İYİ Partili Erhan Usta, Merkez Bankası’nın faiz kararını eleştirerek, “Bir Merkez Bankası düşünün ki faiz kararını açıkladıktan sonra yerli parası değer kaybediyor.” dedi.
Usta, Merkez Bankası’nın özerk bir şekilde kararlarını vermek durumda olduğunu belirterek, “İtibarsız bir Merkez Bankasının bu ülkeye bir faydası yoktur.” diye konuştu.
İYİ Parti Ekonomi Politikaları Başkanı Erhan Usta, parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında ekonomi gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 2021 yılı bütçesinin Türkiye’nin ekonomik kırılganlıklarını azaltacak mahiyette olmadığını belirten Usta, 2023 yılı kur hedefinin bugün yakalandığını söyledi.
‘Cari açık 26,5 milyar dolar oldu’
Usta, büyüme ile enflasyon ve büyüme ile cari açık arasında ciddi tutarsızlığın olduğuna dikkati çekerek, şunları söyledi:
“2020 yılında yılın tamamı için 0,3’lük büyüme tahmin ediliyor, yılın ilk ay 6 ayında 3,1’lik küçülme var. İkinci 6 ayda bunu telafi edecek ve yıllığı pozitife geçirmek için güçlü bir büyüme gerekiyor. Fakat büyüme ile cari açık arasında ters bir ilişki vardır. Bizim ekonomimiz büyüdüğü zaman mutlaka cari açık verir. Fakat programın cari açık hedefine bakıyorsunuz 2020 yılı için söylüyorum, yıl sonu cari açık adresi 24,4 milyar dolar. Şu anda ocak-ağustos itibarıyla yani program açıklandıktan iki gün sonra gelen rakamla cari açık 26,5 milyar dolar oldu.”
‘Vergimizin daha fazla kısmını faize ödediğimiz bir ekonomik ortamı yaşıyoruz’
Usta, faizin bütçe içerisindeki payı ve faizin vergi gelirleri oranlarında büyük artışın olduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Yeni sistemin başladığı 2018’de ocak-temmuz döneminde Türkiye merkezi yönetim bütçesi topladığı vergilerin sadece yüzde 10,5’ini faize ödüyordu. 2 yıl sonra ocak-ağustos rakamlarına baktığımızda bunun yüzde 19 olduğunu görüyoruz. 2 yıl içerisinde bu gösterge iki katına çıkmış. 2021 yılı içinde de yüzde 20 olacağını bu program söylüyor. Vergimizin daha fazla kısmını faize ödediğimiz bir ekonomik ortamı yaşıyoruz.”
‘Sorunların pandemiye bağlanması doğru değil’
Ekonomideki sorunların pandemiye bağlanmasının doğru olmadığını ifade eden Usta, “Eğer biz bunları pandemiye bağlarsak hatalı bir teşhis yapmış oluruz, hatalı teşhis yaparsak da tedavimiz hatalı olur.” değerlendirmesini yaptı.
Vergi ve sigorta primi yapılandırılması teklifine destek
TBMM’ye vergi ve sigorta primi yapılandırmasına ilişkin bir düzenlemenin getirildiğini anımsatan Usta, “Aslında teknik olarak yapılandırmayı, affı çok fazla savunmamak gerekir ama Türkiye’nin içerisinde bulunduğu ekonomik koşullar içerisinde biz yapılandırmanın bir zaruret olduğunu düşünüyoruz. Teklife olumlu oy kullanacağımızı ifade etmek istiyorum. Ödemesiz sürenin uzun tutulması lazım en az 1 yıl, ondan sonra da asgari 36 taksitle bu yapılandırmanın yapılmasını istiyoruz.” dedi.
‘Vatandaşımıza daha fazla doğrudan destek vermeliyiz’
Varlık barışı ile ilgili görüşünü de açıklayan Usta, buna sıcak bakmadıklarını belirtti. Usta, pandemi sürecinde sadece vatandaşa bankalar üzerinden kredi verildiğini belirterek, “Ama doğrudan para ödeme şeklinde yapılan miktar çok azdır. Cumhurbaşkanı rakamı açıkladı, 35 milyar lira. Bunun 27 milyar lirası işsizlik sigortası fonundan yapılırken, 8 milyar lirası bütçeden yapılıyor. Bunun milli gelire oranı 0,2. Amerika’da yüzde 12 olan bizde 0,2. Vatandaşımıza daha fazla doğrudan destek vermeliyiz.” diye konuştu.
‘Merkez Bankası kararlarını özerk şekilde vermeli’
Erhan Usta, Merkez Bankasının politika faizine karşı faiz kararını açıkladığını hatırlatarak, sözlerini şöyle tamamladı:
“Politika faizini değiştirmedi ancak geçici likidite penceresini yüzde 13,25’ten 14,75’e çıkardı. Güya faiz artırmadı fakat faiz artırdı o kadar kötü bir karar ki maliyeti yüksek fakat hiçbir faydasını görmeyeceğiz. Bir Merkez Bankası düşünün ki faiz kararını açıkladıktan sonra yerli parası değer kaybediyor. Artık bir sadeleştirmeye gitmek durumundadır. Merkez Bankası özerk bir şekilde kararlarını vermek durumdadır. İtibarsız bir Merkez Bankasının bu ülkeye bir faydası yoktur.”
Kaynak: AA