İstanbul, Güngören’deki Tozkoparan Mahallesi binaların sağlam raporu olmasına rağmen kentsel dönüşüme sokulmak isteniyor. Mahalleli ise direniyor.
Yeşil Gazete’den Elif Ünal’ın haberine göre, mahkeme Tozkoparan halkının evlerinden çıkarılmasını şimdilik engellese de yıkım tehlikesi henüz giderilebilmiş değil.
Tozkoparan, İstanbul‘un Güngören ilçesine bağlı 11 mahalleden birisi. Yeni yapılan yerleşim yerlerinin aksine yaşayanların mahalle kültürüne sahip çıktığı yeşil alanların bol olduğu bir mahalle.
Ancak bu mahallede bulunan 900 konut şu anda 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ile kentsel dönüşüme girme tehdidi altında. Gerekçe olarak ise bu binaların depreme dayanıklı olmaması gösteriliyor.
‘Sağlam raporu aldık’
Ancak mahalle sakinlerinden Dilek Enmutlu, Yeşil Gazete’ye yaptığı açıklamada “Depreme dayanıklı değil diyorlar. Daha önce riskli alan ilan edildi. Ancak biz sağlam raporu aldık ve 2008 yılında riskli alan ilanını iptal ettirdik” ifadelerini kullandı.
Geçtiğimiz ay mahalle sakinlerine bir tebligat gönderilerek 30 gün içerisinde evlerini boşaltmaları istendi. Söz konusu binaların sağlam olduğunu ve 6/A uygulamasının bu alanda yapılamayacağını belirten Enmutlu, bu tebligatların ve bölgenin 6 /A kapsamına alınmasının durdurulması için İdare Mahkemeleri’ne 30’un üzerinde bina için dava açtıklarını aktardı.
‘Henüz yıkımı durdurmuş değiliz’
Mahkemenin 14 Ocak’ta açıkladığı karar ile kendilerini haklı bulduğunu belirten Enmutlu, “Elektrik, doğal gaz ve suyu keseceklerdi. Şu anda bu tebligat durdurulmuş oldu” dedi.
6/A’yı konu alan ana davada ise mahkeme Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na 30 gün içerisinde savunma yapması ve gerekli raporları sunması için süre verdi. Dilek Enmutlu, “Henüz yıkımı durdurmuş değiliz” açıklamasında bulundu.
‘Sunulacak kira yardımı çok yetersiz’
Mahallenin yenilenmesine karşı olmadıklarını ancak 6/A maddesi kapsamında değerlendirilmesine karşı olduklarını belirten Tozkoparan Mahallesi sakini, “Çünkü o zaman hiçbir hakkımız olmayacak” dedi.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un dönüşümün bir buçuk senede tamamlanacağını söylediğini aktaran Enmutlu, “Bu süre için 1.500 lira kira yardımı ödeyeceklerini söylüyorlar. Ancak oturduğumuz semt için bu çok komik bir rakam” dedi.
‘Kendileri kâr ederken bizi borçlandıracaklar’
Kentsel dönüşüm sonrasında da bir sürü borca gireceklerini belirten Enmutlu, “Şu anda beş katlı binalar yerine diyelim ki 8 katlı binalar yapılacak. Üzerine, alt katlara dükkanlar yapılacağını söylüyorlar. Buna rağmen bizden fark istemeleri çok mantıksız. Biz müteahhite versek fark istemeyi bırakın bize iki daire verirdi” dedi.
900 konutun kentsel dönüşümü sonucunda 1538 daire elde edilmesi planlanıyor. Daire altlarında ise 63 ticari alan yapılması ve bu ticari alanların kira ve satışları sonucunda ekstra gelir elde edilmesi bekleniyor.
Bu konu hakkında detaylı bilgi almak istediklerini ancak herhangi bir muhatap bulamadıklarını söyleyen Enmutlu, “TOKİ merkezi kuruldu ama hiçbiri bilgi sahibi değil. ‘1,5 sene sonra 180 bin gibi bir fark ödersiniz. Eğer ödemezseniz eski evlerinizin değerini size vereceğiz’ dediler. Ancak bu da kesin değil. Herhangi bir sözleşmemiz yok ve bu bizde güven uyandırmıyor” bilgisini paylaştı.
‘Yeşil alanlarımız elimizden alınmasın’
Tozkoparan Mahallesi sakinlerinin ikinci endişe ettiği durum ise yeşil alanlarının ellerinden alınacak olması. Daha önce Milli Eğitim Bakanlığı’na ait boş arazide örnek bloklar yapıldığını aktaran Enmutlu, “Yemyeşil bir alanı beton yığınına dönüştürdüler” dedi.
Şu anda mahallelerinin İstanbul geneline kıyasla çok yeşil olduğunun altını çizen Enmutlu, “Bu yeşil alanların elimizden alınmasından endişe duyuyoruz” ifadelerini kullandı.
Adil dönüşüm için mahalleliden ortak tepki
Mahalledeki mevcut durumu da paylaşan Dilek Enmutlu, kiracıların kira yardımı almak için mahalleden taşındıklarını ancak ev sahiplerinin toplu olarak mücadele ettiğini söyledi. Enmutlu’nun aktardığına göre ev sahiplerinden henüz bu belirsiz kentsel dönüşüm şartlarını imzalayan olmadı.
Şu anda bir yandan mahkemeden gelecek sonucu bekleyen bir yandan da hükümete seslerini duyurmaya çalışan Tozkoparan Mahallesi halkı, kentsel dönüşüme karşı olmadıklarını ancak bunun adil bir şekilde ve mahallelinin istekleri göz önünde bulundurularak yapılmasını talep ediyor.
Mahalle halkı dayanışma içerisinde düzenli olarak ellerinden alınmasını istemedikleri parklarda toplantı ve eylemler düzenliyor. Akşamları ise mahalleden bu adil olmayan dönüşüme karşı mahalleden tencere tava sesleri yükseliyor.
Yeşil Gazete