Nijer’deki projeye ilişkin aynı sorulara 2 bakandan farklı yanıt!

CHP Milletvekili Gürer, TİGEM’in Nijer’de arazi kiralayıp tarımsal üretim yapacağı projenin akıbetini 2 farklı Bakanlığa sordu.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, “Proje çalışmaları devam ediyor” derken, Tarım Bakanı Pakdemirli, “Böyle bir anlaşma yok” dedi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nün (TİGEM) bir Afrika ülkesi olan Sudan’dan sonra Nijer’de de arazi kiralayıp tarımsal üretim yapacak olmasının gerekçelerinin açıklanması için hem Tarım ve Orman Bakanlığı’na hem de Dışişleri Bakanlığına ayrı ayrı soru önergeleri verdi. 

Çavuşoğlu: Nijer’de çalışmalar devam ediyor

Önergeye yanıt veren Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye ile Sudan arasında tarımsal üretimin ve ticaretin geliştirilmesi amacıyla 28 Nisan 2014 tarihinde “İkili Tarımsal İşbirliği ve Ortaklığına İlişkin Anlaşma” imzalandığını hatırlattı. Çavuşoğlu, “Söz konusu işbirliği kapsamında zirai faaliyetler için öngörülen arazi tahsisi Sudan’da yaşanan iç gelişmeler nedeniyle henüz gerçekleşmemiş ve faaliyete başlanmamıştır” dedi. 

‘1000 hektarı için TİGEM yatırım projesi hazırlamaktadır’

Nijer’de tarım işbirliği projesi çerçevesinde çalışmaların devam ettiğine değinen Çavuşoğlu, şu bilgileri aktardı:

“Nijer Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın pilot proje için tahsis ettiği 2 bin 500 hektar arazinin Irhazer bölgesindeki 1000 hektarı için TİGEM bir yatırım projesi hazırlamaktadır. Söz konusu proje; ülkemize makul fiyatlarla tarım ürünleri ithal edilmesini, ülkemize Batı Afrika’da daha fazla görünürlük kazandırılmasını ve iki ülke arasındaki ticaret hacminin artmasını hedeflemektedir.”

Pakdemirli: TİGEM tarafından henüz arazi kiralaması yapılmadı

Bakan Pakdemirli, 2014 yılında Türkiye ile Sudan hükümeti arasında Tarımsal İşbirliği ve Ortaklığına ilişkin anlaşma imzalandığını belirterek, anlaşmada “TİGEM ile Sudan Tarım ve Ormancılık Bakanlığının ortaklığında bir şirket kurulması, şirket tarafından Sudan’da 12 bin 500 hektar arazi üzerinde örnek çiftlik kurulması, Sudan’da, Türkiye özel sektör firmalarının yatırımları için 780 bin 500 hektar arazinin ortak şirkete tahsisi” hususlarının yer aldığını belirtti.

Ortak şirketin kuruluşunun tamamlandığını bildiren Bakan Pakdemirli, şunları kaydetti:

“Ancak, örnek çiftliğin kurulacağı 12 bin 500 hektar ve Türk özel sektör firmalarının yatırımları için tahsis edilmesi gereken 780 bin 500 hektar arazilerin devir teslim sürecinde, Sudan’da yaşanan hükümet değişikliği ve dünyada yaşanan COVİD 19 nedenleri ile devir işlemi gerçekleşememiştir. Bu çerçevede, TİGEM tarafından henüz arazi kiralaması yapılmadığından Sudan tarafına bu zamana kadar arazi kiralama bedeli ödemesi ve tarımsal üretim faaliyeti yapılmamıştır.” Pakdemirli, ayrıca “Nijer ile yapılmış olan bir tarım anlaşması bulunmamaktadır.” dedi.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer

Gürer: Aynı  soruya iki bakanın farklı yanıt vermesi üzüntü verici

Bakanlar Pakdemirli ve Çavuşoğlu’nun verdiği yanıtları değerlendiren CHP’li Gürer, aynı soruya 2 Bakanın farklı yanıtlar verdiğini belirterek, bu durumun düşündürücü ve bir o kadar da üzüntü verici olduğunu söyledi. Gürer, şu değerlendirmede bulundu:

“Dışişleri Bakanı Nijer’de hayata geçirilecek tarımsal projenin detaylarını rakamlar vererek açıklarken, Tarım ve Orman Bakanı, projeden haberi yokmuş gibi ‘Nijer ile yapılmış bir tarım anlaşması bulunmamaktadır’ ifadeleriyle sorumuzu geçiştirmeye çalışmasına anlam veremedik. Dışişleri Bakanlığı’nın başka bir ülke ile yaptığımız anlaşma ya da bu ülkede yapılacak bir tarımsal projeyi detaylarıyla ortaya koyarken, Tarım Bakanının böyle bir projeden haberdar olmaması kabul edilemez. Bu tutum, devlet ciddiyetine yakışmamaktadır.”

Yeni1Mecra