Ankara Katliamı davası ertelendi

Ankara Katliamı davasının 8’inci duruşması gelmeyen yanıtların beklenmesi gerekçesiyle ertelenirken, soruşturmanın genişletilmesi talebi de reddedildi.

Adliye önünde açıklama yapan aileler, teker teker bütün suçlular getirilip yargılanmadan bu davanın bitmeyeceğini söyledi.

Ankara’da 10 Ekim 2015 tarihinde IŞİD’in bombalı saldırısı sonucu yaşanan katliama ilişkin davaya devam edildi. Firari sanıklar yönünden tefrik edilen davanın 8’inci duruşması Ankara 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Boş sanık sandalyeleriyle devam eden duruşmaya, 10 Ekim Avukat Komisyonu’ndan avukatlar ve katliamda yaşamını yitirenlerin aileleri katıldı. Tutuklu tek sanık Erman Ekici ise bulunduğu cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile duruşmaya katıldı.

‘Sanıklar ile ilgili sorular cevapsız kaldı’

Kimlik tespitinin ardından başlayan duruşmada, dava dosyasına gelen belgeler okundu. Daha sonra söz alan Avukat Gülşah Kaya, firari sanıkların yakalanması yönünde yapılan talepleri yineledi. Daha önce kamplarda tutulduğu iddia edilen sanıklar ile ilgili sorulan soruların cevapsız kaldığına değinen Kaya, “Firari sanıkların eşleri dinlenmesi gerek. Sanık Ermen Ekici’nin eşi Ayşe Ekici’nin dinlenmesini talep ediyoruz” dedi.

 ‘45 sanıkla ilgili hiçbir gelişme yok’

10 Ekim Avukatı Murat Kemal Gündüz de, daha önce sıraladıkları talepleri bir kez daha dile getirdi. Firari sanıklar hakkında yeterli bilgi olmadığına dikkati çeken Gündüz, şunları ifade etti:

“Davamızın ‘X,Z,Y’ olarak tanımladığı 45 tane sanık var. Bunlar ile ilgili hiçbir gelişme yok. Ceza yargılanmasının temel dayanağı ispat ve delil olduğunu söylüyoruz. İspat ve delil bir arada olmalı. Hücre evine giren insanların, net fotoğrafları olan insanların sokakta geziyor olması çok acı. Buna çözüm üretilmesi için yüzlerce kişi hakkında albümler oluşturulmuş ama taleplerimiz rağmen bu albümler gösterilmiyor. Daha evvel yazılan yazılara illerden bilgiler gelmediği üzerine mahkeme emniyetlere talep yazdı ancak ‘bizde böyle bir albüm yok’ diye ısrar ediyorlar. X,Z’ler hakkında bilgi elde edilmesi için albümlerin ortaya çıkarılması önemli.”

‘Bu katliama yol açanların yargılanmalı’

Emniyet müdürlüklerine yeniden albümlerin paylaşması talebinde bulunulmasını istediklerini belirten Gündüz, “Tape kayıtlarının yeniden dinlenmesini talep etmekteyiz. MİT, ‘istihbari bilgi’ diye daha önce bilgi paylaşmadı, bu bilgilerin gönderilmesini talep ediyoruz. Bu katliama yol açanların da yargılanması gerektiğini söylüyoruz. HTS kayıtları ile ilgi talepleri yeniliyoruz.” dedi.

‘Emniyet müdürlerinin dayatması sonucu geri adım attınız’

Sanık listesinde yer alan 12 kişinin İçişleri Bakanlığı arananlar listesinde yer aldığını hatırlatan Gündüz, farklı renklerdeki listelerde yer alan sanıklar hakkında bilgiler paylaştı. Gündüz, şöyle devam etti:

“Bizim iddianamemiz de yer alan kısa bilgiler var ancak bakanlığın listelerinde farklı bilgiler yer alıyor. Liste ili ilgili taleplerimiz var. İçişleri bakanlığına listeler ile ilgili yazılar yazılmalı, listelerde yer almaları bile bizim için delil. Bu konuda taleplerimizi mahkemenizce ret edildi. Emniyet müdürlerinin dayatmaları sonucu geri adım attınız. Ağır Ceza Mahkemesi olmanızın vermiş olduğu kamusal gücünüzü kullanarak, yeniden müzekkere yazmanızı, gerekli cevaplar yazılmaması taktirde suç duyurusunda bulunulmasını talep ediyoruz.”

Sanık tahliyesini istedi

“İnsanlığa karşı suç işlemek” ten yargılanan davanın tek tutuklu sanığı Erman Ekici, SEGBİS ile katıldığı duruşmada 5 yıla yakındır iddialar üzerine tutuklu bulunduğunu ifade ederek, tahliye talebinde bulundu.

XYZ şahısları hakkında yürütülen soruşturma beklenecek

Mahkeme heyeti, firari sanıklar yönünden çıkarılan arama kararının ilgili kurumlara sorulmasına, istinaf incelemesi görüşlerinin beklenmesine, sanıklar hakkında Mali Analiz Raporu hazırlanması için MASAK Başkanlığı’na müzekkere yazılmasına, Antep 8. Ağır Ceza Mahkemesi’ne yazılan müzekkerenin tevkidine, soruşturma aşamasında kimlikleri tespit edilemeyen güvenlik ve kamere kayıtları çözümlerinde X,Y,Z olarak kodlandırılan şahıslar yönünden Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nda yürütülen soruşturmanın akıbetinin beklenmesine karar verdi.

Mahkeme, ayrıca sanık Erman Ekici’nin yakalandığı evde ele geçirilen materyallerin bilirkişi raporunun Antep 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde getirilmesi için müzekkere yazılmasına, sanık ve şüphelilere ait HTS kayıtlarının istenmesine karar verdi.

Soruşturmanın genişletilmesi talebine ret

Avukatların soruşturmanın genişletilmesi taleplerini reddeden mahkeme heyeti Ekici’nin tutukluluk halinin devamına karar verdi. Heyet, bir sonraki duruşmayı 10 Mart 2021 tarihine erteledi.

Ailelerden duruşma saatine tepki

Duruşma saatinin de 10.00 olarak belirlenmesine aileler tepki gösterdi. Aileler, “Her ayın 10’unda anma yapıyoruz, bilerek o güne verdiler. Anma etkinliği ardından duruşmaya katılacağız” dedi.

Aileler duruşma sonrası açıklama yaptı

Duruşma çıkışı Ankara Sıhhiye Adliyesi önünde bir araya gelen aileler, polisler tarafından ablukaya alındı. Salgın gerekçesiyle kamu binaları önünde açıklama yapmanın yasak olduğunu belirten polisler, adliye içerisinde açıklama yapılmasını istedi.

Adliyenin içerisinin kalabalık olduğunu belirten aileler, “5 yıldır devam eden dava duruşmaları sonrası adliye önünde açıklama yapıyoruz” sözleriyle tepki gösterdi.

Bayram Kaya gözaltına alınmak istendi

Polislerle 10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği (10 Ekim Der) Başkanı Mehtap Sakinci Coşgun arasında müzakereler devam ettiği esnada telefonla görüntü aldığı gerekçesiyle 10 Ekim yaralısı Bayram Kaya gözaltına alınmak istendi. Ailelerin tepkisi üzerine Kaya’nın gözaltına alınmasından vazgeçildi. Dava avukatları ve Coşgun’u da kalkanlarla abluka alan polisler, gelen tepkiler sonrası ablukayı da kaldırdı.

‘Her gelen tanık yeni isimler verecek bu dosya böyle büyüyecek’

Polislerin engellemelerine rağmen adliye önünde açıklama yapıldı. 10 Ekim Der Başkanı Coşgun, şunları ifade etti: “Katliamın 62’nci ayında yine Ankara Adliyesi’ndeydik. Tanıklar, sanıklar, bilgi sahibi edilenler bugüne kadar adlarına ne denildiyse mahkeme huzurunda tanıklıklarını görgü şahitliklerini anlatmak için önümüzdeki celseden itibaren gelecekler. Her gelen tanık yeni isimler verecek, bu dosya böyle büyüyecek.”

Teker teker bütün suçlular getirilip yargılanmadan bu davanın bitmeyeceğini söyleyen Coşgun, “Duruşma salonlarını doldurmaya devam edelim. Bu süreci birlikte büyütürsek ancak gerçek adalete ulaşabileceğiz.” dedi. Açıklama alkışlarla son buldu.

MA – ANKARA