Taalas: Yeni bir küresel sıcaklık rekoru an meselesi

Dünya Meteoroloji Örgütü Genel Sekreteri Taalas, küresel ısınmanın devam edeceğini belirterek, “Önümüzdeki beş yıl içinde yeni bir küresel sıcaklık rekoru kırılması muhtemel ve an meselesi” dedi.

Dünya Meteoroloji Örgütü’nün, iklim değişikliğine ilişkin yeni raporu açıklandı. Raporda, kara ve okyanusların ısısının artması, deniz seviyelerinin yükselmesi ve buzulların erimesinin, sosyo-ekonomik kalkınma, insan sağlığı, göç, yerinden edilme ve gıda güvenliği üzerindeki etkilerini ortaya koydu.

2019 en sıcak yıl olarak kayıtlara geçti

2019’un en sıcak yıl olarak kayıtlara geçtiği belirtilen raporda, son on yılın, tarihin en sıcak 10 yılı olduğu ifade edildi. Raporda, 1980’lerden bu yana geçen her on yılda da önceki 10 yıla göre sıcaklığın arttığına işaret edildi.

Guterres: İklim değişikliğiyle ilgili yeterli çaba gösterilmedi

Raporda, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in de görüşlerine yer verildi. Guterres, küresel ısınma ve iklim değişikliğiyle ilgili yeterli çabanın gösterilmediği, mücadelede “çok geride kalındığını” belirtti.

Taalas: Yeni bir sıcaklık rekoru kırılması an meselesi

Dünya Meteoroloji Örgütü Genel Sekreteri Petteri Taalas da, sera gazı seviyesinin artmaya devam ettiği göz önünde bulundurulduğunda, küresel ısınmanın da devam edeceğini belirtti. Taalas, “Önümüzdeki beş yıl içinde yeni bir küresel sıcaklık rekoru kırılması muhtemel ve an meselesi.” ifadesini kullandı.

‘Deniz seviyesinin yükseldiği ada ülkeleri tehlikede’

Avustralya’daki orman yangınlarının yaydığı dumanların karbon emisyonunu artırdığına dikkati çeken Taalas, Antartika’daki rekor seviyedeki sıcaklıkların da buzulların koparak erimesine neden olduğuna işaret etti. Yağışların küresel dağılımındaki değişikliklerin de bazı ülkeler üzerindeki etkisinin büyük olduğunu ifade eden Taalas, deniz seviyelerinin yükselmesiyle ada ülkelerinin çoğunun tehlikede olduğuna dikkat çekti.

BM verilerine göre, birçok ülkenin Paris İklim Anlaşması kapsamında bulunduğu taahhütler, küresel ısınmayı 2030 itibarıyla 1,5 derecenin altında tutmaya yetmiyor. Bu hedefin karşılanabilmesi için 2030’a kadar karbon salınımının yüzde 45 azaltılması, 2050’ye kadar ise sıfıra indirilmesi gerekiyor.

AA – BM