Sivas Katliamı 28. yılında: Affetmiyoruz

Sivas’ta kaldıkları Madımak Otel’de yakılarak katledilen 33 aydın, sanatçı anıldı.

ABDF Genel Başkanı Güzelgül, 28 yıl önce Sivas’ta tarihin en karanlık katliamının yapıldığını belirterek, “Biz bu katliamda sorumlu olanları, katilleri serbest bırakanları ve davayı zaman aşımına uğratanları affetmiyoruz. Bizim acımız ilk günkü gibi taze. Biz kanlı Sivas’a adaleti getirmeye ant verdik. Sivas’ı unutmadık, unutmayacağız.” dedi.

Sivas’ta 2 Temmuz 1993 tarihinde yazar ve sanatçılardan oluşan 33 kişi kaldığı Madımak Otel’de yakılarak öldürüldü. Her yıl olduğu gibi bu yılda katliamın yaşandığı yerde anma etkinliği düzenlendi. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) öncülüğünde Madımak Oteli önünde düzenlenecek anma etkinliğine katılmak üzere dün akşam saatlerinde onlarca kentten yola çıkan yurttaşlar sabah saatlerinde Sivas’a geldi.

Binlerce kişi yürüyüşe geçti

PSAKD Sivas Şubesi önünde bir araya gelen binlerce kişi, katliamı lanetlemek, faillerin yargılanması ve katliamın gerçekleştiği otelin “Utanç Müzesi” olması talebiyle Madımak Oteli’ne doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüşe HDP milletvekilleri, CHP milletvekilleri ve çok sayıda Alevi örgütü ile demokratik kitle örgütü temsilcisi de katıldı.

 “Katliamlara hayır Madımak’a adalet” yazılı ve katliamda yaşamını yitirenlerin fotoğraflarının yer aldığı pankartların taşındığı yürüyüşte, “Sivas’ın ışığı sönmeyecek”, “Sivas için adalet herkes için adalet” sloganları atıldı. Polis ablukasında Madımak Oteli önüne gelen kitle, otel önüne karanfil ve katliamda yaşamını yitirenlerin fotoğraflarını bıraktı.

Günay: Sivas Katliamı’nda adalet yerini bulmadı

Otel önünde konuşan HDP Sözcüsü Ebru Günay, Sivas Katliamı’nda adaletin yerini bulmadığını belirterek, iktidarın failleri koruduğunu söyledi. Madımak Oteli’nde yaşananları asla kabul etmeyeceklerini ifade eden Günay, katliam zihniyetinin günümüze kadar devam ettiğini söyledi. Günay, “Failleri çok iyi tanıyoruz. Katleden bir zihniyetle karşı karşıyayız. Zihniyet hala derin devlet ile iş başında.” dedi. Davanın zaman aşımına uğraması sonrasında iktidarın söylemlerini de hatırlatan Günay, şöyle konuştu:

“İktidar bir kez daha kanıtlamıştır ki bu katliamla ilişkileri çok yakındır. ‘Vatana millete hayırlı olsun’ sözleriyle bunu açığa çıkartmıştır. Aynı iktidar Madımak Oteli’ni utanç müzesi haline dönüştürmeyerek, hakikatleri ortaya çıkartmayarak katliama ortak olmaya devam ediyor. Yine aynı iktidar katliamcıları parlamentoya sokarak safını gösteriyor. Alevi toplumu ile ortak mücadelemizi bir kere daha dile getiriyoruz. Adalet yerini bulana kadar mücadeleye devam edeceğiz.”

Güzelgül: Kanlı Sivas’ta adaleti getirmeye ant verdik

Alevi Bektaşi Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Hüseyin Güzelgül, Sivas Katliamında yaşamını yitirenlerin sesi olmaya devam ettiklerini belirterek, şöyle konuştu:

“Biz bu yola inançla bağlıyız. İnancımız sevgidir. Zulme boyun eğmemek de bizim mirasımızdır. 28 yıldır süren mücadelemize yeni katliamlar ekleniyor. Kardeşçe barış içinde yaşamayı beceremeyenler bugün de kendinden başkasının varlığına tahammül edemiyor. Ayrıştırmaya, yok saymaya ve katletmeye devam ediyor. 28 yıl önce burada tarihin en karanlık katliamını yaptılar. Bilimin, sanatın, şiirin, türkünün merkezini yaktılar. Biz bu katliamda sorumlu olanları, katilleri serbest bırakanları ve davayı zaman aşımına uğratanları affetmiyoruz. Bizim acımız ilk günkü gibi taze. Biz kanlı Sivas’a adaleti getirmeye ant verdik. Sivas’ı unutmadık, unutmayacağız.”

Kaplan: Katliamın arkasında devletin kendisi var

PSAKD Genel Başkanı Gani Kaplan da devletin katliamın içinde olduğu için adaleti sağlamadığını belirterek, “Sivas Katliamı’nın arkasında bizzat devletin kendisi var” ifadelerini kullandı.

Katliamda yaşamını yitirenlerin aileleri de, faillerin bulunması ve adaletin sağlanması için taleplerini dile getirdi. Konuşmaların ardından, semah ile anma etkinliği sona erdi.

MA – SİVAS