Kanser hastanesine ruhsat verilmemesi araştırılmayacak

Lösemi hastalarının tedavisi için kurulan LÖSANTE hastanesine tam ruhsat verilmemesi ile ilgili Meclis’te verilen araştırma önergesi AKP ve MHP’li milletvekillerinin oyu ile reddedildi.

CHP PM Üyesi ve Ankara Milletvekili Tekin Bingöl, 2-8 Kasım Lösemili Çocuklar Haftası dolayısıyla TBMM Genel Kurulu’nda LÖSEV’in 4 milyon vatandaşın emeğiyle kurduğu LÖSANTE’ye tam ruhsat verilmemesi ve hastanenin çürümeye terk edilmesi ile ilgili araştırma önergesi verdi.

CHP’li Bingöl’ün önergeye ilişkin TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada Türkiye’de sadece lösemi ile ilgili değil, birçok hastanenin en büyük sorununun yatak kapasitesi olduğunu söyledi. Hemen her gün Milletvekillerini arayıp hastaları için yardım talebinde bulunanlar olduğunu belirten Bingöl, aynı şekilde ameliyat için sıra bekleyen hastaların çokluğuna dikkat çekti. Bingöl şöyle konuştu: “İşte LÖSEV, bütün bu olumsuzlukları dikkate alarak tedavi edeceği hasta kapasitesini arttırmak adına sadece vatandaşların katkılarıyla LÖSANTE adlı tam teşekküllü bir hastane inşa etmeyi başarmıştır. Bu hastane 400 yatak kapasitelidir, ki az önce hastane yatak ihtiyacını dikkate aldığımızda bu sayının ciddi anlamda önemli olduğunu görürüz.”

400 yatağın sadece 75’i ruhsatlı

Hastanenin bir diğer özelliğinin de tüm tıbbi araçların tamamının en yeni teknolojiye haiz olmaları olduğuna dikkat çeken Bingöl, “LÖSEV, LÖSANTE’nin iskan ve ruhsatını da almıştır. Sizinle paylaşacağım sorun, sizin de bildiğiniz gibi hastaneye ruhsat verilmemesi sorunudur. Hastane tam teşekküllü olmasına rağmen 400 yatağın sadece 75’ine ruhsatlandırma yapılmış, geri kalan 325 yatak ise lösemili çocukların hizmetine sunulamamıştır. Sorun bununla da sınırlı değildir. Yoğun bakımlardaki yatak açığı herkesçe bilinen bir gerçektir. LÖSANTE’nin 80 yatağının sadece 10 tanesine ruhsat verilmiş, 70 yatak ise çürümeye terk edilmiştir” dedi.

10 ameliyathanenin 7’si kullanılmıyor

Bingöl şöyle devam etti: “Hastane yine 10 ameliyathanenin sadece 3’ü kullanılmakta, 7 ameliyathane işlevsiz halde bırakılmıştır. Halkın bir tuğla da sen koy kampanyasına olağanüstü desteği ile yaklaşık 4 milyon bağışçının bağışları ile 100 milyon dolarlık böylesi kapasiteli bir hastane inşa edilmiş ama maalesef bu hastane anlamsız gerekçelerle ruhsatlandırılmamıştır. Sağlık Bakanlığınca sunulan gerekçe, bu hastalığı devletin parasız tedavi ettiğidir. Doğrudur, bu hastalık devlet hastanelerinde parasız tedavi edilmektedir ama özel hastanelerde lösemi ile ilgili bölümler için ruhsat verilmekte ve oralarda da ücretli tedavi yapılabilmektedir. Ama ne devlet hastaneleri ne de özel hastaneler LÖSEV’in verdiği hizmetlerin hiçbirisini vermemektedir. LÖSEV, çocukları tedavi etmekle kalmıyor, lösemili çocukların annelerinin banka hesabına her ay 1000 TL para yatırmakta, o ailelerin beyaz eşya ihtiyaçlarını ücretsiz karşılamakta, yeterli ve dengeli beslenebilmeleri için her türlü gıda yardımını yapmakta ve çocuklarımıza giysi, oyuncak gibi onları mutlu edecek her türlü katkıyı ücretsiz vermektedir. Yaptıkları bununla da sınırlı değil. Uzun süre tedavi gerektiren bu hastalığa yakalanan çocukların aileleri çocukları ile birlikte kalmaları için ücretsiz ev vererek konaklamalarını sağlamaktadır. LÖSEV gibi bir vakıf, tüm bu hizmetleri bütünüyle verebilmekteyken lösemili çocuklarımızın daha yoğun bir şekilde bu hizmetten faydalanmaları sınırlandırılmaktadır.”

‘Araştıralım, eksik varsa giderilsin’

Bingöl, 2000 yılından bu yana hastaneye ruhsat verilmemesinin gerekçelerini bulmak için araştırma önergesi verdiklerini belirterek, “Önerge kabul edildiği takdirde vakıf hastanesinin varsa eksiği tespit edilip tamamlanması ya da hatalı bir işleyiş söz konusu ise o hatanın giderilmesi rahatlıkla sağlanabilir” dedi.

Önerge üzerine yapılan konuşmaların ardında oylamaya geçildi. Araştırma önergesi AKP ve MHP’li milletvekillerinin oyu ile reddedildi.