Antarktika’da Güneş ışığının erişmediği noktalarda hayat keşfedildi

Tespit edilen 22 deniz canlısı ve 16 deniz süngeri, besin kaynaklarına erişebilecekleri bölgeden yaklaşık 260 kilometre, güneş ışığından ise 600 kilometre uzakta.

Antarktika‘daki Filchner-Ronne Buz Sahanlığı‘nda deniz dibi tarama çalışmaları sırasında, Güneş ışığının ulaşmadığı yerlerde de canlıların yaşadığı keşfedildi. Araştırmalarda, henüz tanımlanamayan 22 deniz canlısı ve 16 deniz süngeri belirlendi.

New Scientist dergisinde yayınlanan makaleye göre Birleşik Krallık‘tan bilim insanları, deniz yüzeyini kaplayan 900 metre kalınlığındaki buzda açılan delikten kamerayla görüntüleme yaptı.  Buz tabakasının altında, güneş ışığının ulaşamadığı noktadan elde edilene görüntülerde, bu noktada bile yaşam olduğu keşfedildi.

Güneş ışığından 600 km uzakta

Ekipte yer alan Huw Griffiths, tespit edilen canlıların orada yaşamaması için birçok neden olduğunu söyledi. UK’nin Antarktika çalışmalarını yürüten British Antarctic Survey‘de (BAS) çalışan Griffiths, canlıların besin kaynaklarına erişebilecekleri bölgeden yaklaşık 260 kilometre, güneş ışığından ise 600 kilometre uzakta olduklarını aktardı.

Filchner-Ronne’de görüntülenen canlıların ne sıklıkta beslendiği ve ömürlerine dair açıklama yapılmadı. Biyologlara göre görüntüler, daha uzun süreli hayatın varlığına dair ipuçları sunuyor. Antarktika’daki suda hayatın düşünülenden daha fazla biyolojik çeşitliliğe sahip olduğunu tahmin ediliyor.

YeşilGazete

whatsapp sharing button
twitter sharing button
linkedin sharing button
email sharing button
print sharing button