İSİG: Nisan ayında en az 249 işçi hayatını kaybetti

İSİG’in raporuna göre; Nisan ayında en az 249 işçi hayatını kaybetti.

Hayatını kaybeden işçilerin 8’i çocuk, 11’i sığınmacıydı. İşçilerin sadece 24’ü sendikalıydı.

Fotoğraf : Gürkay Gündoğan / Depo Photos

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG) “Nisan 2021 İş Cinayetleri Raporu”nu açıkladı. Rapora ilişkin yapılan açıklamada, yeni tip koronavirüs (Covid-19) pandemisi nedeniyle ekonomik destek paketi açıklanmadan “tam kapanma” uygulamasının başladığına dikkat çekildi.

Açıklamada, bu nedenle geçimlerini günlük işlerle sağlayan işsiz işçiler, yevmiye ile çalışan işçiler, hizmet ve eğlence sektöründe çalışan işçiler, küçük işletmeler açısından mevcut krizin derinleştiği belirtildi.

‘Tam kapanma pandeminin özeti oldu’

DİSK-AR’ın araştırmasına göre salgın döneminde patronlara 23 milyar lira kaynak aktarıldığının belirtildiği açıklamada, şu ifadeler yer aldı:

“2,6 milyon işçiye ödenen nakdi ücret desteği 11 milyar TL’de kaldı. Kod-29 ile devam eden işten çıkarmalar makyajlanarak Kod-46 ve diğer kodlarla devam ettirildi. Kısacası işçi sınıfı açısından iktidarın ‘tam kapanması’ sadece 17 günlük bir krizin adı değil, pandeminin özeti niteliğinde oldu. Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu’nun 2020 Raporu’nda Türkiye’nin çalışanlar için en kötü 10 ülke arasında yer alması da bu tablonun sağlaması sayılabilir.”

‘Üretim aralıksız sürdü’

Bulaşın temel mekanlarından olan işyerlerinin görmezden gelinmeye devam edildiğine vurgu yapılan açıklamada, “İmalat, inşaat, depo, market, tersane, eğitim, tarım vd. alanlarda çalışan işçilerin büyük çoğunluğuna aşı sırası gelmemesine karşılık üretim aralıksız olarak sürüyor. Örneğin ‘tam kapanma’ sürecine rağmen E-Devlet üzerinden 3 milyon 21 bin 778 ‘Çalışma Muafiyet İzni Belgesi’ düzenlendi.” denildi.

Açıklamada, 1 Mayıs öncesinde emek ve meslek örgütlerinin imzacısı olduğu “Covid-19 işçi sınıfı hastalığıdır!” başlıklı açıklamada yer alan işçi sağlığı ve güvenliğine ilişkin talepleri yineledi.

‘Nisan ayında 249 iş cinayeti tespit edildi’

Nisan ayında en az 249 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybettiğini tespit edildiği raporda, 2021 yılının ilk dört ayında iş cinayetlerinde en az 735 işçi hayatını kaybettiğine işaret edildi. Rapora göre; yaşamını yitiren işçilerin 214’ün ücretli (işçi ve memur), 35’i kendi nam ve hesabına çalışanlardan (çiftçi ve esnaf) oluştu. Ölenlerin 19’u kadın işçi, 230’u erkek işçi.

8 çocuk işçi hayatını kaybetti

Yine yaşamını yitirenlerin 8’i çocuk işçiydi. Çocuk işçi ölümleri tarım, inşaat ve konaklama işkollarında gerçekleşti. 51 yaş ve üstünde ise çalışırken hayatını kaybeden işçilerin sayısı ise 95.

İşçilerin sadece 24’ü sendikalıydı

İşçilerden 11’i ise sığınmacıydı. Sığınmacı işçilerin 5’i Suriyeli, 5’i Pakistanlı ve 1’i Bulgaristanlıydı. Hayatını kaybeden işçilerin sadece 24’ü ise sendikalıydı. Sendikalı işçiler ise maden, kimya, eğitim, büro, metal, gemi, sağlık ve belediye işkollarında çalışıyordu.

En fazla görülen ölüm nedenleri Covid-19, göçük, servis kazası

Ölümler en çok ticaret/büro/eğitim, tarım/orman, inşaat/yol, belediye/genel işler, sağlık, taşımacılık, konaklama, metal, güvenlik ve madencilik işkollarında gerçekleşti. En fazla ölüm nedenleri Covid-19, ezilme/göçük, trafik/servis kazası, yüksekten düşme, boğulma, patlama/yanma ve intihar.

En çok işçi ölümü 39 ile İstanbul’da görüldü. İstanbul’u, 15 ölümle Kocaeli, 12 ölümle İzmir, 8 ölümle Ankara izledi. Raporda, hayatını kaybeden işçiler tek tek isimleri yazılarak anıldı.

Yeni1Mecra