Türkiye’de 11 Mart günü ilk koronavirüs vakasının tespit edilmesinin ardından vaka sayısı 18’e ulaştı.
9 ülkeden yapılan uçuşlar durduruldu.
Umreden dönen vatandaşların bir kısmı öğrenci yurtlarında karantinaya alındı.
Pavyon, diskotek, bar, gece kulüplerinin faaliyetlerinin durdurulması kararı alındı.
Çin’in Wuhan eyaletinde 12 Aralık 2019 tarihinde ortaya çıkan yeni tip koronavirüs (Covid-19) dünyaya yayılmaya devam ediyor. Salgın nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 3 bin 213’ü Çin’de olmak üzere dünya genelinde 5 bin 800’e ulaştı. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünyada 156 binden fazla kişi salgına yakalandı.
Salgın nedeniyle çok sayıda ülkede, acil durum, OHAL, sokağa çıkma yasağı ilan edilmesinin yanı sıra, kara, deniz ve hava ulaşımında sınırlandırmalar ya da iptaller yaşandı.
Türkiye’de de 11 Mart günü koronavirüs taşıyan ilk vakanın tespit edildiği açıklandı. Açıklamanın ardından 12 Mart günü Çankaya Köşkü’nde bakanlar ve ilgili kurumların katılımıyla yapılan ‘koronavirüs’ toplantısının ardından ülke genelinde alınan bir dizi tedbir kararı açıklandı.
Vaka sayısı 18 olarak açıklandı
Tedbirler kapsamında, tüm okullar tatil edilirken, illere gönderilen genelgeler ile sağlık personellerinin izinleri ikinci bir emre kadar durduruldu. Tüm illerde açık alanlar, toplu ulaşım araçları, kamu kurum ve kuruluşlarında dezenfekte çalışmalarına başlandı. Özel ve kamu alanlarında çok sayıda etkinlik ise iptal edildi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bugün itibariyle koronavirüs vaka sayısını ise 18 olarak açıkladı.
Çankaya Köşkü’nde ikinci koronavirüs toplantısı yapıldı
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın başkanlığında, dün yeni tip koronavirüs salgınına karşı alınacak tedbirlere ilişkin ikinci toplantı yapıldı. Çankaya Köşkü’nde gerçekleştirilen koordinasyon toplantısında, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da katıldı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan da toplantıya telekonferans ile katıldı.
9 ülkeden yapılan uçuşlar durduruldu
Toplantının ardından İletişim Başkanlığından yapılan yazılı açıklamada, Almanya, İspanya, Fransa, Avusturya, Norveç, Danimarka, İsveç, Belçika ve Hollanda’dan Türkiye’ye yapılan uçuşların 15 Mart gece saat 00.00 itibarıyla durdurulacağı duyuruldu.
Açıklamada, şöyle denildi: “Anılan ülkelere geçici olarak kısa süreliğine giden veya bu ülkelerde öğrenci olarak bulunan ve ülkemize dönmek isteyen vatandaşlarımız 16 Mart pazartesi yerel saatle 17.00’ye kadar bulundukları ülkelerdeki Türk diplomatik temsilciliklerine başvuracaklardır. Başvuru yapan vatandaşlarımızın ülkeye dönüşleri 17 Mart Salı saat 00.00’a kadar tamamlanacaktır. Bu şekilde ülkemize dönen vatandaşlarımız Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulu’nun tedbirleri kapsamında 14 gün karantina/gözetim altına alınacaklardır.”
Pavyon, diskoet, bar gece kulüplerinin faaliyetleri durdurulacak
İçişleri Bakanlığı, 81 ilin valiliğine koronavirüs tedbirleri konulu ek genelge gönderdi. Genelgede; ‘Umuma Açık İstirahat ve Eğlence Yerleri’ olarak faaliyet yürüten ve vatandaşların çok yakın bir mesafede bir arada bulunarak hastalığın bulaşma riskini artıracağı belirtildi.
Genelgede, bu nedenle pavyon, diskotek, bar, gece kulüplerinin bugün saat 10.00 itibarıyla geçici süreliğine faaliyetleri durdurulacağı belirtildi. Tedbirlere ilişkin vali/kaymakamlar tarafından il/ilçe belediyeleri ile işbirliği içinde ilgi kanun hükümleri çerçevesinde gerekli tedbirlerin ivedilikle alınması istendi. Genelgede, kolluk birimlerinin konuyu takip ederek uygulamada herhangi bir aksaklığa meydan vermemesi istendi.
Umreden dönen bir kişinin testi pozitif çıktı
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, twitter hesabından yaptığı açıklamada, son bir haftada umreden dönen bir vatandaşın koronavirüs testinin pozitif çıktığını bildirdi. Koca, umreden dönen vatandaşlara yönelik tedbirlere ilişkin şu paylaşımda bulundu:
“Umreden dün geceden itibaren dönen tüm yolcular, Ankara ve Konya’daki öğrenci yurtlarında karantina mantığıyla ayrı odalara yerleştirilmektedir. Şüpheli bulunanlar gelir gelmez hastaneye kaldırılıp testleri yapılmaktadır. Tedbirlerde hep birlikte tavizsiz olalım. Umreden daha önce dönenler, tıpkı şimdi dönenler gibi sağlık taramasından geçirildi. Şüphelilerin testleri yapıldı. Umre ziyaretçileri virüse karşı tedbirlerini ise seyahatlerinde sağlık ekiplerimizin verdiği eğitimle aldı. Ülkede ilk 14 günü henüz doldurmayanları takip ediyoruz.”
Ankara Valisi Vasip Şahin de, umreden dönenlere ilişkin açıklama yaptı. Şahin, umreden dönen vatandaşların misafir edilecekleri öğrenci yurtlarına büyük oranda yerleştirildiğini belirterek, 5’inin Zekai Tahir Burak Hastanesinde gözlem altına alındığını söyledi.
Türkiye’den umreye 21 bin kişinin gittiği tahmin ediliyor.
‘Umreden son 5 bin 300 umrecimiz dönüyor’
Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Bugün umreden son 5 bin 300 umrecimiz dönüyor. Hem kendi sağlıkları ve hem de çevresindeki insanların sağlıklarını korumak için 14 gün boyunca kesinlikle evlerinden çıkmamalarını ve ziyaretçi kabul etmemelerini yeniden hatırlatmak istiyorum. Bu, bir kul hakkıdır.” dedi. Diyanet İşleri Başkanlığı, koronavirüsün yayılmasına engel olmak için 27 Şubat günü itibarıyla Türkiye’den umre amaçlı seyahatlere izin verilmediğini bildirdi.
Sarp Sınır Kapısı yolcu trafiğine kapatıldı
Türkiye’nin Gürcistan sınırındaki Sarp Sınır Kapısı, koronavirüs tedbirleri kapsamında karşılıklı olarak yolcu trafiğine geçici süre ile kapatıldı. Sarp Mülki İdare Amirliğinden alınan bilgiye göre; Önleyici tedbirler kapsamında Türkiye saatiyle dün 17.00, Gürcistan saatiyle 18.00’den itibaren uygulama yürürlüğe girecek. Uygulama, Türkiye ve Gürcistan vatandaşları ile üçüncü ülke vatandaşları için geçerli olacak.
Yük taşımacılığına herhangi kısıtlama getirilmezken, Türkiye’den çıkış yapmak isteyenler saat 17.00’den önce sınır kapısına gelmesi nedeniyle gümrükte geçici yoğunluk oluştu. Uygulamanın yürürlüğe girdiği saatten sonra gümrüğe gelen vatandaşlar, yetkililerce geri gönderildi.
Hasta ziyareti ve refakati sayısına sınırlama
Sağlık Bakanlığı valiliklere tedbirlere ilişkin yazı gönderdi. Söz konusu yazıda, hastanelerin yoğun bakımında ve palyatif bakım servislerinde yatan hastalara ziyareti yasaklama kararı alındığı belirtildi. Ayrıca, yatan hastanın ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla tek kişinin ziyaretine izin verilmesi ve refakat hizmetlerinin sınırlı sayıda tutulması istendi.
Sağlık Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığına gönderdiği yazıda da, Türkiye’deki diplomatik misyon temsilcilikleri ve uluslararası kuruluşlarda görevli yabancı personelden yurt dışı seyahat öyküsü bulunanların 14 gün kuralına uymalarını istedi.
Kütüphaneler 30 marta kadar kapatıldı
Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı kütüphanelerin, 16-30 Mart’a kadar kapatılacağı bildirilerek, tüm etkinliklerin iptal edileceği belirtildi.
Kaynak: AA’da geçen bilgiler ve yetkililerin sosyal medya hesaplarından yaptığı açıklamalardan derlenmiştir.