Kobani Davası’nın ikinci duruşmasında, avukatların taleplerine rağmen siyasetçilerin tutukluluk incelemesi yapılmadan 20 Mayıs’a kadar ara verildi.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş’ın da aralarında bulunduğu 28’i tutuklu 108 ismin yargılaması Sincan Cezaevi Kampüsü’nde devam ediyor. Tutuklu siyasetçiler Figen Yüksekdağ, Sebahat Tuncel ve Selahattin Demirtaş’ın reddi hakim taleplerinin ardından avukatlar söz aldı.
Demirtaş’ın avukatı Mahsuni Karaman, Demirtaş’ın Mayıs ayında devam eden başka duruşmaları olduğunu belirterek, duruşmanın 15 Haziran’dan sonraya ertelenmesini talep etti. Dava dosyasında imzasız bir şekilde unutulan ve Ankara Terörle Şube Müdürlüğü yazılı 2018 tarihli belgeyi okuyan Karaman, “Burada gördüğümüz tüm kolluğun aslında tabi olduğu bir hiyerarşik kolluk düzeni var. Bunlar İçişleri Bakanlığı’na bağlı. Bu belge İçişleri Bakanlığının davaya nasıl müdahale ettiğini gösteriyor. 25 Nisan’da Soylu, ‘HDP PKK için hesap vakti’ diye bir kampanya başlattı ve tüm trol ordusuyla bir kampanya yürüttü. Bizler bunları dosyadan çıkarıyoruz ama galiba hiç gerek yok çünkü her gün yapıp ettikleri ortada” dedi.
İddianamedeki belgelerin basit cinayet dosyası açısından dahi ciddiye alınacak belgeler olmadığını kaydeden Karaman, “Bu kumpas davası nasıl ki önünüze getirildiyse bunun devamı sizden isteniyor” diye belirtti.
‘Siyasetçilerin gerekçeleri de gönderilsin’
Karaman, taleplerini şöyle sıraladı: “Demirtaş’ın suç sayılan Kobani’ye ilişkin konuşmasının tamamının bulunup, çözümünün yapılmasını istiyoruz. Bu celsede 3 kişi sizlerin reddi talebinde bulundu. Mahkeme heyetinin reddinin reddedilmesine dair karşı itiraz süresi devam ediyor ve bugün de son gün olması nedeniyle duruşma sonlanmalıdır. Reddi hakim talebinin reddine ilişkin itirazımızı da yapacağız. Sizden talebimiz bu itiraz dilekçelerini ne 23. Ağır Ceza Mahkemesi’ne ne de 24. Ağır Ceza Mahkemesi’ne bu SEGBİS kayıtlarıyla birlikte gönderin. Çünkü biz Yüksekdağ, Demirtaş ve Tuncel’in reddi hakim talebi için sıraladıkları gerekçelere yer vermedik. Sahte twitter hesabının tespitinin yapılmasını istiyoruz. Ama kendi savcısı aleyhine bir delil oluşturur mu bilmiyorum ama siz yapmazsanız biz bunun sahteliğini huzurunuzda ispatlayabiliriz.
Demirtaş’la ilgili iddianamede 47 adet konuşma var. Bunların bir kısmı 2013-2014 ve sonrası hatta Demirtaş’ın cezaevinde bulunduğu sürece dair konuşmalar. Bu konuşmaları neden koyduğunuzu karar altına alın ve suç delili olarak ele alacaksanız ANF ve Fırat News menşeli haberleri Türkiye’de yayın yapan haber kaynaklarından edinmenizi istiyoruz. Bu konuda çözüm yapmanızı istiyoruz bilirkişi incelemesine bunları yetiştirmenizi istiyoruz. Sadece tüm sanıklar açısından 3 bin 530 sayfa iddianame dijital ortamda. Müvekkillerimiz cezaevinde. Bu dijital materyalleri incelemek, okumak için cezaevi müdürlüklerine koğuşlarına birer bilgisayar ve yazıcı tahsis etmenize dönük karar almanızı talep ediyoruz. Bunun maliyetini bizlerde karşılayabiliriz güvenlik açısından da bir sıkıntı yok gerekirse cezaevi tevkif müdürlüğünden bir yazı da alınabilir.”
‘Arkadaşlarımızı alarak gitmek istiyoruz’
Söz alan avukat Özgür Faik Erol da esasa dair değerlendirme yapmayacağını kaydederek, “Bizim açımızdan gecikmesinde en sakıncalı bulunan şey müvekkillerimizin özgürlüğüdür. Tek bir an hatta tek bir gün dahi tutukluluk şartlarında bulunmalarını asla kabul etmiyoruz. Bugün yapılan bütün konuşmalar bu dosyanın niteliğine ilişkin, nasıl bir kumpas dosyası olduğuna ilişkin gerçekliği ortaya koymuştur. Tutukluluk incelemesi tam da müvekkillerimizin hak ve özgürlüklerine ilişkindir. Bununla birlikte CMK’de tutukluluk incelemesi her aşamada talep edilebilir. Buna dair bir karar kurmak zorundasınız. Dolayısıyla 26 Nisan’da tutuk incelemesi yapmadınız. Oturum bitti. Şimdi 18 Mayıs’ta yine tutuk incelemesi yapma niyetinde değilsiniz. Bugün anlatılanlar ışığında müvekkillerimizin tamamı için kaçma şüphesi, delilleri karartma şüphesi söz konusu değildir. Dolayısıyla bu saatten sonra tutukluluğa son vermeniz, delilleri karartma durumunu ortaya çıkarmayacaktır. Karartılacak bir delil de söz konusu olmadığından, bunca siyasetçinin, değerli insanın özgürlüklerine bir saat dahi olumsuz bir karar alamazsınız. Arkadaşlarımızın tahliyesine karar veriniz. Buradan arkadaşlarımız alarak gitmek istiyoruz” diye konuştu.
Tutukluluk incelemesi talebi
Ardından söz alan avukatlar da heyetin reddedildiğini hatırlatarak, “Bu nedenle acil işler dışında bir işlem yapamayacaksınız. Ancak tutukluluk incelemesi acil bir durum. Bu nedenle tutukluluk incelemesi yapmanızı istiyoruz” diyerek tahliye talebinde bulundu. HDP’nin Kobani Davası’na dair hazırladığı kitapçığın da dosyaya dahil edilmesini isteyen avukatlar, bir sonraki duruşma için herkes için makul olacak bir tarihe verilmesini istedi.
Avukatların taleplerinin ardından mahkeme heyeti, duruşmaya 20 Mayıs’ta devam edilmek üzere ara verdi.
MA / ANKARA