Türkiye genelinde Kovid-19 salgını tedbirleri kapsamında 17 günlük “tam kapanma” dönemi saat 05.00 itibarıyla sona erdi.
1 Haziran Salı günü saat 05.00’e kadar uygulanacak 15 günlük “kademeli normalleşme” dönemi başladı.
Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını tedbirleri kapsamında Türkiye genelinde 29 Nisan günü saat 19.00’da başlayan “tam kapanma” dönemi sona erdi. 1 Haziran günü saat 05.00’e kadar uygulanacak “kademeli normalleşme” dönemi başladı.
“Tam Kapanma Tedbirleri” konulu genelge doğrultusunda, hafta içi-hafta sonu ayrımı olmaksızın 17 gün sokağa çıkma kısıtlaması uygulandı. Bu dönemde belirli yerler ve kişiler kısıtlamadan muaf tutuldu.
10 milyondan fazla kişiye ‘çalışma izni’ verildi
Bu dönemde, İçişleri Bakanlığınca e-Devlet üzerinden 10 milyon fazla kişiye “çalışma izni muafiyet belgesi” verildi. Kimi çalışanlar da iş yeri yetkililerince imzalanıp onaylanan “çalışma izni görev belgesi formu” ile muafiyet kapsamında yer aldı.
15 günlük ‘kademeli normalleşme’ dönemi başladı
“Tam kapanma” döneminin sona ermesinin ardından 1 Haziran günü saat 05.00’e kadar uygulanacak 15 günlük “kademeli normalleşme” süreci başladı. İçişleri Bakanlığının valiliklere gönderdiği “Kademeli Normalleşme Tedbirleri” konulu genelgeye göre; Sokağa çıkma kısıtlaması hafta içi saat 21.00-05.00 arasında, hafta sonları ise cuma günleri saat 21.00’de başlayacak. Sokağa çıkma kısıtlaması Cumartesi ve pazar günlerinin tamamını kapsayacak ve pazartesi günleri saat 05.00’te tamamlanacak şekilde uygulanacak.
Sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak süre ve günlerde belirtilen yer ve kişilerin kısıtlamadan muaf tutulacak. Sokağa çıkma kısıtlamasından muaf tutulan iş yeri, fabrika, imalathane gibi yerlerde çalışan kişiler İçişleri Bakanlığı e-Başvuru sisteminden alınan “çalışma izni görev belgesini” ibraz etmek zorunda. Görev belgesi alınamaması veya erişim hatası gibi durumlarda işveren ile çalışanın beyanı/taahhüdüyle manuel doldurularak imza altına alınan “çalışma izni görev belgesi formu” da denetimlerde ibraz edilebilecek.
Bakkal, market ve fırınlar hafta sonu 10.00-17.00 arasında açık olacak
Tam gün sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak hafta sonlarında bakkal, market, manav, kasap, kuruyemişçi ve tatlıcıların 10.00-17.00 saatleri arasında faaliyet gösterebilecek.v Vatandaşlar zorunlu ihtiyaçlarının karşılanmasıyla sınırlı olmak ve engelli vatandaşlar haricinde araç kullanmamak şartıyla ikametlerine en yakın bakkal, market, manav, kasap, kuruyemişçi ve tatlıcılara gidip gelebilecek.
65 yaş ve üzeri ile 18 yaş altındakiler toplu taşıma araçlarını kullanamayacak
18 yaş altı gençler ve çocuklar ile aşı hakkını kullanarak iki doz aşı olmuş olan 65 yaş ve üzeri vatandaşlar için herkes için uygulanan sokağa çıkma kısıtlamasının dışında ayrıca bir sokağa çıkma kısıtlaması uygulanmayacak.
Aşı olmayan 65 yaş ve üzeri vatandaşlara kısıtlama
Aşı hakkı bulunmasına rağmen aşı olmayan 65 yaş ve üzeri vatandaşlar ise hafta içi günlerde sadece 10.00-14.00 saatleri arasında sokağa çıkabilecek olup, hafta sonları tam gün sokağa çıkma kısıtlamasına tabi olacaklar. Sokağa çıkma kısıtlamasına tabi olup olmadığına bakılmaksızın 65 yaş ve üzeri vatandaşlar ile 18 yaş altı gençler ve çocuklar kademeli normalleşme döneminde şehir içi toplu ulaşım araçlarını (metro, metrobüs, otobüs, minibüs, dolmuş) kullanamayacak.
Sokağa çıkma kısıtlaması süresince şehirler arası seyahat kısıtlaması uygulanacak
Sokağa çıkma kısıtlaması uygulanan süre ve günlerde şehirler arası seyahat kısıtlaması uygulanacak. Seyahat kısıtlamasının istisnalarından, yapacakları şehirler arası seyahatler için ayrıca seyahat izni alınması istenmeyecek, şehirler arası seyahat edileceğinin bilet, rezervasyon kodu ile ibraz edilmesi yeterli olacak.
Genelgede belirtilen zorunlu hallerin varlığı durumunda, vatandaşların durumların belgelendirmek kaydıyla e-Devlet üzerinden İçişleri Bakanlığına ait e-Başvuru ve Alo 199 sistemlerinden, valilik veya kaymakamlık bünyesindeki Seyahat İzin Kurullarından izin almak kaydıyla özel araçlarıyla da seyahat edebilecek. Seyahat İzin Belgesi verilen kişiler, seyahat süreleri boyunca sokağa çıkma kısıtlamasından muaf olacak.
Alışveriş merkezleri hafta içi 10.00-20.00 saatleri arasında faaliyet gösterebilecek
Genelgede, restoran, lokanta, kafeterya, pastane gibi yeme içme yerlerinin hafta içi 07.00-20.00 saatleri arasında gel-al ve paket servis, 20.00-00.00 saatleri arasında sadece paket servis; hafta sonlarında ise 07.00-00.00 saatleri arasında sadece paket servis şeklinde faaliyet gösterebilecek.
Kademeli normalleşme döneminde gazino, taverna, birahane, nargile salonu/kafeleri, sinema salonları, kahvehane, kıraathane, kafe, dernek lokali, çay bahçesi gibi yerler, internet kafe/salonu, elektronik oyun yerleri, bilardo salonları, halı saha, yüzme havuzu, spor salonları, hamam, sauna ve masaj salonları, lunaparklar ve tematik parkların faaliyetlerine geçici olarak ara verilmesine devam edilecek. Çay ocakları ise masa, sandalye/taburelerini kaldırmak ve sadece esnafa servis yapmak kaydıyla faaliyetlerine devam edebilecekler.
Alışveriş merkezleri ise hafta içi 10.00-20.00 saatleri arasında faaliyet gösterebilecek olup, hafta sonları kapalı olacaktır. Zincir marketler başta olmak üzere çeşitli iş yerleri tarafından açılış veya belirli gün ya da saatlere özgü genel indirim uygulamalarının oluşturduğu yoğunluğun önüne geçilebilmesi için indirim uygulamalarının en az bir hafta sürecek şekilde uzun periyodlarla yapılması gerekmektedir.
Sokağa çıkma kısıtlamasında marketlerde temel ihtiyaçlar dışında ürünler satılmayacak
Marketlerde (zincir ve süper marketler dahil) zorunlu temel ihtiyaçlar kapsamındaki ürünler dışında elektronik eşya, oyuncak, kırtasiye, giyim ve aksesuar, alkol, ev tekstili, oto aksesuar, bahçe malzemeleri, hırdavat, züccaciye ürünlerin satışına tam gün sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak olan hafta sonlarında izin verilmeyecek.
Pazar yerleri faaliyet gösterebilecek
Sağlık Bakanlığı Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberinde belirlenen kurallara uymak kaydıyla pazar yerlerinin hafta içi 07.00-19.00 saatleri arasında faaliyet gösterebilecek. Hafta sonları ise pazar yerlerinin kurulmasına izin verilmeyecek.
Genel kurul dahil her türlü etkinlik 1 Haziran’a kadar yapılamayacak
Kreşler ile anaokulları faaliyetlerine devam edecek. Sivil toplum kuruluşları, sendikalar, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve bunların üst kuruluşları ile birlikler ve kooperatiflerin genel kurul dahil yapacakları geniş katılımlı her türlü etkinlikler 1 Haziran 2021’e kadar ertelenecek.
Şehirler arası toplu taşıma araçları kapasitesinin yüzde 50’si kadar yolcu alacak
Evlendirme işlemlerinin gerçekleştirilmesine devam edilmekle birlikte halen uygulanan nikah ve nikah merasimi şeklindeki düğünler ile nişan ve kına gibi etkinliklerin yapılmayacak.
Şehirler arası faaliyet gösteren toplu taşıma araçları (uçak hariç) araç ruhsatında belirtilen yolcu taşıma kapasitesinin yüzde 50’si oranında yolcu kabul edebilecek olup, araç içindeki yolcuların oturma şekli yolcuların birbirleriyle temasını engelleyecek (1 koltuk dolu 1 koltuk boş) şekilde olacaktır. Şehir içi toplu taşıma araçları ise yüzde 50 kapasite sınırlaması ile ayakta yolcu kabul edilmemesi kuralına tabi olarak faaliyet sunabileceklerdir.
Kaynak: AA