Çevreye ilişkin düzenlemeler içeren kanun teklifi TBMM Genel Kurulu’nda görüşmeleri tamamlandı.
İYİ Parti Milletvekili Ergun, yasa teklifiyle kurulacak Türkiye Çevre Ajansı ile paralel bir bakanlık inşa edildiğini söyledi.
TBMM Genel Kurulu’nda Türkiye Çevre Ajansının Kurulması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin Birinci Bölümü üzerindeki görüşmeler tamamlandı. HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan, teklifte yer alan plastik kullanımının azaltılmasına ilişkin düzenlemeyi desteklediklerini dile getirdi.
HDP’li Orhan: Torba yasa tutarsızlığınızın ispatıdır
Orhan, “Buna itirazımız yok ama daha geçen hafta plastiklerin biyokütle sayılacağı bir torba yasayı gündeme taşıdınız. Bu da samimiyetsizliğinizin ve tutarsızlığınızın ispatıdır.” diye konuştu.
Orhan, güvenli, sağlıklı ve çevreci ulaşım aracı olarak tanımlanan ve birçok ülkede yaygın olarak kullanılan elektrikli “scooter”lardan işgal harcı alınmasına ilişkin düzenlemeyi eleştirdi.
CHP’li Gündoğdu: AKP’den geriye sadece talan edilen doğa kalmıştır
CHP Kırklareli Milletvekili Vecdi Gündoğdu, 18 yıllık AKP iktidarlarının, uyguladığı çevre politikalarıyla sürdürülebilir yaşamı görmezden geldiğini belirtti. Gündoğdu, “AKP’den geriye sadece talan edilen, katledilen ve yağmalanan doğa kalmıştır.” diyerek, şunları ifade etti:
“Teklifte, amacının ötesinde değişiklikler ve tutarsızlıklar var. Ajans yönetim kadrolarının bilimsel ve objektif kriterlere göre değil, siyasi olarak belirleneceği açıkça görülmektedir. Bakanlığa paralel bir kurum oluşturmaktadır.”
İYİ Partili Ergun: Paralel bakanlık inşa ediliyor
İYİ Parti Muğla Milletvekili Metin Ergun, teklifle kurulacak Türkiye Çevre Ajansının Kamu İhale Kanunu’ndan muaf tutulduğunu belirtti. Paralel bir bakanlık inşa edildiğini söyleyen Ergun, bu haliyle kurulacak ajansın nepotizmin yeni merkezi haline geleceğini belirterek, şöyle konuştu:
“Teklifte görev süresi biten yönetim kurulu veya danışma kurulu üyelerinin yeniden atanıp atanamayacağı ve bir üyenin kaç kez görev yapabileceği gibi soruların cevabı yoktur. Bu haliyle ajans, akraba ve eş dost kayırmacılığının merkez üslerinden birisi haline gelecektir.”
Komisyon Başkanı Balta: Türkiye 625 ton atık plastik ithal etti
TBMM Çevre Komisyonu Başkanı ve AK Parti Trabzon Milletvekili Balta, bölüm üzerindeki görüşmelerin tamamlanmasının ardından milletvekillerinin sorularını yanıtladı. Balta, 2018’de 437 bin, 2019’da 547 bin ve 2020 yılında ise 625 bin ton atık plastik ithal edildiğini belirtti.
Balta, Türkiye Çevre Ajansının denetimden muaf olmayacağını, ajansın hem Sayıştay hem de TBMM’nin denetimine tabi olacağını savundu. 2002’de 15 katı atık tesisinin olduğunu belirten Balta, bu rakamın 90’a çıkarak yaklaşık 60 milyon insana hizmet verdiğini söyledi.
‘Scooter işletmecilerinden işgal harcı alınması söz konusu değil’
Türkiye’de 2002 yılında 145 olan atık su arıtma tesisi sayısının 170’e çıktığını belirten Balta, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının, su arıtma tesislerinde tüketilen elektrik enerjisinin yüzde 50’sini karşıladığını belirtti.
Balta, paylaşımlı elektrikli “scooter” işletmecilerinden işgal harcı alınmasının da söz konusu olmadığını ifade etti.
Teklifin Birinci Bölümü üzerindeki konuşmaların tamamlanmasının ardından Meclis Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç, alınan karar gereği birleşimi saat 14.00’te toplanmak üzere kapattı.
Kaynak: AA