HABER MERKEZİ – Yazar ve yayıncı Ragıp Zarakolu’nun Türkiye’ye iade edilmesi talebi, İsveç Yüksek Mahkemesi tarafından reddedildi.
İsveç Yüksek Mahkemesi, yazar ve yayıncı Ragıp Zarakolu’nun Türkiye’ye iade edilmesi talebini reddetti. Uluslararası Suçluların İadesi Anlaşması çerçevesinde Türkiye tarafından yapılan talebin reddedilmesi kararının İsveç Hükümeti’nin de onaylaması bekleniyor.
Ragıp Zarakolu, 28 Ekim 2011 tarihinde BDP Parti Akademisi’nin 2009 yılında yapılan açılış töreninde yaptığı konuşma gerekçesiyle gözaltına alınmış ve daha sonra tutuklanmıştı. Zarakolu, henüz dava başlamadan 2012 yılında serbest bırakıldı ve dava başladıktan sonra duruşmadan vareste tutuldu. Daha sonra İsveç’e yerleşen Zarakolu’nun ve Özgür Gündem gazetesinin danışma kurulu üyelerinin evleri 2016 yılının Ağustos ayında basıldı. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam eden Özgür Gündem Ana Davasında, Zarakolu hakkında İsveç’te yaşadığı için yakalama emri çıkarıldı.
İki mahkeme iki ayrı karar
2017 yılında, İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi, avukat Sennur Baybuğa’nın talebi üzerine, Zarakolu hakkında çıkarılan yakalama emrini kaldırdı ve savunmasının İsveç adli makamlarınca alınmasına karar verdi. Ancak 2012 yılında serbest bırakıldığı İstanbul KCK Davasında İstanbul 3. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından ifadesi alınmadığı gerekçesiyle Zarakolu hakkında yeniden yakalama emri çıkarıldı. Avukat Sennur Baybuğa’nın kararın kaldırılması ve müvekkilinin savunmasının İsveç adli makamlarınca alınması talebi aynı mahkeme tarafından reddedildi.
Adalet Bakanlığı mahkeme kararını işleme koydu
Mahkeme, Zarakolu’nun İnterpol aracılığıyla yakalama kararı verdi. Adalet Bakanlığı, Zarakolu’nun 2018 Ekim’inde Frankfurt Kitap Fuarı’nda açtığı Düşünce Özgürlüğü sergisinden sonra 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nin İnterpol kararını işleme koydu. Uluslarararası PEN, Lyon’da bulunan İnterpol merkezine, Zarakolu hakkındaki sürecin sonlandırılması ve bu makenizmanın siyasi amaçlarla suiistimal edilmesine son verilmesi çağrısında bulundu.
Zarakolu İsveç’te ifade verdi
Daha sonra 2019 yılının Haziran ayında, avukatı İlyas Aydın’ın katılımı ile İsveç güvenlik polisi SAPO’da Zarakolu’nun ifadesi alındı. Burada serbest bırakıldığı ve vareste tutulduğu 2012 İstanbul KCK davasındaki “Örgüte yardım etmek” iddiasının hiçbir ek yapılmadan işleme konulduğu görüldü. Zarakolu’nun not defterinde; Hrant Dink Davası, Malatya Misyonerler davası, Kürt aydınlarına yönelik cinayetler, gazeteci Ahmet Şık ve Nedim Şener’in tutukluluğu, KCK soruşturması nedeniyle tutuklanan Büşra Ersanlı, Ayşe Berktay ve Dursun Yıldız gibi yazarların durumu konusunda notların yer alması suç delili sayılmaktaydı.
2019 yılının Eylül ayında İsveç Savcılık makamı, Zarakolu’nun iadesi talebini kabul edilmez buldu ve reddini istedi. 18 Aralık 2019 tarihinde de İsveç Yüksek Mahkemesi nihai kararını vererek, Türkiye’nin iade talebini reddetti.