Trabzon Rumcası sözlüğünü derleyen Tursun: Romeika Sokrat’ın dilidir

Uzun süredir Yunanistan’da yaşayan araştırmacı yazar Vahit Tursun’un Heyamola yayınlarından çıkan Romeika-Türkçe Sözlük’e (Trabzon Rumcası) Türkiye’den ilgi yoğun. 

Yazar Tursun, “Şu an Trabzon ve çevresinde konuşulan Romeika dili Antik Yunan’da konuşulan dilin aynısıdır. Yani Sokrat’ın yani Aristotales’in konuştuğu dildir” dedi.

Dilin yaşaması için eğitim olarak sunulması gerektiğini söyleyen Tursun, “Doğu Karadeniz’de yaşayan insanların böyle bir talebi olamaz. Çünkü talep bile güvenli bir ortamda ifade edilir” dedi.

Yeni1Mecra’dan Kübra Kırımlı’ya konuşan yazar Vahit Tursun lokal bir çalışma olmadan, internet üzerinden yaptığı görüşmeler sonucunda bu sözlüğü derlediğini söyledi. Tursun, “Anadilim Romeika’cadır. Ben de anadilim için bir şeyler yapmak istedim. Yaklaşık 24 yıldır üzerinde çalıştım ve 14.400 kelime kaydettim. Eğer lokalde çalışmış olsaydım 5.000’in üzerinde daha kelime kaydedebilirdim. Ama koşullar böyleydi” diye konuştu.

Vahit Tursun.

Romaika ile ilgili çalışmalarından dolayı eski Devlet Güvenlik Mahkemeler’nde (DGM) yargılandığını belirten Tursun bu nedenle 17 yıl Türkiye’ye gelemediğini söyledi. Tursun, “Devlet bu dilin yaşamasını istemiyor. Bu dili konuşmak isteyen ve yahut üzerinde çalışma yapmak isteyenlere reva görülen durum benim yaşadığımdır” dedi. 

Talep bile güvenli ortamda ifade edilir

Bir dilin yaşamasının en başat koşulunun anadilde eğitim olarak sunulması olduğunu ifade eden Tursun, şöyle konuştu:

“Bugün Doğu Karadeniz’de yaşayan ve bu dili kullanan insanların böyle bir talebi olamaz. Çünkü talep bile güvenli bir ortamda ifade edilir. Güven ortamı oluşmadan bir şey talep edilemez. Bu konu ile ilgili tüm inisiyatif devletin elinde, devletin keyfiyetindedir. Aksi halde anadilinde konuşanlar ve anadilini isteyenler yargılanıyor. Örneği benim. Vahit Tursun’un başına gelenler ortada.”

Heyemola yayınlarından çıktı.

Romeika’nın ve günümüzde Yunanistan’da konuşulan modern Yunan dilinin aynı olduğunu ifade eden Tursun, “İkisi de aynı dil. Dilbilimciler ve biliminsanları bize bu bilgileri zaten sunuyor. Şu an Trabzon ve çevresinde konuşulan Romeika dili Antik Yunan’da konuşulan dilin aynısıdır. Yani Sokrat’ın yani Aristotales’in konuştuğu dildir” dedi.

Sözlük Türkiye’de ilgi gördü

Sözlük’e Yunanistan basınından çok ilgi olmadığını, Diaspora’nın da çok gündeme almadığını ve bu duruma üzüldüğünü ifade eden Yazar Tursun, “Türkiye’de çok büyük ilgi ile karşılandı. Çok şaşırdım ve mutlu oldum. Sonra dünya basını buna ilgi gösterdi. Sözlük ikinci kez basıldı. Bu kadar ilgi gösterileceğini düşünmemiştim. Mutlu oldum’’ şeklinde konuştu.