TCDD’de hurda yolsuzluğu: 6 kişi memuriyetten atıldı

CHP’li Tanal’ın “Usulsüz hurda satışı yapıldığı” iddialarına yanıt veren Bakan Turhan, TCDD’deki hurda yolsuzluğuyla ilgili 8 soruşturma açıldığını, 6 personelin memuriyetten atıldığını belirtti.

CHP’li Tanal, kamu kurumlarındaki hurda yolsuzluğu için Meclis’te Araştırma Komisyonu kurulmasını talep etti.

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, TCDD’de “Usulsüz hurda satışı yapıldığı” iddialarına ilişkin Meclis’e verdiği soru önergesine Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan yanıt verdi.

Bakan Turhan, TCDD’de “hurda yolsuzluğu” iddialarına ilişkin 8 soruşturma başlatıldığını, 5’nin tamamlandığını, 3’ünün ise halen devam ettiğini aktardı. Turhan, “hurda yolsuzluğu” fiili nedeniyle 6 personelin memuriyetten çıkarıldığını, 1 personelin ise aylıktan kesme cezası aldığını belirtti. Turhan, ayrıca zaman zaman yapılan ihbarların araştırılarak idari işlem başlatıldığını, yapılan işlemlerin ihbar yapan kişiye de bildirildiğini kaydetti.

Bakan Turhan: Vagonların kesimi yapılmamıştır

Henüz kullanım ömrünü doldurmamış vagonların Sivas Bostankaya Gar Şefliği’nde kesilerek hurda haline getirildiği iddialarını reddeden Turhan, şunları belirtti:

“Sivas Bostankaya Gar Şefliğinde bulunan vagonlar ağırlıklı olarak 1954 yılında imal edilmiş olup bunlardan kullanma imkânı bulunmayan ve tamirleri ekonomik olmayan vagonlarla ilgili teknik rapor düzenlenerek ıskat teklifleri yapılmış ve ıskat kararı alınmıştır. Iskat edilen vagonların satışları mevzuat gereği Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) Hurda İşletmesi Müdürlüğüne (HURDASAN A.Ş.) yapılmıştır. Kullanım ömrünü doldurmamış vagonların ıskatı ve kesimi yapılmamıştır”.

Tanal: Araştırma komisyonu kurulmalı

CHP’li Tanal, devlete ait hurdaların usulsüz bir şekilde satıldığına ilişkin iddiaların incelenerek, kamu kurum ve kuruluşlarındaki “hurda yolsuzluğunun” önlenmesi için alınacak tedbirlerin belirlenmesi amacıyla Meclis’te Araştırma Komisyonu kurulmasını talep etti.

400 ton hurda metal malzemenin kayıp iddiası

Tanal, milletvekili arkadaşlarıyla birlikte Meclis Başkanlığı’na verdiği araştırma önergesinde, Düzce Belediyesi’nin depolarında tutulan, piyasa değeri yaklaşık 600 bin TL olduğu tahmin edilen 400 ton hurda metal malzemenin kaybolduğuna yönelik haberlere, İspir Belediyesi’ndeki tartışmalara ve TCDD’deki duruma dikkat çekti.

‘Hurda deyip geçmemek lazım’

“Hurda’ deyip geçmemek lazım.” diyen Tanal, devlete ait hurdaların akıbetinin ve “Hurda yolsuzluğu” iddialarının araştırılmasına ilişkin Meclis’in üzerine düşeni yapması gerektiğini kaydetti.

Tanal, “Kamu kurum ve kuruluşlarında, belediyelerde, üniversitelerde, askeri birliklerde usulsüz hurda satışı yapılıp yapılmadığı, hurdaların özel şahıslara satılarak kamunun zarara uğratılıp uğratılmadığı, kamudaki hurda satışından ne kadar gelir elde edildiği, kurumdaki hurda satış işlemlerinin kayıt altına alınıp alınmadığı, henüz kullanım ömrünü doldurmamış malzemelerin hurda haline getirilerek ya da hurda gibi gösterilip satılıp satılmadığı” sorularının yanıt bulması gerektiğini belirtti.

Önergedeki sorular

Tanal’ın, Bakanı Turhan’ın yanıtlaması talebiyle verdiği önergede şu sorular yer almıştı:

“Usulsüz hurda satışı yapıldığı gerekçesiyle TCDD’ye yönelik başlatılan herhangi bir idari veya adli soruşturma var mıdır? ‘Hurda yolsuzluğu’ iddiasıyla soruşturma geçiren, açığa alınan, görevden alınan, ihraç edilen, ceza alan herhangi bir TCDD personeli, yetkilisi, bürokratı var mıdır? Henüz kullanım ömrünü doldurmamış vagonların Sivas Bostankaya Gar Şefliği’nde kesilerek hurda haline getirildiği ve satıldığı iddiası doğru mudur?”