Ankara’da işten çıkarılan işçiler eylem yaptı

Ankara Üniversitesi hastanelerinde 35 işçinin işten çıkarılması protesto edilerek, işçilerin işlerine geri alınması için yetkililere çağrı yapıldı.

HABER MERKEZİ – Ankara Üniversitesi’ne bağlı taşeron firma TUĞRASAN tarafından işten çıkarılan Dev Turizm-İş üyesi 35 işçi basın açıklaması yaptı. İbni Sina Hastanesi önünde bir araya gelen işçiler, “İşimizi geri istiyoruz” pankartını açtı. Açıklamada, “Taşeron öldürür,” “Birleşe birleşe kazanacağız”, “Köle değil işçiyiz birleşince güçlüyüz” sloganları atıldı. Açıklamaya sivil toplum örgüt temsilcileri de destek verdi.

Açıklama öncesi konuşma yapan DİSK Ankara Bölge Temsilcisi Tayfun Görgün, “Taşeron işsiz bırakmaya, öldürmeye devam ediyor” dedi. Görgün, halkın sağlığını koruyan kurumların bile işçileri işten atabildiğine dikkat çekti.

‘Yapılanlar işçi kıyımıdır, ahlaksızlıktır’

İşçilerin işten çıkarılmasını “İşçi kıyımı” olarak değerlendiren Görgün, “Bu yapılanlar işçi kıyımıdır, ahlaksızlıktır, namussuzluktur. Buradan tekrar tekrar söylüyorum, eğer iş yoksa barış da yok, iş yoksa huzur da yok. Herkes şunu iyi bilsin ki hem burada hem de başka yerlerde eylemlerimiz sürdüreceğiz” dedi.

‘Hastane yönetimini göreve çağırıyoruz’

Daha sonra basın açıklamasını okuyan Dev Turizm İş Örgütlenme Daire Başkanı Tahir Ozan, asıl işverenin Ankara Üniversitesi hastaneleri yönetimi olduğuna işaret etti. Ozan, “Kölece çalışma koşullarını dayatan taşeron çalışmaya karşı hastane yönetimini göreve çağırıyoruz. Buradan bütün kamuoyuna ve yetkililere bir kez daha sesleniyoruz. İşten atılan bütün arkadaşlarımız derhal işlerine başlatmalıdır” dedi.

‘Gerekçe gösterilmeden işçiler çıkarıldı’

Ozan, İbni Sina ve Cebeci hastanelerinde yapılan ihaleyi On Grup yerine TUĞRASAN firmasının kazandığını belirtti. Ozan, ihaleyi kazanan TUĞRASAN taşeron firmasının 1 Ocak itibariyle sendikalarının işyeri temsilcilerinin de aralarında olduğu 35 işçiyi gerekçe göstermeden işten çıkarttığını söyledi.

‘Firma ile görüşmeler olumsuz sonuçlandı’

TUĞRASAN firması yetkilileri ile yaptıkları görüşmelerin olumsuz sonuçlandığını aktaran Ozan, şöyle konuştu: “İbni Sina ve Cebeci hastanelerinde sendikasızlaştırma sonucu işçiler esnek çalışmaya ve güvencesizliğe mahkum edilmek istenmektedir. 1 Ocak itibariyle işlerini kaybeden arkadaşlarımızın hizmet süreleri 5 ila 17 yıl arasındadır. Yıllardır taşeron firmalar değişse de bu işçiler işlerine devam etmişlerdir. ”

Ankara Üniversitesi hastanelerinde çalışan bütün işçilerin her türlü mücadelesini vermeye devam edeceklerini söyleyen Ozan, “Öncelikle işçi arkadaşlarımız işlerine dönünceye kadar her platformda sesimizi duyurmaya çalışacağız, diğer yandan hukuki süreci başlatıyoruz.”