Kız çocuklarına yönelik artan hak gaspı ve şiddete ilişkin Meclis Araştırması talebi

HDP Milletvekili Kurtulan, pandemi sürecinde kız çocuklarına yönelik artan hak gaspı ve şiddetin nedenlerinin incelenmesi ile nedenlerin giderilmesi için Meclis Araştırması istedi.

HDP Mersin Milletvekili Fatma Kurtulan

HDP Mersin Milletvekili Fatma Kurtulan, TBMM Başkanlığına pandemi sürecinde kız çocuklarının eğitimde yaşadıkları zorlukları, maruz kaldıkları şiddet vakalarının oranlarının tespiti ve çözümü için Meclis Araştırması istedi.

‘Kız çocuklarının maruz kaldığı eşitsizlik pandemi ile birlikte arttı’

Araştırma önergesinde kız çocuklarının cinsiyetlerinden ötürü maruz kaldığı eşitsizliğin pandemi ile birlikte daha fazla arttığına dikkat çeken Kurtulan, kız çocuklarının eğitim hakkı ve diğer yasal haklarından yeterince faydalanamazken okulların kapanması ve evde kalmalarıyla birlikte şiddet ve zorla evlilik, istismara karşı korunmasız durumda kaldığını vurguladı.

‘Ev içi işler, kardeşlere bakma sorumluluğu yüklendi’

Kız çocuklarına pandemi sürecinde ev içi işler, kardeşlere bakma sorumluluğunun da yüklendiğine işaret eden Kurtalan, şunları kaydetti:

“Kız çocuklarına karşı eşitsizlik daha da yoğunlaşmıştır. Yapılan araştırmalara göre pandemi sürecinde çocuğa yönelik şiddet yüzde 19,3 oranında artmıştır. Aile için şiddet-cinsel şiddete maruz bırakılan çocuklar, şiddet ve istismar failleriyle kapalı ortamda kalmak zorunda bırakılmıştır. Kız çocukları, pandemi ile birlikte okul, öğretmen, arkadaş gibi en önemli sosyal destek kaynaklarını da kaybetmiş, ev içerisinde de yeterli sosyal desteğe sahip olmadıklarından dolayı daha da savunmasızlaşmışlardır.”

‘Çevrimiçi eğitimin zorlukları nedeniyle özellikle kız çocukları eğitimde geri kaldı’

Çevrimiçi eğitimin zorlukları, internet ve online ders için gerekli ekipmanlara ulaşamama nedeniyle özellikle kırsal kesimlerde yaşayan kız çocuklarının eğitimden geri kaldığına vurgu yapan Kurtalan, kız çocuklarının okula gönderilmemelerinin önünün açıldığını kaydetti.

‘Mülteci çocuklar için daha vahim bir hal yarattı’

Bu durumun mülteci çocuklar için daha da vahim bir hal yarattığına işaret eden Kurtulan, “Mülteci kız çocuklarının online eğitime ulaşma imkanı daha düşükken, online eğitime ulaşabilme imkanına sahip olan kız çocukları bu kez de dil engeli ile karşılaşmakta, dil desteğinin bulunmamasından dolayı online eğitim verimsiz kalmaktadır.” dedi. Kurtulan, bu durumun beraberinde çocuğun okuldan uzaklaşmasına neden olduğunu ifade ederek, “Kız çocuğunun eğitim hakkının ihlal edilmesine ve sıklıkla karşılaşıldığı üzere erken yaşta evlendirilmesine yol açmaktadır.” dedi.

‘Şiddet vakalarının oranının sebepleri incelenmeli’

Kurtulan, Meclis Araştırması açılmasına ilişkin nedenleri şu şekilde ifade etti: “Bütün bu nedenlerle Türkiye’de yaşayan mülteci çocuklar da dahil olmak üzere kız çocuklarının özellikle pandemi sürecinde eğitimde yaşadıkları zorlukların ve dezavantajların incelenmesi ve eğitimde geri kalmalarına sebep olan dezavantajların giderilmesi amacıyla yapılacak çalışmaların belirlenmesi, ev içinde kalmalarında dolayı maruz bırakıldıkları şiddet/cinsel şiddet vakalarındaki oranın sebeplerinin incelenmesi ve bu sebeplerin giderilmesi amacıyla gerekli çalışmaların belirlenmesi amacıyla Meclis Araştırması açılmalı.”