’92 gazeteci hapiste, dışarıdakiler güvencesiz’

Medya İçin Demokrasi tarafından hazırlanan ‘Medya İzleme Raporu’ yayımlandı. Raporda 92 gazetecinin içeride olduğu ve güvencesizlik ön plana çıktı.

Media4Democracy Nisan-Mayıs-Haziran raporu

Gazeteciler Cemiyetinin Avrupa Birliği finansmanıyla yürüttüğü Demokrasi için Medya, Medya için Demokrasi (M4D) Projesi tarafından yayımlandı. Gazetecilerin yeterli ekipmanlara sahip olmadıkları, %41’nin salgın döneminde işlerinden edildiği ve güvencesiz çalışmanın yaygınlaştığı bildirildi.

Reyting ve satış rakamlarına düşüş

Rapor Covid-19 salgınının medya sektöründeki etkileri, İnfaz Yasası düzenlemesi, Basın İlan Kurumu (BİK) ve Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun (RTÜK) sırasıyla resmî ilan durdurma, idari para ve yayın durdurma cezaları ile basına yönelik gözaltı ve tutuklama kararlarına da yer verdi.

Salgın döneminde kurumlarının yeterli sayı ve kalitede ekipman sağladığını belirten gazetecilerin oranı yalnızca %25. Ankete katılan gazetecilerin %41’i salgın döneminde işten çıkarılma, maaş miktarında azalma, iş yükünde azalma nedenlerinden herhangi biri sonucu hak kaybına uğradığını aktardı.

Mart ayıyla birlikte ciddi düşüş

Covid-19 salgınının baş göstermesi sonrası gazete tirajlarında meydana gelen düşüş ve haber reytinglerinin detaylı analizi raporun öne çıkan konularından.

Mart ayıyla birlikte tiriyaj ve reyting oranlarında %30’a yakın düşüşün gözlemlendiği belirtilirken dijital mecralarda paylaşım istatistikleri yaygın ve alternatif medya açısından her geçen gün daha da önem kazandığı dikkat çekti.

Buna bağlı olarak Sözcü, Yeni Çağ gibi basılı üretimi bulunan gazetelerin yanında Diken, T24, Gazete Duvar gibi internet mecralarının da paylaşım istatistikleri üst sıralarda bulunduğu görülüyor.

Raporun gelecek döneme ait değerlendirme ve önerileri arasında ise gazetecilerin yıpranma payı düzenlemesini içerecek Basın Kanunu ve Sosyal Medya Yasası başlıkları öne çıkıyor.

Kaynak: Media4Democracy