TMMOB Makine Mühendisleri Odası (MMO), “Ofislerde Pandemi Tedbirleri” çalışmasını paylaştı.
Okulların kesinlikle açılmaması gerektiğinin belirtildiği çalışmaya göre; ofis alanlarında aynı anda çalışan sayısı en fazla 10 metrekarede 1 kişi ile sınırlandırılmalı.
Ofislerde bulunan split klima ve iç üniteleri gibi iç hava sirkülasyonu yapan cihazlar kullanılmamalı.
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Makina Mühendisleri Odası (MMO) İklimlendirme Teknik Kurulu, Covid-19’a karşı ofislerde alınması gereken önlemlere ilişkin hazırladığı “Ofislerde Pandemi Tedbirleri” raporunu açıkladı. Telekonferans yöntemiyle düzenlenen basın toplantısında kurulun gündemine aldığı bir dizi çalışmanın, mekanlardaki mevcut eksiklikler ile yanlış bilgi ve uygulamaların giderilerek sağlıklı, güvenli ortamlar oluşturulmasına yönelik olduğu belirtildi.
‘Okulların kesinlikle açılmaması gerekiyor’
Toplantıda konuşan MMO Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Yener, çalışmada emeği geçen kurum ve kuruluşlar ile doktorlara teşekkür etti. MEB’in okulların açılmasına yönelik kararının yeniden gözden geçirilmesi gerektiğine vurgu yapan Yener, AVM’ler ve büyük iş yerlerinin işletme şartlarının üçüncü bir göz tarafından kontrol edilmesi tavsiyesinde bulundu.
“Ofislerde Pandemi Tedbirleri” başlıklı çalışmayı ise MMO İklimlendirme Teknik Kurulu üyelerinden Gürkan Arı paylaştı. Arı, 31 Ağustos’ta açılması planlanan okullara ilişkin, “Çocukların sosyal mesafeyi koruması, maske kullanımı, okulların hijyen kurallarını uygulamalarındaki eksiklikleri ve tuvaletlerdeki gerekli altyapı düzenlemesinin yapılmasındaki zorlukları dikkate aldığımız zaman okulların kesinlikle açılmaması gerektiğini düşünüyoruz komisyon olarak.” dedi.
‘Amaç pandemi sürecinde çalışma şekli için gerekli değişiklikleri önermek’
Çalışmanın, Sağlık Bakanlığı Pandemi Bilim Kurulu ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının tavsiyelerine ilave uygulanacağına vurgu yapan Arı, “Amacımız mevcut plazalarda, idari binalarda ve ofislerde pandemi senaryolarının oluşturulması, pandemi sürecinde çalışma şekli, pandemi sürecindeki en iyi performansı gösterebilmesi için gerekli değişiklikleri önermek.” dedi. Arı’nın, ofisler için dile getirdi pandemi tedbirlerinden bazıları şöyle:
- Ofis alanlarında aynı anda çalışan sayısı en fazla 10 metrekarede 1 kişi ile sınırlandırılmalı. Kişiye özel ofislerde bu kuralın uygulanması zorunlu değildir. Çalışanların dönüşümlü olarak ofise gelmeleri sağlanmalı. Mümkünse uzaktan, evden çalışma yöntemi özendirilmeli.
- Çalışanların mesai bitiş saatleri ile yemek saatleri farklı zamanlara planlanarak girişlerde ve asansörlerde yoğunluğun önüne geçilmeli.
- Bina girişlerine hijyenik paspaslar yerleştirilmeli, paspaslara ayakkabıların tabanları tamamen ıslanana kadar basılmalı.
- Bina girişinde ateş ölçümü yapılmalı, uygun noktalara el dezenfektanı konulmalı, ofislerde ziyaretçi kabul edilmemeli.
- Zorunlu hallerde misafir kabul odasında kabul edilmeli. Misafir kabul odaları bina girişinde iyi havalandırılmış ve sürekli havalandırılan odalar olmalı. Misafirler için kullanılan geçiş kartları yeni ziyaretçiye verilmeden önce dezenfekte edilmeli ya da tek kullanımlık kartlara geçilmeli.
- Ortak masa kullanımı veya karşılıklı oturma düzeni varsa masaların üzerine 100 santimetre yüksekliğinde bölme ile ayrılmalı.
- İklim koşullarına göre dışa açılan pencere varsa pencere ve kapı açık olarak doğal havalandırma yapılmalı.
- Açılabilir pencere yoksa havalandırma yönergeleri uygulanmalı
- Ofislerde çalışanlar için kullanılan servis araçlarının iniş, biniş ve oturma düzeni, salgın senaryosuna göre düzenlenmeli
- Toplantılar sanal ortam yapılmalı ya da en fazla 4 metrekareye 1 kişi ile sınırlandırılmalıdır. Toplantı odası girişine görünür şekilde maksimum kişi sayısı yazan levhalar asılmalı.
- Birden fazla kişinin kullandığı ofis alanlarında ayaklı, masa üstü, tavan, duvar tipi vantilatörler kullanılmamalıdır. Konvektör fanları kapatılmalıdır.
- İç hava ile çalışan tüm hava perdeleri kapalı konumda tutulmalıdır. Ofislerde bulunan fancoil, VRV, VRF, ısı pompası, split klima ve iç üniteleri gibi iç hava sirkülasyonu yapan cihazlar kullanılmamalı.
- İç ortam nem seviyesi yüzde 40 ile yüzde 60 aralığında tutulmalıdır.
- Ofiste sadece siz kalıyor iseniz bunu ev mantığında düşünüp rahatlıkla kullanabilirsiniz. Ancak odanıza misafir geldiğinde bu cihazları kapatıp camları açmalısınız.
- Birden çok kişinin olduğu ortamlara hitap eden bu cihazlar pandemi süresince kullanılmamalı. Bunları hepa filtre kullanarak iç havayı hepa filtre üzerinden geçirerek kullanılabilir.
- Tuvaletlerdeki aspiratörlerin 7/24 kesintisiz çalıştırılmalı, lavabo bataryaları, pisuvar muslukları ve sıvı sabunlukların fotoselli çalışmalı.
- Alaturka tuvaletlerde hijyen anlamında özel tedbir alınmalı veya kullanıma kapatılmalıdır.
- Klozet kapağı kapatılmadan sifonun çalışmayacağı bir düzenek yapılmalı.
- Abdest alma mahalleri en büyük risk taşıyan alanlardır. Özel hijyen tedbirleri alınmalı aksi takdirde pandemi sürecinde kapalı tutulmalıdır.
- Kapalı otopark girişine, araç dezenfeksiyon havuzu tesisi yapılmalı ve kapalı otoparklarda egzoz aspiratörleri sürekli çalıştırılmalı
- Mutfaklardaki davlumbazların her gün kullanımı bittikten sonra dezenfekte edilmeli, sebze ve meyvelerin elle değil, sebze yıkama makinesiyle yıkanmalı.
- Asansörler zorunlu olmadıkça kullanılmamalı, asansörlerde taşınan insan sayısı 1 metrekarede 1 kişi olmak üzere düzenlenmeli.
- Oda içerisinde döşemede halı kaplama var ise kolay temizlenebilir ve silinebilir parke/seramik ve benzeri malzemelerle değiştirilmesi önerilir.
- Katlarda ortak kullanılan ekipmanlar (çay, kahve makinası vb.) kullanılmamalı.
- Su sebilleri kullanıma kapalı olmalıdır.
- Ortak alanlara yiyecek konulmamalıdır.