Libya Konferansı Sonuç Bildirgesi yayımlandı

Berlin’de gerçekleştirilen Libya Konferansı’nın sonuç bildirgesinde konferans sonrası koordinasyonu sürdürmek için BM öncülüğünde Uluslararası İzleme Komitesi oluşturulacağı belirtildi.

Berlin’de düzenlenen Libya Konferansı’na katılan ülke başkanlarının çektirdiği toplu fotoğraf.

Almanya’nın başkenti Berlin’de düzenlenen Libya Konferansı’nın sonuç bildirgesi yayımlandı. Bildirgede Libya’da Temsilciler Meclisi’nin onayladığı tek, birleşik, kapsayıcı ve etkin bir hükümetin kurulmasının desteklendiği belirtilirken “Libya Siyasi Anlaşmasının” siyasi çözüm için önemli bir yol haritası olduğu kaydedildi.

“Merkezi ve sivil otoritenin kontrolünde birleşik bir Libya ulusal güvenlik sisteminin kurulmasını destekliyoruz” ifadesine yer verilen bildirgede, bu çerçevede polis ve askeri güçlerin tek otorite altında birleşmesi gerektiği belirtildi.

BM’ye çağrı

Bildirgede, ateşkesin uygulanmasını kontrol edecek ve denetleyecek teknik komiteler kurması için Birleşmiş Milletler’e (BM) çağrıda bulunulurken, aynı zamanda BM’nin taraflar arasında ateşkes müzakerelerini kolaylaştırıcı rol oynaması talep edildi.

Taraflara askeri faaliyetlere son verme çağrısı

Bildirgede, “Ateşkesin başlamasından itibaren taraflara ve destekçilerine askeri faaliyetlerine son vermeleri çağrısında bulunuyoruz.” denildi. Libya’da tüm taraflara özgür, kapsayıcı ve adaletli seçimlerle geçiş sürecini sonlandırmaları için çağrı yapılan bildirgede, “Libyalılar tarafından yürütülen kapsayıcı siyasi sürece” tekrar dönülmesi talebine yer verildi.

Uluslararası İzleme Komitesi oluşturulacak

Bildirgede, “BM himayesinde Berlin zirvesi sonrasında koordinasyonu sürdürmek için bir Uluslararası İzleme Komitesi oluşturuyoruz” denildi. Berlin Konferansına katılan tüm tarafların ve uluslararası örgütlerin dahil olacağı Komitenin BM öncülüğünde koordinasyonu sağlayacağı belirtildi. Bildirgede, üst düzey yetkililerin katılımıyla aylık toplanacak Komitenin uzmanlar düzeyinde de 4 teknik çalışma grubu içereceği aktarıldı.

Berlin’de Libya Konferansı

Berlin’de düzenlenen uluslararası konferansa Almanya Başbakanı Angela Merkel ev sahipliği yaptı. Türkiye ve Rusya’nın devreye girmesi ve akabinde Libya’da sağlanan ateşkesle kesinlik kazanan konferansa katılanlar şöyle;

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, Kongo Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Felix Tshisekedi, Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun, BM’nin Libya Temsilcisi Ghassan Salame ile Afrika Birliği ve Arap Ligi temsilcileri.

Çin’den Çin Komünist Partisi (ÇKP) Dışişleri Çalışma Komitesi Ofisi Başkanı Yang Cieçı’nın da katılım sağladığı konferansta, Birleşik Arap Emirlikleri’ni (BAE) Dışişleri Bakanı Abdullah bin Zayid Al Nahyan temsil etti.

Konferansta Serrac ve Hafter dinlendi

BM nezdindeki meşru Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başbakanı Fayiz es-Serrac ve Libya’nın doğusundaki güçlerin lideri Halife Hafter de konferans için Berlin’e geldi. Zirvenin başında masada yer almayan Serrac ve Hafter, konferans sırasında ayrı ayrı salona alınarak dinlendi.

BM tarafından tanınan UMH’yi başta Türkiye olmak üzere İtalya ve Cezayir, Hafter’i ise Fransa, BAE ve Mısır destekliyor. Rusya’nın da Hafter üzerinde çok ciddi etkisi olduğu biliniyor.

Tarafların talepleri

UMH cephesi; silah desteğinin durdurulması, Libya’nın meşru hükümetinin tanınması, Libya’nın enerji kaynaklarının yabancı ülkelere verilmemesi ve Hafter milislerinin meşru hükümete karşı illegal bir savaşın neticesinde ele geçirilen topraklardan çekilmesini istiyor.

Hafter tarafının talepleri ise; UMH kontrolündeki Libya Merkez Bankasının yönetimine Hafter güçlerinin dahil edilmesi, ateşkes anlaşması durumunda UMH’ye bağlı milislerin silahsızlandırılması, Hafter’e bağlı silahlı milislerin Trablus’da konuşlandırılması ve muhtemel bir siyasi çözüm sonucunda Hafter’in silah gücüyle sağladığı toprak kazanımları ile direkt orantılı olarak siyasi güç elde etmesi olarak sıralanıyor.

AA – BERLİN