Kafe bar çalışanları ve esnafı 6 şehirden seslendi: ‘Tedbirler alınsın, işyerleri açılsın’

Kafe-bar emekçileri ve esnafı İstanbul, Antalya, Bursa, İzmir, Ankara ve Samsun’da “Hesabı biz ödemeyeceğiz” diyerek ortak eylemler gerçekleştirdi.

Kafe bar emekçileri ve esnaf dernekleri İstanbul, Antalya, Bursa, İzmir, Ankara ve Samsun’da ortak eylemlerle kamuoyuna ve iktidara seslendi.

İSTANBUL

Esnaf dernekleri ve kafe bar çalışanları, “Hesabı biz ödemeyeceğiz” şiarıyla Kadıköy Süreyya Operası önünde biraya gelerek basın açıklaması gerçekleştirdi. “Pandemi, kriz, yoksulluk. Hesabı biz ödemeyeceğiz” pankartının açıldığı açıklamada, sık sık “İnsanca yaşamak istiyoruz” ve “Tedbirler alınsın mekanlar açılsın” sloganları atıldı. Açıklamaya Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekilleri Musa Piroğlu, Züleyha Gülüm,  birçok yurttaş ve esnaf katıldı.

‘345 gündür işsiziz’

Emekçiler adına basın açıklamasını okuyan Lizge Biter, 170 gündür çalıştıkları yerlerin kapalı olduğunu ifade ederek, kafe-bar emekçilerinin de 345 gündür işsiz olduğunun altını çizdi. İşçilere bu zaman sürecinde bir miktar para verildiğini fakat sosyal güvencelerinin elinden alındığını vurgulayan Biter, “Ücretsiz izin ve kısa çalışma ödeneği çalışanların emeklilik haklarında mağduriyete sebep olmamalıdır” ifadelerini kullandı.

‘Salgının yükünü biz çektik’

Yeme-içme sektöründeki iş yerlerinin düşük kapasiteyle açılacağının konuşulduğunu belirten Biter, “Düşük kapasiteyle açılması demek, birçok insanın işine dönememesi demektir. Bu sebeple kısa çalışma ödeneği ve ücretsiz izin, nakdi yardım desteği tüm sektörler için kaldırılsa bile, yeme-içme sektörü için yılsonuna kadar devam ettirilmelidir. Aksi takdirde sektördeki birçok arkadaşımız işsizlikle, açlıkla yüz yüze kalacaktır. Pandeminin yükünü biz çekeceğimiz kadar çektik” diye belirtti.

‘Mekanlarımız açılsın’

AKP kongrelerinin başladığını anımsatan Biter, sözlerini şu ifadelerle sürdürdü: “Bu koronavirüs hiçbir yerde bulaşmıyor da sadece bizim iş yerlerimiz de mi yayılıyor? İşyerlerimiz acilen açılmalıdır. HES Kodu ile, toplu taşıma araçlarına biniliyor, kapalı yerlere giriliyorsa siyasi partiler kongre yapabiliyorsa kafeye, bara, lokantaya da gidilebilir. İşletmelerin bir an önce açılmasını istiyoruz, bir an önce işimize dönmek istiyoruz. Çalıştığımız iş yerlerinde alınması gereken tüm tedbirleri alalım, işyerleri açılsın, yasaklar kalksın. Konser salonları ve tiyatrolar da sektörümüzün bir parçası, onlar da açılmalı.”

‘Algı yapıyorlar’

Ardından söz alan HDP milletvekili Züleyha Gülüm ise uzun zamandır kafe bar esnaf ve çalışanlarının seslerini duyurduğunu hatırlatarak, “Bu sesi duyan yok. İktidar tarafından verilen cevap ise her şeyin iyi olduğu. Gelsinler evleri gezsinler gerçekleri görsünler. Onlar da biliyorlar ama algı yapıyorlar. Sözümüzü söylemenin tek yolu örgütlü olmaktan geçiyor. Bu günleri örgütlenerek geçeceğiz” şeklinde konuştu.

‘Dükkanlarımız açılsın’

Kent Emekçileri Dayanışması (KED) adına konuşan Sevgi Gülmez de, kısa dönem ödenekleriyle çalışanların hayatta kalmaya çalıştığını söyleyerek, bu süreçte kongrelerde dip dibe gelenlerin ise salgının artmasından dolayı işçileri suçladıklarını dile getirdi. Gülmez, “Biz bunu kabul etmiyoruz, kongreler düzenlenebiliyorsa bizim dükkanlarımız da açılsın. Bin 400 liraya Tayyip geçinebiliyorsa gelsin o geçinsin” şeklinde konuştu.

Açıklama sloganlarla son buldu.

BURSA

Bursa kafe-bar çalışanlarından ses geldi: “Dayanacak gücümüz kalmadı.”

“Hesabı Biz Ödemeyeceğiz” eyleminin bir ayağı da Bursa’da gerçekleşti. Uğur Mumcu Meydanı’nda buluşan kafe bar esnaf ve emekçileri “Çalışanların ve sektörün sesini duyurmak için bir aradayız” dedi.

İZMİR

Kıbrıs Şehitleri Caddesi Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde eylem yapan kafe  ve bar emekçileri “Pandemi, kriz yoksulluk… Hesabı biz ödemeyeceğiz” pankartı taşıdı. Salgında iş yerlerinin kapanması ve yaşadığı ekonomik sorunlar sebebiyle yaşamına son veren müzisyen Mehmet Mertel için slogan attı.

ANKARA

Ankara Kafe-Bar Emekçileri Dayanışması da bugün Ankara’da Tüm Bel-Sen salonunda basın toplantısı düzenledi.

Kafe-bar çalışanlarının ortak taleplerinin dile getirildi basın toplantısında emekçiler “Açlığa terk edilmiş kafe-bar emekçileri olarak işimize, hayata tekrar dönmek istiyoruz” dediler.

ANTALYA

Bugün Eğitim Sen Antalya Şube Binası’nda bir araya gelen Kafe ve Bar Çalışanları Dayanışması, Turizm İşçileri Dayanışması ile Otel ve Turizm İşçileri Sendikası’ndan emekçiler yaptıkları açıklamada, içinde bulundukları zor durumu ve taleplerini dile getirdi.

Yapılan açıklamada şunlar dile getirildi: “Milyonlarca insanın içinde olduğu bir sektör yok olma tehlikesiyle karşı karşıya, işçiler ise açlıkla karşı karşıya. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı verilerine göre 180 bin iş yeri kapalı. Bu işletmelerin her birinde 10 kişi çalışsa 2 milyon insan ediyor, aileleriyle birlikte 10 milyon insan açlığa, yoksulluğa mahkûm edilmiş durumda. Cumhurbaşkanı, ‘‘Kapanan dükkan yok’’ dedi. Ama Ticaret Bakanlığı 2020 yılında 99 bin 588 esnafın iş yerini kapattığını açıkladı. Esnaf da çalışan da oldukça zorda! Daha fazla iş yeri kapanmadan dükkanları açın!”



MA / Yeni1Mecra / İleriHaber