İYİ Parti Milletvekili Erhan Usta, 10 bin gün prim ödeyenlerin emekli edilmemesinin kabul edilemez olduğunu belirterek, “Devlet, ‘gençsin emekli olamazsın’, işveren ‘yaşlısın, çalışamazsın’ diyor. Buna bir çözüm getirilmesi lazım.” dedi.
HDP Milletvekili Filiz Keresteciloğlu da, pandemi döneminde eşitsizliklerin derinleştiğine vurgu yaparak, “Alınan tedbirlerin çoğunda sorumluluk kadınların üzerine yüklendi.” diye konuştu.
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile bağlı kurum ve kuruluşlarının 2021 yılı bütçesi görüşmeleri TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda devam ediyor. CHP Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu, istihdam teşviki olarak Meclise gelen yasa teklifinin, çalışma yaşamını dizayn eden, toplumsal yaşamı değiştiren bir kanun teklifi olduğunu belirtti.
CHP’li Kuşoğlu: Bu teklifi bürokratlarla tartışmamız mümkün değil
Karşılarına gelen teklifin özgürlükleri bir anlamda kısıtladığını belirten Kuşoğlu, şöyle konuştu:
“Normal olarak bu kadar önemli bir kanun teklifinin sizlerle, siyasi irade sahipleriyle tartışılması lazım. Bu teklifi bürokratlarla tartışmamız mümkün değil. Çünkü onlar direktifi almış, gelmişler. Türkiye için çok önemli bir kanun teklifi o. Farklı yönleriyle tekrardan ele alınması lazım. Bu teklif, yaşam tarzımız başta olmak üzere çok önemli değişiklikler getiriyor.”
Kuşoğlu, 2002 yılında yüzde 52 olan kayıt dışı istihdamın bir dönem yüzde 30’a düştüğünün açıklandığını anımsattı. Kayıt dışı istihdamın son olarak yüzde 32 olarak telaffuz edildiğine dikkati çeken Kuşoğlu, “Demek ki kayıt dışı istihdam son yıllarda yukarı yönlü bir eğilim gösteriyor.” dedi.
HDP’li Kerestecioğlu: Tedbirlerin çoğunda sorumluluk kadınların üzerine yüklendi
HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu da bakanlığın bütçe sunumunda yatırım ödeneklerinin görülmediğini belirterek, “Bakanlığın yatırım hedeflerinin olmadığını aslında 2023 hedefleri bize gösteriyor.” diye konuştu.
AKP iktidarında sosyal yardımların topluma tek çare gibi dayatıldığına vurgu yapan Kerestecioğlu, şunları kaydetti:
“Sosyal yardıma ihtiyaç duyanların sayısı giderek artıyor. Halk temelli yaklaşımdan çoktan vazgeçmiş durumdasınız. Bugüne kadar toplumsal cinsiyete duyarlı bütçe hayata geçirilmedi. Pandemi döneminde eşitsizlikler derinleşti. Alınan tedbirlerin çoğunda sorumluluk kadınların üzerine yüklendi.”
İYİ Partili Usta: İşsizlik yüzde 6,8 oranında arttı
İYİ Parti Samsun Milletvekili Erhan Usta da, son bir yılda işsizliğin yüzde 6,8 oranında arttığını, bunda koronavirüs salgınının etkisinin olduğunu ifade etti.
AKP’nin 2002 yılında yüzde 9,8 oranında işsizlik oranı ile görevi devraldığını, bugün bu oranın yüzde 14’lere kadar çıktığına işaret eden Usta, “Bu durum mutlak suretle üzerinde düşünülmesi gereken bir husustur. Ülke ekonomisinin büyüdüğü yıllarda bile işsizlikte ciddi bir azalış olmadı.” dedi.
‘Devlet gençsin emekli olamazsın, işveren yaşlısın çalışamazsın diyor’
Usta, normal sigortalılık süresini doldurmuş ancak yaştan dolayı emeklilik bekleyen 5,3 milyon kişinin olduğunu söyledi. İnsanların “genç emekli olmasın” gerekçesiyle mağdur edildiğine vurgu yapan Usta, şöyle konuştu:
“Evet, insanlar genç emekli olmasın ama 10 bin gün prim yatırmasına rağmen bekleyenler var. Devlet, ‘gençsin emekli olamazsın’, işveren ‘yaşlısın, çalışamazsın’ diyor. Buna bir çözüm getirilmesi lazım. Bu konu Meclisin araştırma komisyonu kurarak çalışması gereken bir konudur. Bu haklı bir taleptir.”
’10 bin gün prim ödeyen insanın emekli edilmemesi kabul edilemez’
Usta, hiç prim ödemeden emekli edilen insanların var olduğu bir ülkede 10 bin gün prim ödeyen insanın emekli edilmemesinin kabul edilebilir bir durum olmadığını söyledi. Usta, şunları ifade etti:
“Son getirilen düzenlemede EYT’nin yanına EPT kavramı getirildi. Bu da emeklilikte prime takılanlar. TBMM gündemine getirilen son düzenleme işsizlik rakamlarını bir nebze düşürmekten öteye gitmez. EYT konusunda toplum ikna edilemiyor. Hükümete göre maliyetin yüksekliği neye göre yapılmaktadır. Bunların açıklanması lazım.”
AA – KAYNAK