Lübnan’da gerginlik sürüyor

HABER MERKEZİ – Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta parlamento binasına yürümek isteyen göstericilere polis müdahalede bulundu. Onlarca göstericinin yaralandığı müdahale sonrası gerginlik sürüyor.

Fotoğraf: AA

Başkent Beyrut’ta Şehitler Meydanı’nda akşam saatlerinden itibaren toplanan binlerce gösterici, 29 Ekim’de istifa eden hükümetin yerine gelecek yeni kabineyi oluşturma görevini vermek üzere Cumhurbaşkanı Mişel Avn’ın parlamenterlerle yarın yapması beklenen görüşmeleri protesto etti. Göstericiler parlamento binasına yürümek istedi. Ancak polis göz yaşartıcı gaz bombalarıyla göstericilere müdahale etti. Müdahaleye göstericiler taş ve havai fişeklerle karşılık verdi.

AA’nın geçtiği bilgilere göre; Lübnan Sivil Savunma Birimlerinin sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Şehitler Meydanı’ndaki olaylarda yaralanan 72 kişiye müdahale ettikleri ve 20’isini hastanelere naklettikleri bilgisi paylaşıldı. İç Güvenlik Güçleri Müdürlüğünün yaptığı yazılı açıklamada, güvenlik güçlerinden bazılarının yaralanmasına sebep olan taşlı saldırılar üzerine göz yaşartıcı gaz bombalarıyla müdahale talimatının verildiği, barışçıl göstericilere olaylardan uzaklaşmaları uyarısında bulunuldu. İçişleri Bakanı Raya el-Hasan da konuya ilişkin yaptığı açıklamada, barışçıl göstericilerin arasına karışan bazı kişilerin, protestocular ile güvenlik güçlerini karşı karşıya getirdiğini öne sürdü. Göstericilere meydanları terk etmeleri çağrısında bulunan Hasan, bugün Cumhurbaşkanı Avn’ın hükümet kurma görevi için başlatacağı istişareleri engelleme girişimi olabileceğine dikkati çekti.

Şii Hizbullah örgütünden baskın girişimi

Bu arada gösterilerin başladığı ilk günlerden bu yana protestoculara karşı sert bir tutum sergileyen Şii Hizbullah örgütü ve Emel Hareketi yanlıları, daha önce birçok kez meydanlardaki göstericilere baskın yapma girişiminde bulundu. Akşam saatlerinden itibaren sosyal medya üzerinden yaptıkları çağrılardan sonra El-Handek el-Gamik bölgesinde toplanan grup, birkaç yüz metre ilerideki olayların sürdüğü Şehitler Meydanı’na yürümek istedi. Hizbullah ve Emel Hareketi yanlısı olarak bilinen ve “Şia Şia Şia” şeklinde sloganlar atan grup, karşı karşıya geldikleri göstericilerle karşılıklı taşlı saldırıda bulundu. Güvenlik güçlerinin müdahalesiyle taraflar arasındaki gerginlik kısa sürede önlendi.

Lübnan’da 17 Ekim’de ekonomik durum ve vergilere karşı başlayan protestolar, Başbakan Hariri’nin istifasına yol açmıştı. Gösterilere 13 gün direnen Hariri, 29 Ekim’de istifasını sunmak zorunda kalmıştı. Ülke genelinde protestolarını sürdüren göstericiler, iç savaşın sona erdiği 1990’dan bu yana yönetimi paylaşan siyasi partilerin oluşturduğu kabine yerine teknokratlardan oluşan bağımsız ve küçültülmüş bir hükümet kurulmasını, erken seçime gidilmesini ve yolsuzluğa bulaşan yöneticilerin yargılanmasını talep ediyor.