Suruç ovasında su boruları patladı, buğday ve pamuk çamura gömüldü

Suruç Ovası Pompaj Sulama Projesi’ne ait su borularının patlaması üzerine yüzlerce dönüm tarım arazisi su altına kaldı. Buğday ve pamuk çamura gömüldü.

Üreticiler, isyan etti; boruların arazi yapısı göz önüne alınmadan gelişi güzel döşenmesi tahliye kanallarının yapılmaması ve bilgisiz kişilerin iş başında olmasının bu felakete yol açtığını belirtiyor.

 
Urfa’nın Suruç ovasında yer alan yaklaşık 560 bin dekarlık arazinin Atatürk Baraj Gölü’nden terfi ettirilen su ile sulanması amacıyla Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından milyarlarca lira maliyetle yapılan Suruç Ovası Pompaj Sulama Projesi, çiftciler için kabusa döndü. Özlüce (Qestung) Mahallesi’nde patlayan su borusu ekili tarım arazilerini sular altında bıraktı.

Kredi ödeme derdi 

Tarım sezonu başladığı gibi su borularının patladığını dile getiren işçilerden Ahmet Öztürk, boruların döşenirken sağlam yapılmadığını, bu sebeple patlamaların rutin hal aldığını ifade etti.

Fotoğraf: MA

Tarlasına ekin ekmek için bankadan 200 bin lira kredi çektiğini söyleyen Öztürk, su ve çamur altında kalan buğday ve pamuğunun aldığı krediyi bile ödemeye yetmeyeceğinden yakındı.

Suyu bırakan deneyimsiz kişilerin dikkatsizce davrandıklarını belirten Öztürk, “Su bırakıldığında boru patlıyor, su 50 metre yükseğe fırlıyor. 3 köyün arasında deniz oluştu. Arazimiz bataklığa dönüştü. Bahçemde ektiğim ağaçlarım zarar gördü. Ektiğim buğday da çamurun ve suyun altında kaldı. 50 dönüm ekinim yok oldu. Zararım çok büyük. Şu anda bu köyde en az bir milyon lira zarar oluştu. Zararımızın karşılanması gerekiyor. Geçen yıl da aynı durum başımıza geldi. Bu işe bakan memurlar boruları kontrol etmiyor” dedi. 

Bir şey kalmadı

50 dönümlük tarlasına ektiği pamuğunun sular altında kaldığını söyleyen çiftçilerden İdris Dinçer de, “Her yıl aynı senaryo” diyerek tepki gösterdi.

Çiftçi İdris Dinçer’in 50 dönümlük pamuk tarlası sular altında kaldı.

Yüz binlerce lira zararları oluştuğunu dile getiren Dinçer, “Biz ne yapacağız? Bir orada patlıyor bir burada patlıyor. Ne olacak halimiz? Su patladığında kimse de gelmiyor. Halimizi soran da olmuyor. Kimse sesimizi duymuyor. Kimse görevini yerine getirmiyor. Emeğimiz boşa gitti. Yerle bir olmuş bu buğdayı nasıl yerden kaldıracağız. Yine su patladı arazimize giden köprümüz yıkıldı. Şimdi arazimize gidemiyoruz. DSİ’ye bildiriyoruz; ‘Biz ilgilenmiyoruz’ diyorlar. Mesele para almaya geldi mi gelip takır takır alıyorlar. Ben kendi arazime başka bir köyün yolunu kullanarak dolanıp gidiyorum. Bu köprümüzü dahi yapmıyorlar. Ne olacak bu halimiz?” diye sordu.

150 kişi çalışıyor ama…

Çiftçi Halil Alak’ın 25 dönüm pamuk tarlası su altında kaldı.

Aynı köyde yaşayan çiftçi Halil Alak’ın ise pamuk ektiği 25 dönümlük tarlası sular altında kaldı. Pamuk fideleri küflendiği yeniden ekmek zorun kalacaklarını fakat ekim zamanın geçeceğini söyleyen Alak, “Torpil ile işe giren kişilerin bilgisizliği yüzünden bu hale düşüyoruz. 150 kişi çalışıyor bu işte. Ama kimse görevini yerine getirmiyor. Bir anda suyu bıraktıklarında bu hale düşüyoruz” diye konuştu.

Seçim propagandasına alet oldu

Tarlalar patlayan borularla su tarlasına döndü.

GAP Eylem Planı kapsamında DSİ tarafından yapımına 2010 yılında başlanan Suruç Ovası Pompaj Sulama Projesi, henüz tamamlanmadan 29 Mart 2014 seçimleri öncesi dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımı ile hizmete sokuldu. Fakat su borularının Suruç Ovası’nın arazi yapısı gözardı edilerek gelişi güzel döşenmesi, tahliye kanallarının açılmaması gibi nedenlerle kanallara basılan suyun boruları sık sık patlaması sonucu hemen her yıl binlerce dönüm ekili arazi sular altında kalıp, maddi zarara yol açıyor. MA – URFA