Musa Orhan’ın tutuklanma talebi yine reddedildi

İntihara sürüklenen İpek Er’in tecavüz zanlısı Musa Orhan’ın tutuklanma talebi bir kez daha reddedildi.

Mahkeme, delillerin toplanmış olması ve delillerin karartılma ihtimalinin olmadığı gerekçesiyle Musa Orhan’ın tutuklanması talebini reddetti, diğer tanıkların dinlenmesi için duruşmayı 1 Haziran’a erteledi. 

İntihara sürüklenen İpek Er’in tecavüz zanlısı eski Uzman Çavuş Musa Orhan’ın “nitelikli cinsel saldırı” suçundan yargılandığı davanın 2’nci duruşması Siirt 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Duruşma nedeniyle adliye çevresinde yoğun önlem alındı. Duruşmayı takip etmek isteyen gazeteciler, Siirt Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatıyla adliye içine alınmadı. Duruşmayı takip etmek isteyen Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi üyeleri ve Tevgera Jinên Azad (TJA) aktivistleri de aynı talimat doğrultusunda adliyeye alınmadı. 

Duruşmaya, İpek Er’in ailesi, tanık Sadullah Kars, Siirt ve Batman Barosu avukatları, İnsan Hakları Derneği (İHD) Siirt ve Batman Şubeleri ve Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) katılırken, sanık Orhan ve avukatları Ankara’dan Ses Görüntü ve Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldı.

Duruşma, mahkeme heyetinin değişmesi nedeniyle önceki celsenin tutanaklarının okunmasıyla başladı. İlk duruşmada susma hakkını kullanan Orhan, bu duruşma da aynı tavrını sürdürdü.

Tanık dinlendi 

Daha sonra İpek Er’in Siirt’te konakladığı otel çalışanı Sadullah Kars tanık olarak dinlendi. Kars, 2020’nin Mayıs’ında Er’in otellerine giriş yaptığını, üç gün boyunca otellerinde tek başına konakladığını söyledi. Tanık, daha sonra ilk gün otelde kalan Er’in sonraki iki gece otelde kalmadığını belirtti. Er’in kendisinden telefonu istediğini söyleyen tanık Kars, “Sonraki gün otele geldiğimde İpek benden telefonumu istedi ve arkadaşını arayacağını söyledi. Telefonu verdim hem aradı hem de mesajlaştı. Karşıdaki kişi ona sürekli geleceğini söylüyordu. İpek dört buçuk saate kadar bekledi. Daha sonra İpek’in aramış olduğu şahıs beni aradı. Telefonu İpek’e verdim konuştu. Telefondaki kişi dışarı çıkmasını ve aşağı doğru inmesini söyledi. İpek kapının önüne çıktı. Ancak aracı göremeyince benden telefonu isteyerek tekrar aradı. Ardından camları siyah filmli sarı bir araba geldi. Araçtan orta yaşlı biri indi. Ancak bu kişi sosyal medyadan fotoğrafını gördüğüm kişi değildi. İpek arka koltuğa bindi ve oradan ayıldılar” beyanlarında bulundu.

Sanık avukatlarından Erkan Akkuş’un tanığa Er’in kendisine nişanlısının kim olduğunu anlatıp anlatmadığını sorması üzerine tanık Kars, “İpek Er bana nişanlısının uzman çavuş olduğunu ve Pervari’de görev yaptığını söyledi” cevabını verdi.

‘Cezaevine girmesini istiyorum’

İpek’in annesi Hikmet Kılınç, Musa Orhan’ın kızını toprağın altına koyarak kendisinin dışarıda gezmeye hakkı olmadığını söyledi. Kılınç, “Ben nasıl günlerce kahroluyorsam aynı şekilde Musa Orhan’ın cezaevine girmesini istiyorum. Musa Orhan ile gelen taksici kim ise onun da yargılanmasını istiyorum. Hakkımı helal etmiyorum” diye konuştu.

Tutuklama talebi 

İpek Er’in avukatları da tanığın verdiği ifadelerde sanık Musa Orhan’ın suçu işlediğini gösterdiğini söyleyerek, Orhan’ın tutuklanması talebinde bulundu.

İddia makamı tutuklanma talebinin reddini isteyerek, dosyadaki eksik hususların giderilmesi talebinde bulundu.

Sanık avukatları müvekkillerinin iddia edilen suçu işlemediğini, mevcut delillerin toplanmış olması ve delil karartma ve kaçma şüphesi bulunmadığından tutuklanma talebinin reddini istedi.

Tutuksuz yargılama

Mahkeme, delillerin toplanmış olması ve delillerin karartılma ihtimalinin olmadığı gerekçesiyle Musa Orhan’ın tutuklanması talebini reddetti, diğer tanıkların dinlenmesi için duruşmayı 1 Haziran’a erteledi. 

Duruşma sonrası polislerin, İpek Er’in ailesini, adliye önünde bekleyen TJA aktivistleri, HDP Kadın Meclisi üyeleri ve gazetecilerden uzaklaştırması dikkat çekti.

Ne olmuştu?

İpek Er (18), Uzman Çavuş Musa Orhan’ın kendisini bir evde 20 gün alıkoyduğunu ve tecavüz ettiğini anlatmıştı. Tecavüz olayına ilişkin şikayette bulunmasına rağmen olayla ilgili bir gelişme olmaması üzerine bir mektup bırakarak intihar girişiminde bulunan İpek Er, Batman’da 18 Ağustos günü tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetmişti. İpek Er’in ölümünün ardından hazırlanan Adli Tıp Kurumu raporunda İpek’in tecavüze uğradığı tespit edilmişti.

Musa Orhan 6 gün tutuklu kaldı

İpek Er’in intihara sürüklenmesinin kamuoyuna yansıması üzerine Siirt Cumhuriyet Başsavcılığınca “nitelikli cinsel saldırı” suçundan Musa Orhan hakkında soruşturma başlatmıştı. 16 Temmuz’da gözaltı kararı verilen Musa Orhan, 17 Temmuz’da savcılıktaki ifadesinin ardından tutuklama istemi ile Siirt Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edilmişti. Mahkeme, Musa Orhan’ın adli kontrol ile yurt dışına çıkışını yasaklayarak serbest bırakmıştı.

Tepkilerin sürmesi üzerine Siirt 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nin tutuklanması talebiyle çıkardığı yakalama kararı üzerine teslim olan Musa Orhan 19 Ağustos’ta tutuklanmıştı.

Musa Orhan sadece 6 gün tutuklu kaldıktan sonra yapılan itirazın ardından Siirt 2. Ağır Ceza Mahkemesi kararıyla serbest bırakılmıştı. Musa Orhan hakkında açılan davanın ilk duruşması Ekim ayında Siirt 1. Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek.

TSK’dan ihraç edildi

TSK da, yaptığı açıklamada “Nitelikli cinsel saldırı suçundan hakkında kovuşturma yürütülen Musa Orhan isimli şahıs, İçişleri Bakanlığı Yüksek Disiplin Kurulunun 31.08.2020 tarihli ‘Devlet memurluğundan çıkarma’ cezası verilmesi kararıyla Jandarma Genel Komutanlığından ihraç edildi” açıklamasını yapmıştı.

MA