HDP Milletvekili Taşçıer, Meclis’e verdiği önergede Kürtçe seçmeli dersin kaç öğrenci tarafından tercih edildiğini ve Kürtçe branşında kadrolu öğretmen atamalarının yapılıp yapılmadığını sordu.
HDP Diyarbakır Milletvekili İmam Taşçıer, seçmeli ders olarak verilen Kürtçenin, yetersiz kalan öğretmen kontenjanına ilişkin Meclis’e soru önergesi verdi. Taşçıer, önergenin Milli Eğitim Bakanı (MEB) Ziya Selçuk tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını istedi.
Taşçıer, önergenin gerekçesinde, MEB’in eğitim öğretimde 4+4+4 sistemine geçmesiyle birlikte Kürtçe’nin 2012-2013 eğitim öğretim yılında “Yaşayan Diller ve Lehçeler” dersi kapsamında seçmeli ders olarak müfredata girdiğini hatırlattı.
‘Kürtçe ders verecek öğretmen ihtiyacı doğdu’
Kürtçenin seçmeli ders olmasıyla birlikte okullarda öğrencilere Kürtçe ders verecek öğretmen ihtiyacı doğduğuna dikkat çeken Taşçıer, “İlk yıllarda Kürtçe branşında lisans mezunu bulunmadığından ‘ücretli öğretmenlik’ formülüyle bir çözüm geliştirilmiştir.” diye belirtti.
‘Kürtçe öğretmen ihtiyacı bilinmemekte’
Taşçıer daha sonra ise Kürtçe seçmeli dersinin öğretmen kadrosunun ilk olarak 2014 yılında Kürt Dili ve Edebiyatı bölümü öğrencilerinin mezun olmasıyla açıldığını belirterek, şunları kaydetti: “Şu an kadrolu olarak görevde bulunan Kürtçe dersi öğretmen sayısı ile öğretmen ihtiyacının ne kadar olduğu bilinmemektedir. Kürtçe öğretmen kontenjanı ile ilgili bakanlığınız tarafından çalışma yapılıp yapılmadığı kamuoyu tarafından merak edilmektedir.”
Taşçıer’in, önergede yanıtlanmasını istediği sorular şöyle:
1) Kürtçe seçmeli ders, 2012-2013 eğitim öğretim yılından itibaren her eğitim yılı kaç öğrenci tarafından tercih edilmiştir?
2) Kürtçe branşından kadrolu öğretmen atamaları yapılmış mıdır? Yapılmış ise atamaların yıllara göre dağılımı nedir?
3) İllere göre Kürtçe Öğretmen sayı dağılımı nasıldır? Hangi ilde kaç kadrolu Kürtçe ders veren öğretmen bulunmaktadır?
4) Son eğitim öğretim yılı olan 2019-2020’de Kürtçe seçmeli dersi için açılan sınıf sayısı kaçtır? İllere göre dağılımı nasıl olmuştur?
5) Son iki yılda Kürtçe ders seçiminde azalma olduğu görülmektedir. Azalma olmuş ise nedeni nedir?
6) 2020 yılı içinde bakanlığınız tarafından Kürtçe Öğretmen atamalarıyla ilgili çalışma yapılmakta mıdır? Kürtçe Öğretmen atamalarıyla ilgili kontenjan açılmış mıdır?