‘Özel af’ olarak eleştirilen infaz yasası Meclis’ten geçti

AK Parti ve MHP gruplarının ortak hazırladığı infaz düzenlemesine ilişkin kanun teklifi Meclis Genel Kurulunda kabul edildi.

Muhalefet partilerinin teklife ilişkin verdiği toplam 210 değişiklik önergesi ise reddedildi.

Düzenleme TMK’dan ceza alan siyasetçileri, gazetecileri, yazarları, akademisyenleri, avukatları kapsamıyor.

Meclis Genel Kurulu’nda, 7 Nisan’da başlayan AK Parti ve MHP gruplarının ortak hazırladığı “Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin 3’üncü bölümü üzerinde görüşmeler yapıldı. Bu bölümde 55-70 maddeleri üzerine görüşmeler sürdü.

279 kabul 51 ret oyuyla teklif kabul edildi

8 gündür teklifin tümü üzerinde süren görüşmelerin tamamlanmasının ardından teklifin yasalaşması için oylamaya geçildi. CHP, HDP ve İYİ Parti, teklifin tümü üzerinden açık oylama yapılması talebinde bulundu. Ancak, talep reddedildi. Elektronik yapılan oylamaya 330 milletvekili katıldı. Oylamada, 51 milletvekili ret oyu verirken, 279 milletvekili kabul oyu verdi. Teklif Meclis’ten geçerek yasalaştı.

Muhalefetin toplam 210 değişiklik önergesi reddedildi

Muhalefet partilerinin teklife ilişkin toplamda verdiği 210 değişiklik önergeleri ise AKP-MHP oylarıyla reddedildi.

Teklif TMK’dan yargılananları kapsamıyor

Muhalefet tarafından “Özel af” olarak değerlendiren yasa teklifinde, belli suçlardan indirim yapılması öngörülürken denetimli serbestlik süresi ise 3 yıla çıkarılıyor. Terörle Mücadele Kanunundan (TMK) yargılanarak ceza alan gazeteciler, siyasetçiler, avukatlar, yazarlar, akademisyenler, öğrencileri ise bu teklif kapsamında yer almıyor.

MİT Kanununa giren suçlar da kapsam dışında bırakıldı

Gece yarısı getirilen ek bir önergeyle MİT Kanunu kapsamına giren suçların infaz düzenlemesi kapsamından çıkarılması nedeniyle gazeteciler Barış Terkoğlu, Ferhat Çelik, Hülya Kılınç da düzenlemeden yararlanamayacak.

Kaynak: MA/AA