Şırnak KESK Şubeler Platformu, “Şırnak halkının doğası ve kültürel birikimlerini tehdit altına alarak cezalandırmanıza izin vermeyeceğiz.” diyerek, doğayı koruma sorumluluğu ve bilinciyle mücadelelerini sürdüreceklerini belirtti.
Şırnak Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Şubeler Platformu’nun basın açıklaması yapıldı. KESK binası önünde yapılan açıklamaya HDP Şırnak İl Örgütü, sendika ve sivil toplum örgütleri katıldı. Açıklamada “Orman kıyımına son, doğamıza sahip çıkalım” pankartı açılırken, ortak açıklama Şırnak Eğitim Sen Kadın Sekreteri Serap Ok tarafından okundu.
‘Doğamız yok ediliyor’
Şırnak’ın tarihi ve kültürel değerleriyle, köyleriyle, dağları ve doğasıyla geçmişten bu yana kutsallık atfedilecek köklü bir geçmişe sahip olduğunu söyleyen Ok, “İnsanlığın tarihini, kültürel ve toplumsal birikimini bağrında barındıran ilimize yönelik sistematik olarak yapılan, uzun vadede ekolojik krize neden olan saldırı politikaları ile karşı karşıyayız. Yapılan doğa katliamı ile sağlığımız, tarihi kültürel miraslarımız yok edilmekte ve doğal yaşam alanlarımız ve geleceğimiz tehdit edilmektedir” dedi.
‘Dereler kurutuldu’
Coğrafyanın yeni bir konseptin tehlikesi altında olduğunu belirten Ok, “Bu konseptin açılımı, kapsamlı ve uzun vadeli argümanı barajlar ve maden sahaları olarak kendini göstermektedir. Yapılan doğa katliamı her ne kadar güncel siyasetin içerisinde yer almasa da uzun vadede amaç coğrafyayı yok etme projesi olarak karşımıza çıkmaktadır. Şırnak’tan Hakkari’ye kadar uzanan vadide 11 baraj yapılarak akan bütün dereler kurutulmuştur, bunun yanında Cudi’de yaklaşık 500’e yakın maden sahası ile Cudi doğası ve çevresindeki köylülerin yaşam alanları yok edilmiştir” ifadelerini kulandı.
‘Besta’da onlarca ağaç kesildi’
Neredeyse her yıl başta Cudi Dağı olmak üzere Gabar, Besta ve çeşitli bölgelerde çıkan yangınlarla birçok canlının öldüğünü, binlerce hektarlık ormanlık alanların küle döndüğünü söyleyen Ok, “Son birkaç yıldır Cudi’de binlerce ağaç kesilmiş, yaylalar yasaklanmış, halkın geçim kaynakları olan tarım ve hayvancılık büyük zararlar görmüştür. Yine bu süreçte Van yolu yapımı ve Van yoluna yapılacak kalekolların güvenliği gerekçe gösterilerek Besta bölgesinde binlerce ağacın kesildiği ve kesilmeye devam edildiğini görmekteyiz. Ağaç kesimi için bölgede yaşayan köylülerin tehdit edildiği ifade edilmekte, ağaçlarını kesmemeleri halinde ihale ile firmalarca kestirileceği söylenmektedir. Hali hazırda termik santral, Nerdüş Deresi’ne yapılan barajların oluşturduğu güvenlik kaygıları gibi, ekolojik tahribatı yaşayan Şırnak halkı, ağaç kesimleri ile bu tahribatı çok daha derinden yaşayacaktır. Her ne gerekçe ile olursa olsun, doğa kendisine yapılan ihaneti affetmez. Kesilen her bir ağacın doğal yaşam dengesini bozacağı unutulmamalıdır. Kültürel ve tarihsel bir birikime sahip Şırnak ili bu yönlü saldırılara tepki göstermez ise çok ciddi kuraklık, çoraklık ve sağlık sorunları ile karşı karşıya kalacaktır” diye konuştu.
‘Ekolojik yaşam tehdit altında’
AKP hükümeti eli ile son yıllarda bölgede yürütülen politikalar sonucunda ekolojik yaşamın tümden tehdit altına alındığına dikkat çeken Ok, “Daha önce Silopi ilçemizde yapılan termik santralin etrafa saldığı zehirli gazlar ile kanserleşme oranının arttığı, kalp krizi geçirme yaşının 20’lere indiğini, kadınların düşük yapma oranlarının arttığını, tarımsal ürünlerin yetiştirilemediğini ve binlerce yıldır Şırnak ilinde yetişen endemik bitkilerin büyük zarar gördüğünü görmekteyiz” diye aktardı.
‘Mücadelemizi sürdüreceğiz’
Ok, son olarak şunları söyledi: “Bizler var olduğumuz sürece doğamıza yapılacak her türlü saldırıda Şırnak halkından yana taraf olduğumuzu ve mücadelemizi yükselteceğimizi belirtmek istiyoruz. Şırnak halkının doğası ve kültürel birikimlerini tehdit altına alarak cezalandırmanıza izin vermeyeceğiz. Türkiye’nin her yerinde geleceğimizi, sağlığımızı, ormanlarımızı, doğamızı koruma sorumluluğu ve bilinciyle mücadelemizi her alanda sürdüreceğimizi belirtmek isteriz.”
Açıklama bir dakikalık oturma eylemi ile son buldu.
MA / ŞIRNAK