Aydın’ın Efeler ilçesindeki JES’te yaşanan patlamanın 30-40 hektarlık alanı etkilediğini bildiren Sol Parti Aydın İl Başkanı Kırmızıdağ, zeytinlikler ve bahçelerin sıcak suların altında kaldığını belirtti.
Kırmızıdağ, Aydın tarımının jeotermal tesislere “kurban” edilmemesini istedi.
Aydın’ın Efeler ilçesinde kurulması planlanan jeotermal santralin sondaj çalışması sırasında dün sıcak suyun basıncıyla patlama meydana gelmişti. Yerin derinliklerinden yükselen sıcak su yaklaşık 40 metreye yükselmişti. İşçilerden yaralananın olmadığı olaya, suyun basıncı ve sıcaklığı nedeniyle ekipler müdahale etmekte zorlanmıştı. Ekiplerin 2 bin 500 metre derinlikte yaptığı çalışma sonucunda kuyu kapatılmıştı.
‘Kamu görevlileri hesap vermeli’
Patlamaya ilişkin Sol Parti Aydın İl Başkanı Hüseyin Kırmızıdağ açıklama yaptı. Mezopotamya Haber Ajansı’nın geçtiği bilgiye göre; Kırmızıdağ, patlamadan sorumlu olanların ve kanunsuz çalışmalara göz yuman kamu görevlilerinin hesap vermesi gerektiğini bildirdi. TMMOB heyetinin söz konusu bölgeye ilişkin daha önce hazırladığı rapora değinen Kırmızıdağ, Aydın’da bir kuyunun dahi açılmasının risk olduğu, mevcut santrallerin çevreye zararlarının azaltılması için iyi bir denetiminin yapılması gerektiği uyarısının yapıldığını belirtti.
‘Zeytinlikler ve bahçeler sular altında kaldı’
Sıcak su borularının kopması sonucu zeytinliklerin ve bahçelerin sular altında kaldığına vurgu yapan Kırmızıdağ, yaklaşık 30-40 hektarlık alanın etkilendiğini bildirdi. Suların akışkan olmasından kaynaklı gazların sulama kanallarına karıştığına dikkat çeken Kırmızıdağ, şirketlerin hukuk tanımadığını belirtti.
‘DSİ ile protokol yapılarak borular döşendi’
Şirketin gücünü iktidardan aldığını belirten Kırmızıdağ, şirketin Devlet Su İşleri (DSİ) ile protokol yaparak boruları sulama kanalları boyunca döşediklerini aktardı. “Yetkililerin harekete geçmesi için daha kaç patlama olması bekleniyor?” diye soran Kırmızıdağ, şunları kaydetti:
“Hemen her gün ülkemizin dört bir yanı enerji ve maden şirketleri tarafından talan ediliyor. Salgın günleri adeta fırsata dönüştürülmektedir. Yaşanmakta olan ve bundan sonra da yaşanacak salgınlar ekolojik dengenin bozulması, doğanın talanının sonucudur.”
‘Belediye JES’lere karşı net tavır koymalı’
Kırmızıdağ, JES’lerle ilgili mahkeme kararlarına uyulması, yerel yönetimlerin insan sağlığına, çevreye ve tarıma zarar veren işletmelerin ruhsatlarını iptal etmesi gerektiğini belirtti.
Aydın Büyükşehir Belediyesinin bir bütün olarak JES’lere karşı net tavrını koymasını isteyen Kırmızıdağ, “Aydın halkının koronavirüs pandemisinden daha tehlikeli ve kalıcı zararları olan JES’ lere karşı daha duyarlı olması ve Aydın tarımının JES’lere kurban edilmemesi gerekir.” diye kaydetti.
MB Şirket Başkanı: Bu tip kazalar olabilir
Anadolu Ajansı’nda geçen bilgilere göre; Jeotermal tesisi yapan MB Holding Onursal Başkanı Muharrem Balat olay yerinde dün gazetecilere açıklama yaptı. Patlamayı “olağan bir durum” olarak savunan Balat, şöyle konuştu:
“Bu tip kazalar olabilir. İnşallah burada büyük bir hasar görmeden olayı kapatabilirler. Boruların ağzında vanalar vardı. O vanada meydana gelen bir arıza bunun tutulmasını önlemiş. Sorun oradan çıkmış. Alttaki karbondioksit gazının basıncı azalınca su kendiliğinden yavaş yavaş duracak. O zaman vana bölgesi rahatlayacak. Vana bölgesini yapacaklar. Basınç kesilmiş olacak. Şu anda yaralı yok.”
Şirket: Kuyunun tüm yasal izinleri var
KEN KİPAŞ Enerji AŞ yaptığı açıklamada, firmalarına ait AY-17 adlı kuyularında basıncı ayarlayan vanada arıza meydana geldiği belirterek, kuyunun tüm yasal izinlerinin olduğunu savundu. Açıklamada, teknik ekiplerinin çalışması neticesinde kuyunun dün saat 17.05’de kontrol altına alındığı belirtildi.