“Rektörü nasıl bilirdiniz?” başlıklı yazısı nedeniyle kınama cezası verilen ÖDTÜ öğrencisi Tunahan Gözlügöl hakkında bu kez de “Rektöre hakaret” gerekçesiyle 4 ayrı soruşturma açıldı.
Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü öğrencisi Tunahan Gözlügöl hakkında siyasihaber.org’da yayımlanan “Rektörü nasıl bilirdiniz?” başlıklı yazısı nedeniyle Eylül 2020’de dekanlık tarafından “Rektöre hakaret” iddiasıyla soruşturma açılmıştı. Yüksek Öğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği kapsamında açılan soruşturmaya “Yüksek öğretim kurumunda kişilerin şeref ve haysiyetini zedeleyen yazılı eylemde bulunmak” gerekçe gösterilmiş ve Gözlügöl’e “kınama” cezası verilmişti.
Ceza ‘uygun’ bulundu
Gözlügöl, bunun üzerine verilen kararın hukuksuz olduğu gerekçesiyle Ankara 17’nci İdare Mahkemesi’ne başvurdu. Mahkeme, 11 Haziran’da yazının “ağır eleştiri sınırını aşan hakaret niteliğinde ifadeler olduğunu” iddia ederek, dekanlığın verdiği cezayı “uygun” buldu.
Söz konusu cezanın ardından Gözlügöl hakkında farklı tarihlerde Twitter hesabı üzerinden yaptığı paylaşımlar gerekçe gösterilerek 4 ayrı soruşturma daha açıldı. Bu soruşturmalara da “Rektöre hakaret” gerekçesi gösterildi.
Her ay soruşturma
Hakkında açılan soruşturmaların politik olduğunu söyleyen Gözlügöl, “Üniversitelerde öğrenciler hakkında açılan disiplin soruşturmaları siyasi bir mekanizmaya dönüşmüş durumda” dedi. Okul içinde yaptıkları her eylemden sonra haklarında soruşturma açıldığını kaydeden Gözlügöl, “Okulun iç hizmetlerinin tuttuğu rapor üzerine soruşturma açılıyor. Delili dahi olmayan soruşturmalarla karşı karşıya kalıyoruz. Bunlar bizi sindirmek için kullanılan devlet zihniyetinin okula yansımış hali. 4 yıldır bu okuldayım ve bazen her ay hakkımda soruşturma açıldı. Ama en çok yazdığım yazıdan sonra soruşturma açıldı ve ceza aldım” dedi.
‘İfade özgürlüğüne saldırı’
Hakkında verilen cezaya gerekçe gösterilen yazının ifade özgürlüğü kapsamında olduğunu vurgulayan Gözlügöl, “Kayyım rektör Verşan Kök’ü eleştiren bir yazı yazdım. Okulla tek bağım ODTÜ öğrencisi olmam. Bu yazı okul içini kapsamıyor. Bu nedenle açılan soruşturma hukuki değil. Ama ‘okul içinde ve dışında kişilerin haysiyetini zedeleme’ suçlamasıyla ceza aldım. Oysa ki okul dışında da yaşamım var. Okul dışındaki hayatımıza saldırı olması bir yönüyle insan hakları ihlalidir. İfade özgürlüğüne saldırıdır. Bunu kabul etmiyorum” diye kaydetti.
Gözlügöl, soruşturma gerekçelerine de değinerek, “Bir tweette Verşan hakkında ‘bayrak sapı’ dediğim için soruşturma açıldı. Ama bu bir metafordur. Bayrak iktidarın mevcudiyeti ise, bayrak sapı da o iktidarın mevcudiyetini devam ettiren herkestir. Bir kayyım olarak Verşan Kök de bu iktidarın mevcudiyetini devam ettiriyor ve artık her okulda küçük bir AKP iktidarıyla karşı karşıyayız. Bu paylaşımlarımdan dolayı ceza verilirse karar politik bir karar olur” diye konuştu.
Soruşturmaların amacı
Öğrenci Disiplin Yönetmeliği’nin tüm okullarda öğrencilere karşı kullanılan bir “silah” haline geldiğini söyleyen Gözlügöl, şöyle devam etti: “Aldığım cezalar hayatımı çok etkilemiyor. Ama bazı arkadaşlarımız bir dönem ya da bir yıl gibi uzaklaştırma cezaları alıyorlar. Dolayısıyla eğitim hakkından mahrum bırakılıyorlar. Bu faşizmin mekanizmalarından birisi. Buna karşı mücadele etmeliyiz. Açılan soruşturmalarla bir korku furyası oluşturulmak isteniyor. Mücadele etmediğimiz müddetçe faşizm koşullarının üzerimizdeki yükü daha da ağırlaştıracaktır. Bundan korktukça üzerimize daha çok gelecektir.”
MA / Zemo Ağgöz