Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun raporuna göre; mart ayında erkekler 29 kadını öldürdü, 9 kadın ise şüpheli şekilde ölü bulundu.
Evden çıkmama çağrılarının yapıldığı 20 günlük sürede 14’ü evinde 21 kadın öldürüldü.
Erkekler tarafından ağır yaralanan 5 kadının yaşam mücadelesi devam ediyor.
Raporda, kadınların en çok şiddet gördükleri evlerde kalmak zorunda olduğu bu süreçte kadınlar için ayrı önlemlerin alınmasının hayati önem taşıdığı belirtildi.
Kadın Cinayetlerini Durduracağı Platformu, 2020 Mart Ayı Raporu’nu açıkladı. Raporda, tüm dünyada ve Türkiye’de koronavirüs ile birlikte olağanüstü bir dönemden geçildiği hatırlatılarak, “Olağanüstü koşullara, olağanüstü önlemler alınıyor.” denildi.
‘Kadınlar için ayrı önlemlerin alınması hayati önem taşıyor’
Ancak herkesin bir önlem olarak evde kalması gereken bu süreçte, bu koşulların kadınlar için ayrı zorluklar ortaya çıkardığına vurgu yapılan raporda, “Kadınlar en çok şiddet gördükleri evlerde kalmak zorunda. O nedenle günümüz koşullarda, kadınlar için ayrı önlemlerin alınması hayati önem taşıyor.” diye kaydedildi.
‘Evden çıkmama çağrılarının yapıldığı sürede 21 kadın öldürüldü’
Mart ayında 29 kadın cinayetinin işlendiği 9 kadınının ise şüpheli bir şekilde ölü bulunduğunun tespit edildiği raporda, “Evden çıkmama çağrılarının yapıldığı 11 Mart’tan, 31 Mart’a geçen 20 günlük süreçte ise 21 kadın öldürüldü.” denildi.
’23 kadının öldürülme bahanesi tespit edilemedi’
Raporda, “2’si ekonomik bahaneyle, 4’ü sosyal medya hesabı açmak, boşanmak istemek ya da barışma isteğini reddetmek gibi kendi hayatına dair karar almak isterken öldürüldü.” denildi. 23 kadının hangi bahaneyle öldürüldüğünün tespit edilemediğine dikkat çekilen raporda, bu durum koronavirüs günlerinde kadına yönelik şiddetin ve kadın cinayetlerinin görünmez kılınmasının bir sonucu olarak değerlendirildi.
Kadınların 9’u evli oldukları erkek tarafından öldürüldü
Rapora göre; Mart ayında öldürülen 29 kadının 4’ünün kim tarafından öldürüldüğü tespit edilememiştir. 9’u evli oldukları erkek, 5’i birlikte oldukları erkek, 4’ü tanıdık/akraba, 2’si eskiden evli olduğu erkek, 2’si oğlu, 1’i babası, 1’i eskiden birlikte olduğu erkek, 1’i de kardeşi tarafından öldürülmüştür.
Kadınlar çoğunlukla evlerinde öldürüldü
Kadınların 18’i evinde, 4’ü iş yerinde, 2’si arabada, 1’si arazide, 2’si sokak ortasında öldürülmüştür. 2 kadının nerede öldürüldüğü tespit edilememiştir.
Kadınlar en çok ateşli silahlarla öldürüldü
15’i ateşli silahlarla, 9’u kesici aletle, 2’si boğularak, 1’i darp edilerek öldürülürken, 2’sinin nasıl öldürüldüğü tespit edilememiştir.
‘TÜİK’e göre kadınlar işgücü olarak sayılmıyor’
Raporda, ulaşılabilen veriye göre kadınların 8’inin bir işyerinde çalıştığı ve 21 kadının çalışma durumunun bilinemediğine vurgu yapıldı. Kadınların çalışma durumlarının tespit edilmesinin zor olduğuna işaret edilen raporda, bu ay TÜİK’in açıkladığı verilere göre, “ev işleriyle meşgul” kadınların sayısının bir önceki yıla göre 382 bin daha azaldığı belirtildi.
“Böylece TÜİK’e göre işgücü dahi sayılmayan kadınların sayısı Kasım 2019’da 11 milyon 359 bine düştü.” denilen raporda, TÜİK’in verilerinin bu şekilde açıklamasının kadın işsizliğinin gerçek boyutunun üzerini örtmeye çalışmak olarak değerlendirildi.
‘Yalnızca 3 kadının koruma kararı vardı’
Raporda, şiddet uygulayanlara uzaklaştırma, yakın koruma gibi birçok tedbiri düzenleyen 6284 sayılı kanunun etkin uygulandığı takdirde kadınları koruduğuna dikkat çekildi. Raporda, “Mart ayında öldürülen kadınların 26’sının koruma kararının olup olmadığı bilinmezken; yalnızca 3 kadının uzaklaştırma veya koruma kararı olduğu bilinmektedir.” denildi.
‘Ağır yaralı 5 kadın yaşam mücadelesi veriyor’
Raporda, ateşli silah ve kesici aletlerle erkek yakınları tarafından ağır yaralanan Hülya Ç., Sevgi F., Buket S., Buse Güler, Selin Ç.’nin yaşam mücadelesi verdiği hatırlatıldı. Öldürülen kadınların 8’inin çocuğu olduğunun belirtildiği raporda, “Bu ay 6284 etkin uygulansaydı, kadınlar yaşıyor, çocuklar da annesiz kalmıyor olacaktı.” denildi.
‘Gülistan Doku ile ilgili gelişme yaşanmadı’
Raporda, 5 Ocak’tan beri kayıp olan Gülistan Doku (21) ile ilgili hala bir gelişme yaşanmadığına işaret edildi. Raporda, “Etkin bir soruşturma yapılması ve Gülistan’a ne olduğunun bir an önce açığa çıkarılması için #GülistanDokuNerede diye sormaya devam ediyoruz.” diye kaydedildi.
50 davanın 35’i duruşma gününde yapıldı
Raporun devamında Mart ayında kadınlarla ilgili Türkiye’de ve dünyadaki gelişmelere de yer verildi. Kadınların cinsel şiddete maruz kalmaya ve çocukların da istismarının devam ettiğine dikkat çekilen raporda, yaşanan cinsel şiddet ve istismar olayları anlatıldı.
Takip edilen 51 davanın duruşmasının Mart ayında olduğunun hatırlatıldığı raporda, “Bu duruşmalardan, faillerin tutuksuz yargılandığı 16’sı korona salgını nedeniyle alınan önlemler çerçevesinde ileri tarihe ertelendi. 35 duruşma ise gününde yapıldı.” denildi.