Dersim’in Türk Taner Köyü’nde 3 yıl önce bir araya gelen 12 kadın bölgedeki yaban meyveleriyle reçel yaparak ekonomik bağımsızlıklarını kazanıyor.
Kadınlardan Özlem Gök, “Bu işe başladığımdan beri kendime olan özgüvenim arttı. Evime katkıda bulunuyorum, oğlumu üniversitede okutuyorum” dedi.
Dersim Hozat ilçesine bağlı Türk Taner Köyü’nde kadınlar bir araya gelerek üretim yapıyor. 3 yıl önce 12 kadın bir araya gelerek köylerinde yetişen meyvelerden marmelat ve reçel yaparak satmaya başladılar. Kadınlar erik, elma, kuşburnu, kayısı, alıç ve yörede yetişen yabani bitkilerden katkı maddesi olmadan ürettikleri reçelleri ‘Xozat Taner Köyü Reçelleri’ adıyla instagram ve facebook üzerinden ulaştırıyor.
Reçel üreticisi kadınlar “Özgüvenimiz arttı, kendi ekmeğimizi kazanıyoruz” dedi.
‘Köylü kadınlarla bir araya gelerek karar verdik’
Reçel imalatı noktasında önce köylü kadınlarla bir araya gelerek karar verdiklerini söyleyen Nermin Akbalık, “Hiçbir sermayemiz yoktu, kredi çekerek kendimize küçük bir imalathane yaptık. 12 kadınla yola çıktık, pazar payımız genişlerse 20 kadınla üretim yapacak durumdayız. Burada kendiliğinden yetişen meyveleri kullanıyoruz. Artık sadece Hozat’tan değil çevre ilçelerden de meyvelerini getiren kadınlar var” diye konuştu. İlk etapta korkarak başladıklarını ifade eden Akbalık şöyle devam etti:
“Çünkü hepimiz evliyiz ve çocuklarımız var, evde sorumluklarımız var. İşe başlarken erkeklerden destek görmedik ve her şeyden önce bizimle dalga geçtiler. ‘Bu iş olmaz, yapamazsınız, bitecek’ dediler ama biz direndik. İlk başta ürünümüzü satacak yer bulamadık, kapılara gittik teker teker tattırdık. Zorlu bir süreçti ama biz yılmadık. Hala önümüze zorluklar çıkıyor ama biz ısrarla aşıyoruz. Her şeyden önce bir kadının ekonomik bağımsızlığı kadar güzel bir şey yok. Instagram ve Facebook sayfamızdan bize ulaşanlara ürünleri PTT kargo ile ulaştırıyoruz.”
‘Bu küçük yerde en az 10 kadın ekmeğini kazanıyor’
Üretim kısmında şişe ve kapak kaynatarak çalıştığını söyleyen Alif Akgül, ileri yaşına rağmen çalışıyor ve kendi parasını kazanmaktan çok mutlu. Akgül, “Bu işle kendi masrafımı karşılıyorum. Şimdiye kadar kadınlar burada kendi paralarını kazanamıyordu. Bu küçük yerde en az 10 kadın ekmeğini kazanıyor. Bir ihtiyacımız olsa paramız var gidip kendimiz alıyoruz” dedi.
‘Bu işe başladığımdan beri özgüvenim arttı’
Merkez’de yaşadığını ve bir yıldır burada çalıştığını söyleyen Özlem Gök ise, “Bu işe başladığımdan beri kendime olan özgüvenim arttı. Evime katkıda bulunuyorum, oğlumu üniversitede okutuyorum. Bu alanların büyütülmesini istiyorum. Kadınlar olarak çok güzel işler yapacağımıza eminim” diye belirtti.