IŞİD tarafından 2014’te kaçırılıp daha sonra Türkiye’de bir çocuk yuvasında bulunan 2 Ezidi kardeş, 2017 yılından bu yana süren mücadelenin ardından Irak’taki ablaları Hadiya Hussein’e kavuştu.
Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanlık Ofisi, IŞİD tarafından kaçırılan iki kardeşe ilişkin yazılı açıklama yaptı. AA’nın geçtiği bilgilere göre; açıklamada yıllardır aranan 2 kardeş için Türkiye’deki ilgili kurumlarla yoğun temasların yürütüldüğü belirtildi. Açıklamada 2 kardeşin Ankara’da bir günlük temaslarda bulunan IKBY Başkanı Neçirvan Barzani ve beraberindeki heyetin uçağıyla Erbil’e getirilip yakınlarına teslim edildikleri kaydedildi.
Ne olmuştu?
Gazeteci Hale Gönültaş’ın Gazete Duvar’da 26 Kasım 2019 tarihinde yayımlanan haberine göre; anne ve babası, eşi, dört yaşındaki oğlu, kocası ve üç kardeşi IŞİD tarafından kaçırılan Hadiya Hussein önce Telafer’e ardından Rakka’ya götürüldü. Doğumunu bir IŞİD’linin evinde yaptı. IŞİD’in 2017 yılında ‘internetin karanlık yüzü’ olarak bilinen dark web’teki köle pazarından ailesi tarafından 17 bin Amerikan Doları karşılığında satın alındı.
IŞİD’in kaçırdığı iki kardeşinin Türkiye’de olduğunu öğrendi
Hadiya, özgürlüğüne kavuştuktan kısa bir süre sonra da IŞİD’in kaçırdığı iki küçük kardeşinin Türkiye’de olduğunu öğrendi. Ankara Büyükelçiliği yetkililerinin devreye girmesi ile çocukların fotoğrafları yakınları IŞİD tarafından kaçırılan ailelere ulaştırıldı. Hadiya da böylelikle, biri kız diğeri erkek iki kardeşinin yaşadığından haberdar oldu.
İki kardeş IŞİD’liler tarafından Türkiye’ye sokuldu
Hadiya’nın kaçırıldıkları zaman biri 4 diğeri 6 yaşındaki iki kardeşi IŞİD’li bir aile tarafından sınırdan Türkiye’ye sokuldu. Bir süre Gaziantep’te tutulan çocuklar daha sonra Kırşehir’e getirildi. Kırşehir Emniyeti ve İl Göç İdaresi’nin dikkati sayesinde çocukların IŞİD’li aileye ait olmadığı ortaya çıktı ve çocuklar Kırşehir Çocuk Yuvası’na yerleştirildi.
Mahkeme, kardeşleri ‘anne ve babaları kayıp’ gerekçesiyle vermemişti
Hadiya, 2017 yılından bu yana iki kardeşinin vasiliğini almak için hukuk mücadelesini sürdürdü. İki yıl süren yargı sürecinde DNA kayıtları da Hadiya ve kardeşlerinin “aynı soy bağından” geldiklerini ortaya koydu. Kırşehir Sulh Hukuk Mahkemesi’nde görülen duruşmada Hadiya Hussein’in iki kardeşinin “vasiliğini” almak için açtığı davayı mahkeme “anne ve babanın” gaip olması (nerede olduğu bilinmeyen, kayıp) nedeniyle reddetmişti.
Olayla ilgili habere ödül
Gazeteci Gönültaş’a da bu haberi nedeniyle Gazeteciler Cemiyeti tarafından uluslararası Avrupa Birliği Araştırmacı Gazetecilik Ödülü verildi.
3 bine yakın Ezidi’den haber alınamıyor
IŞİD’in 2014’te Şengal bölgesine düzenlediği katliamda binlerce kişi yaşamını yitirmiş, 6 binden fazla kadın ve çocuk esir alınmıştı. Zorla Alıkonulan Kadınlar İçin Mücadele Platformu verilerine göre; 3 bin kadın hala IŞİD’in elinde bulunuyor.