlara uygun hareket etme mecburiyeti olduğunu söyledi.

İmamoğlu, belediye olarak her duyguya, kültürler arası her türlü iletişime ortam yaratma mecburiyetleri olduğunu belirterek, “Böyle bir sözden geri adım atacak bir yönetim değiliz.” dedi.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, kentsel dönüşüm çalışmalarının olumsuz örnekleriyle gündeme gelen Kadıköy’ün Fikirtepe semtinde incelemelerde bulundu. Fikirtepe Kiptaş Şantiyesi önünde başlayan inceleme gezisinde İmamoğlu’na, Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı ile İBB bürokratları eşlik etti. İmamoğlu, ziyaretinin sonunda gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

‘Devlet eliyle yapılmış bir trajedi’

Fikirtepe’deki soruna ilişkin soruyu yanıtlayan İmamoğlu, Fikirtepe’nin tümüyle yanlış başlamış bir iş olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

“Aslında her bileşenin hatası var. Ama tabii vatandaşa bu saatte hata bulmak en büyük yanlış. Bu işi koordine eden o dönemin erkleri. Büyükşehirle başlamış, sonra bakanlığa geçmiş vesaire vesaire. O dönemlerde ilçe belediyesi yok sayılmış. Ama bugüne geldiğimizde, etrafa baktığınızda, dünyada böyle devlet eliyle yapılmış trajedi var mıdır; yoktur.”

‘İşbirliği mekanizması kurulsun beraberce çözelim’

Sorunun çözümüne yönelik önerilerinin net olduğunu belirten İmamoğlu, “İBB’nin yapacakları zaten belli, yetki olarak alanı değil. Biz dedik ki, ‘Bu kadar karmaşaya gerek yok. Buraya bir yapı kuralım. Burayı bakanlık yönetsin. İçerisinde İBB, Kadıköy Belediyesi, KİPTAŞ ve onunla ilgili kurumlar, muhtarı, buranın sivil toplum kuruluşları, burada bu işleri yapan müteahhitler olsun. Burada bir işbirliği mekanizması kurulsun. Kademe kademe her sorunu beraberce çözelim.” dedi.

İmamoğlu, buradan da çağrı yaparak “Umarım hızlıca bir dönüş olur ve bu mekanizmayı Fikirtepe’de kurarız.” diye konuştu.

Kürtçe oyun ‘Berû’nun yasaklanmasına tepki

İmamoğlu, bir gazetecinin, Teatra Jîyana Nû (Yeni Yaşam Tiyatrosu) tarafından “Berû” (Yüzsüz) adlı Kürtçe tiyatro oyununun İBB Şehir Tiyatrosu’nda sahnelenmesinin Gaziosmanpaşa Kaymakamlığı tarafından yasaklanması ve Valiliğin de “PKK propagandası yapılıyor” açıklamasını hatırlatarak, “Olayın içeriği nedir” sorusunu da yanıtladı.

‘Devlet aklı geçersiz mesnetsiz bahaneler üretemez’

İmamoğlu, şu değerlendirmede bulundu: “Kırmızı bülten ile aranan bir terör örgütü üyesinin televizyonda çıkıp açıklama yapması serbest. Hiçbir sorun yok. Ama Kürtçe oyun oynayan bir grubun, -ki defalarca oynamış- Kürtçe bilen vatandaşlarımızın gidip izleyeceği bir oyunu oynatmak yasak, suç. Yani böyle bir şey olmaz. Devlet aklı denen bir şey var. Devlet aklı, devleti yönetenlerin ortaya koyduğu bu akıldır. Yani o yönetenlerin orada ortaya koyduğu akıl, sudan ucuz bahaneler, geçersiz mesnetsiz bahaneler üretemez. O aklın; geçerli, akıllı, hukuka uygun ve kanunlara uygun bir şekilde hareket etme ve ortaya akıl koyma mecburiyetleri vardır. Çok üzülüyorum, sıkıntı duyuyorum bunları görünce.”

‘Akıl mı okuyorsunuz, tahminde mi bulunuyorsunuz?’

“Düşünsenize; bu ülkenin koca bakan yardımcısı, 16 milyonluk kentin koca valisi açıklama yapıyorlar. Neymiş efendim; ‘Terör örgütü propagandası yapılacakmış.’” diyen İmamoğlu, oyunun 20-30 kez İstanbul’da oynandığını hatırlatarak “Bugüne kadar neredeydiniz?” diye sordu.

‘Yargıya gidecekmiş gitsin’

İmamoğlu, “Yani şimdi akıl mı okuyorsunuz, tahminde mi bulunuyorsunuz, ne yapıyorsunuz? Soruşturma açılacakmış. İnanın tiyatro deyimi ile bu kadar komik bir bahanenin son perdesi.” dedi.

‘Türkçe oynanmış şimdi Kürtçe oynanacak ne farkı var’

Aynı oyunun Devlet Tiyatroları tarafından da 2014 yılında oynandığını hatırlatan İmamoğlu, “Dario Fo’nun, -dünya edebiyatının önemli bir ismi İtalyan- bu oyunu, Devlet Tiyatroları tarafından oynanmış. Türkçe oynanmış. Şimdi Kürtçe oynanacak. Ne farkı var? O bakımdan, çok yanlış bir iş, çok kötü bir tarif yapılmış. Yargıya gidecekmiş. E gitsin. Yargıda göreceğiz bakalım ne olacak?” şeklinde konuştu.

‘Geri adım atacak bir yönetim değiliz’

“Bu karardan sonra İBB tiyatrolarında Kürtçe oyun vesaire kültürel aktiviteler olacak mı” sorusuna ise İmamoğlu, şu yanıtı verdi:

“İBB, 16 milyon insanın belediyesidir. Bizim, bu şehirde yaşayan her duyguya, kültürler arası her türlü iletişime ortam yaratma mecburiyetimiz vardır. O bakımdan biz, böyle bir sözden geri adım atacak bir yönetim değiliz.”