Oyuncular Sendikası, seslendirme oyuncularının seslendirdikleri eserlerin ticari kullanımına yönelik olarak “Hak devri bedelleri”nin de yer aldığı protokolün hayata geçirildiğini duyurdu.
Oyuncular Sendikası, “Seslendirme Kuralları ve Taban Ücretlerinin Belirlenmesine Dair Protokol” e ilişkin yazılı açıklamada bulundu. Açıklamada, 2016 yılından beri süregelen “sosyal diyalog” süreci yoluyla sendikanın seslendirme alanında çığır açan kurallar ve taban ücretler getiren protokolü stüdyolara kabul ettirdiği belirtilerek, protokolün hayata geçtiğine vurgu yapıldı.
‘22 seslendirme stüdyosu imzaladı’
1 Ocak itibariyle yürürlüğü başlayan ve 1 Mayıs’tan itibaren TV, internet, sinema ve benzeri tüm mecralar için taban ücretleri ve uygulama kurallarının belirlendiğinin belirtildiği açıklamada, protokolün 22 seslendirme stüdyosunun imzasıyla kabul edildiği kaydedildi.
‘Hak devri bedelleri alınacak’
Açıklamada, protokolün 2017’den beri uygulanan “Netflix Taban Tarife Anlaşması”ndan çok daha kapsamlı olduğuna dikkat çekildi. Açıklamada ayrıca protokolün birçok ülkedeki seslendirmeye dair çağdaş toplu iş sözleşmelerine yakın kurallar içerdiği ifade edildi.
Protokolde 1 Ocak’tan itibaren seslendirme oyuncularının seslendirdikleri eserlerin ticari kullanımına yönelik olarak “hak devri bedelleri” alacaklarına işaret edilen açıklamada, “Ocak-Mayıs arası olarak belirlenen geçiş döneminde oranı yüzde 30 olan bu hak devri ödemeleri, 1 Mayıs 2020 itibariyle, sanatçının devrettiği hakların niteliğine göre, yüzde 50 ile yüzde 200 arasında değişen oranlara ulaşacak.” denildi.
Protokolde, ücretlerin yanı sıra anlaşmanın nasıl uygulanacağı ve yenileneceğinin de yer aldığının belirtildiği açıklamada, “Stüdyoların ve seslendirme oyuncularının uyması gereken kurallar, seslendirme oyuncularının mesleki gelişimine uygun biçimde çalıştırılmalarına dair düzenlemeler de yer alıyor.” denildi.
Yayıncılara anlaşmaya uyma çağrısı
Protokolün sektörün geleceği için umut olarak değerlendirildiği açıklamada, şöyle denildi: “Anlaşmayı kabul eden tüm stüdyolara teşekkür ediyoruz. Üst işveren konumunda olan tüm yayıncı, yapımcı ve platformları bu anlaşmanın kurallarına uygun biçimde, seslendirme emekçilerinin haklarını gözeterek davranmaya davet ediyoruz. Bu protokolün kültür-sanat alanındaki diğer branşlara da örnek olmasını diliyoruz.”