Geçimini uzun yıllar kilim dokuyarak sağlayan İhsan amcanın kızı Çağlayan, “Babam annemi kaybedince çöktü. Son olayda çok üzüldü, çok korktu” dedi.
Ankara’da bir gencin kendisini polis gibi tanıtarak 80 yaşındaki Ali İhsan Yavaşça’yı “Neden sokaktasın, ceza kesmemiz lazım sana” diyerek korkuttuğu görüntüler büyük tepki toplamıştı.
Gazete Rüzgârlı‘dan Alp Eren Kaya, herkesin merak ettiği Ali İhsan Amca’nın hikayesine ve kızı Handan Çağlayan’a ulaştı. Çağlayan, “Babam çok üzüldü. Biz de çok üzüldük. Üzülmesi bir yana orada ‘bir soruşturma, seni tutuklamıyoruz’ gibi konuşmalardan çok korkmuş” dedi.
80 yaşındaki İhsan Yavaşça’nın hayat hikayesini dinlemek için 4 yıl önce Ankara Ulus’taki dokumacı dükkanını ziyaret etmiştik. Ali İhsan Amca, o zaman insanların artık el emeği ürünleri tercih etmemesinin dokumacılığı öldürdüğünü anlatmış, yetkililerden mesleğine ve kendisine sahip çıkmalarını istemişti.
‘Babam çok korkmuş’
Ali İhsan Yavaşça’nın kızı Handan Çağlayan’a Gazete Rüzgârlı ulaştı. Çağlayan, Ali İhsan Amca’nın sağlığının iyi olduğunu ancak olaylardan dolayı çok üzgün olduğunu dile getirdi. Çağlayan, kendilerinin de büyük üzüntü yaşadıklarını söyleyerek “Babam çok üzüldü. Biz de çok üzüldük. Çok korkmuş. Üzülmesinin dışında da orada ‘bir soruşturma, seni tutuklamıyoruz’ gibi konuşmalardan çok korkmuş” dedi.
Keçiören Kaymakamı’nın emriyle yetkililerin gelerek, babasını hastaneye götürdüklerini söyleyen Çağlayan, “Hastanede çok güzel ilgilendiler. Tahlilleri falan yapıldı. Bir sorun çıkmadı. Ama babam çok korkmuş olaydan. Hatta hastaneyken korkusundan ‘kızım ne olur beni eve götür’ bile dedi. Keşke olmasaydı, umarım babamın özelinde bu bir ders olur” diye konuştu.
“Annemi kaybedince babam çöktü”
Annelerini üç yıl oldu kaybettiklerini belirten Çağlayan, babasını şöyle anlattı:
“Annem felç geçirmişti, çok dışarı çıkamıyordu evdeydi. En son büyük bir atak geçirdi. Hastaneye götürdük ama ne yazık ki kaybettik. Annemden sonra babam biraz daha çöktü, yalnız kalıyor evde. Biz destek oluyoruz, gelip gidiyoruz sürekli” dedi. Çağlayan, sokağa çıkma yasağını babasına haber verdiğini belirterek, “Baba dışarı çıkma dediğimde, ‘kızım ruhum sıkılıyor’ diyor. Bana bile oturmaya geliyor, sadece bir saat kalıyor. ‘Baba otur burada kal, gitme ne yapacaksın, torunlarınla otur’ diyoruz, ‘yok, kızım, eve gideyim ben sıkılıyorum’ diyor.”
Herkesin merak ettiği İhsan Amca’nın hikayesi
80 yaşındaki İhsan Yavaşça’nın hayat hikayesini dinlemek için 4 yıl önce Ankara Ulus’taki dokumacı dükkanını ziyaret etmiştik. Muhabirimizin o dönem çalıştığı Milliyet Ankara’da 8 Temmuz 2016 tarihinde yayımlanan söyleşimiz için Yavaşça, Ulus Hacıbayram Mahallesi Uzunyol Sokak’ta bulunan bodrum katındaki dükkanını bizlere açmıştı. Bir bayram günü ziyaret ettiğimiz Ali İhsan Amca, çay ikram ettikten sonra tezgahının başına geçerek bizler için bir şeyler dokudu. O tarihte eşi sağ olan Yavaşça, 2017 yılında eşini kaybetti.
İşte o söyleşi:
Hacı Bayram’daki meydan düzenlemesinin ardından dükkânı yıkılan ve yeni bir dükkân açamayan Yavaşça, 5 yılı aşkın bir süredir tarihi Uzunyol Sokak’ta baba mesleği el dokumacılığı yapıyor. Seccade, namazlık, kilim gibi şeyler dokuyan Yavaşça’nın dükkânının bir tabelası yok. Yavaşça, müşterilerini giriş merdivenlerinin üzerine astığı eski bir kilimle bekliyor. 10 Metre kare 2 göz odadan oluşan dükkânda 30 yıldır unutulmaya yüz tutan el dokuma ustalığı yapan Yavaşça, insanların hazır ve ucuza yöneldiği için iş yapamamaktan dert yanıyor.
“Kilim satarak başladım”
1960 yılında askerliğini yapmak için geldiği Ankara’dan bir daha memleketi Gaziantep’e dönmeyen Yavaşça, başkentte evlendi. Yavaşça, “O tarihten beri artık yuvam Ankara oldu” dedi. Dokumacılık işinden önce bir süre lokantacılık ile geçimini sağlayan Yavaşça, ilk olarak 1987’de abisinin memleketten gönderdiği dokuma kilimleri satarak dokumacılık mesleğine giden adımı attı.
Hacı Bayram’da kilimler satan Ali İhsan Amca, geçimini bir süre bu şekilde devam ettirdi. Borca girerek kilimler aldığını söyleyen Yavaşça, başına gelen hırsızlık olayı sonrasında batmanın eşiğine geldiğini anlattı. Hırsızlık olayı sonrası borçlarını ödeyecek gücü olmadığı için satıcılıktan baba mesleği olan dokumacılığa geçen Yavaşça, al-sat yerine memleketinden getirdiği dokuma tezgâhı ile gece gündüz çalışarak borçlarını ödediğini söyledi.
İki göz odada dokumacılık yapıyor
Ali İhsan Amca, 10 metre kare iki göz odada bulunan bodrum katını hem atölye, hem bir ev haline dönüştürdü. Dükkânını ilk kiraladığında çöplerin atıldığı harabe bir yer olduğunu söyleyen Yacaşça, “Burayı dükkân olarak temizlettim, yerleştim” dedi.
“Ucuz halı kilim, dokumacılığı öldürdü”
Durumu olmadığı için çalıştığını kaydeden Yavaşça, “Durumum yok, eski zanaat unutulmaya yüz tuttu. Yardım bekliyorum” diye konuştu. Ucuz halı, kilim geldiği için de işlerinin bozulduğunu aktaran Ali İhsan Amca, 6 aydır iş yapamadığının altını çizerek insanların artık el emeği ürünleri tercih etmemesinin dokumacılığı öldürdüğünü anlattı. Yavaşça, yetkililerden mesleğine ve kendisine sahip çıkmalarını istedi.
“Gözlerim eskisi gibi görmüyor”
6 çocuk ve 11 torun sahibi olan 76 yaşındaki Yavaşça, Keçiören’de eşi Hatice Yavaşça ile yaşıyor. Eşinin sağlık sorunları olduğunu belirten Ali İhsan Yavaşça, halen çalıştığını dile getirerek “Gözüm eskisi gibi görmüyor. Eskiden işleme, süsleme ayrıntıları yapabiliyordum. Ancak şimdi gözüm o kadar iyi görmüyor” dedi. Bacaklarındaki ağrıları dolayısıyla zorluk çektiğini ve tedavi gördüğünü ifade eden Yavaşça, çocuklarının eşinin yanında olduğu zamanlarda eve gitmeyerek dükkânda yattığını söyledi.
Ne olmuştu?
Ankara’da yaşayan 80 yaşındaki İhsan Yavaşça sağlık sorunları nedeniyle sokağa çıkmak zorunda kalmış, sokakta yürüdüğü sırada yanına gelen Mustafa Tarık Er isimli şahıs, kendisini polis gibi tanıtarak, “Amcacım yaş kaç dışarıda geziyorsunuz. Normalde ceza kesmemiz gerekiyor bu sefer sizi affedelim” demişti. Yavaşça ise “Hastaneye geldim, otobüs almadı beni. Polise söyledim” yanıtını vermişti. Yavaşça ile dalga genç Er, bu anları kayıt altına alarak sosyal medyada paylaştı. Görüntüler sosyal medyada büyük yankı uyandırdı.
Görüntülerin yayılmasından sonra İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Twitter hesabından, “65 yaş ve üstü risk grubunda olan büyüklerimiz evde kalarak sadece koronavirüsten değil, elinde telefonla dolaşıp onları kaydeden etkileşim hastalarından da korunacaklardır” açıklamasında bulundu.
15 gün ev hapsi cezası aldı ve huzurevini ziyaret edecek
Ankara 1. Sulh Ceza Hakimliği Yavaşça ile alay ederek videoya çeken Er’e 15 gün elektronik kelepçe takılarak evden çıkmama cezası verdi. Er ayrıca haftada 2 gün huzurevini ziyaret edecek. Adalet Bakanı Abdülhamit Gül de “Adalet sistemimiz, evde kalmanın yalnız İhsan Amca’ya mahsus olmadığını anlaması için şüphelinin 15 gün konutundan çıkmamasına ve salgın riskinden sonra da büyüklerimizin kıymetini anlaması için huzurevi ziyareti yapmasına karar verdi” açıklamasında bulundu.
İçişleri Bakanlığı tarafından da açıklama yapılmıştı: