Amed Şehir Tiyatrosu ‘Hema Hema Jin Elizabeth’ ile perdelerini açtı

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle oyunlarına ara veren Amed Şehir Tiyatrosu, yeni salonunda “Hema Hema Jin Elizabeth” (Neredeyse Kadın: Elizabeth) oyunuyla tiyatro severlerle buluştu.

Amed Şehir Tiyatrosu, Hema Hema Jin: Elizabeth oyununu sahneledi Fotoğraf: MA

Amed Şehir Tiyatrosu oyuncuları, Diyarbakır merkez Kayapınar İlçesinde kurdukları yeni tiyatro sahnelerinde ilk defa seyircisiyle buluştu. Pandemiden dolayı Mart ayından bu yana oyunlarına ara veren Amed Şehir Tiyatrosu, İtalyan oyun yazarı Dario Fo’nun “Neredeyse Kadın: Elizabeth” oyununu Kürtçe “Hema Hema Jin Elizabeth” olarak sahneledi.

Oyun seyirciler tarafından ilgiyle izlendi. Salgına karşı tedbirlerin alındığı salonda fiziki mesafe kuralları uygulandı, seyirciler maske taktı.

Seyirciler maskeyle oyunu izledi Fotoğraf: MA

‘Salon yüzlerce kişinin emeği ile inşa edildi’

Oyunun sahnelenmesinin ardından konuşma yapan Amed Şehir Tiyatrosu oyuncusu Özcan Ateş, oynadıkları oyunda emeği geçen herkese teşekkür ederek, oyuncuları sahneye davet etti. Özcan, yeni sahne için kendilerine destekte bulunan kişi ve kurumlara da teşekkür etti.

Oyunlarının izlenmesi çağrısı

Tiyatro oyuncusu Özcan Ateş

Özcan, şunları kaydetti: “Şüphesiz bu salon yüzlerce kişinin emeği ile inşa edildi. Bu salonu açmamıza destek olan kişileri davet ederek salonun açılışını yapmak istedik ama pandemiden kaynaklı istediğimizi gerçekleştiremedik ama şartlar oluştuğunda bu isteğimizi gerçekleştireceğiz.” Ateş, tiyatro severlere programlarının takip edilmesini ve oyunlarının izlenmesi çağrısında bulundu.

Yazar Dilawer Zaraq’ın Kürtçe’ye çevirdiği oyunun yönetmenliğini Amed Şehir Tiyatrosu oyuncusu Berfin Emektar yaptı.

Yazar Dario Fo’ya göre “Neredeyse Kadın: Elizabeth” oyunu “bir ayna oyunudur.” Kraliçe; bazen erkeklere hükmeden, bazen onları yöneten, bazen de erkek egemen kültürü içinde bir kurban olarak kalmış kadındır. Oyunda yaşanan politik kavgalar, iktidar hırsı son derece günceldir. Yazar güçlü politik mesajlarıyla seyirciyi güldürmeyi asla unutmaz. Oyun tarihi bir komedi ve politik bir dramdır.

Kaynak: MA