TBMM Genel Kurulu’nda bakanlığının bütçesine ilişkin konuşan Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Selçuk, “Ataerkil veya anaerkil değil ‘aileerkil’ bir millet olduğumuz şuuruyla hareket ediyoruz.” dedi.
Bakan Selçuk, ayrıca Türkiye’de özellikle aşırı yoksulluğun sorun olmaktan çıktığını savunarak, sosyal yardımı önemsediklerini söyledi.
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, TBMM Genel Kurulu’nda 2021 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi görüşmelerinde bakanlığının faaliyetleri ve bütçesine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Selçuk’un, değerlendirmelerinde kadın politikalarına ilişkin “aile” söylemleri dikkat çekti.
‘Sosyal kalkınmanın sağlanmasında ailenin önemini bilmekteyiz’
Vatandaşlara daha iyi hizmet sunmanın gayreti içinde bulunduklarını savunan Selçuk, “Türkiye’nin 83 milyonluk büyük bir aile olduğuna inanıyoruz ve sosyal kalkınmanın sağlanmasında da ailenin önemini bilmekteyiz.” diye konuştu.
Aileye, gençlere yönelik faaliyetler hakkında da bilgi veren Selçuk, 36 ilde 247 aile destek merkezi, 12 ilimizde 32 sosyal destek merkezi olduğunu anlattı. Selçuk, Yeşilay iş birliğinde de Türkiye bağımlılıkla mücadele eğitimlerini yürüttüklerini ve 850 bin kişiye ulaştıklarını da dile getirdi.
‘Aileerkil bir millet olduğumuz şuuruyla hareket ediyoruz’
Türkiye Afet Müdahale Planı gereğince de afet ve acil durumlarda psikososyal destek hizmetlerini sunmaktan sorumlu olduklarını bildiren Selçuk, afet bölgesindeki vatandaşlara destek sunduklarını belirtti. Selçuk, “Bütün bunların sonucu olarak da daha güçlü bir ülkeye daha güçlü ailelerle, daha sağlam aile yapılarımızla kavuşacağımıza da inanıyoruz.” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 3 Aralık’ta katıldığı bir programda “Bizim milletimizin ataerkil veya anaerkil değil aileerkil bir millet olduğunu söylüyoruz.” demişti. Bakan Selçuk da, ataerkil veya anaerkil değil “aileerkil” bir millet oldukları şuuruyla hareket ettiklerini vurgulayarak, güçlü kadının güçlü aile olacağına ve güçlü Türkiye’yi oluşturacağına da inandıklarını kaydetti.
‘Milletvekillerinin yüzde 17,3’ü kadınlardan oluşuyor’
18 yılda karar alma mekanizmalarında daha fazla kadını gördüklerini söyleyen Selçuk, bugün araştırma görevlilerinin yüzde 51’inin, avukatların yüzde 46’sının, mimarların yüzde 43’ünün, kamu personelinin yüzde 40’ının, sigortalıların yüzde 30’unun ve milletvekillerinin yüzde 17,3’ünün kadınlardan oluştuğunu dile getirdi.
‘Kadın istihdamı 8,5 milyon seviyesini aştı’
Kadın istihdamının 8,5 milyon seviyesini aştığını savunan Selçuk, bu rakamın daha artmasını istediklerini söyledi. Selçuk, kadınların aynı zamanda iş ve aile arasında dengesini sağlamak için de hayatlarını kolaylaştırıcı projeleri hayata geçirdiklerini savundu.
‘Şiddet nesilden nesile aktarılan bulaşıcı bir virüs’
“Kadına karşı şiddetle mücadelemize hiçbir siyasi argümanın alet edilmesine izin vermeyeceğiz.” diyen Selçuk, şiddetin nesilden nesile aktarılan bulaşıcı bir virüs olduğunu belirtti. Selçuk, bu virüsün bulaşıcılığını azaltmak, şiddet zincirini kırmakla da yükümlü hissettiklerini dile getirerek, buna dair de koordinasyon programlarının işlediğini anlattı.
’14 bine yakın çocuk bakanlığın kuruluşlarında’
Çocuklara da önem verdiklerini anlatan Selçuk, aile odaklı hizmetlerden yararlandırılan çocuk oranının yüzde 39’lardan yüzde 91’e yükseldiğini söyledi. Çocukların ailelerinin yanında bakımları olmuyorsa onları kuruluşlarına yerleştirdiklerini anlatan Selçuk, “Şu anda evlat edindirme ve koruyucu ailelerimizin yanındaki çocuklarımızın sayısı da yaklaşık 25 binde.” dedi. Selçuk, 14 bine yakın çocuğa da bakanlığın kuruluşlarında hizmet verdiklerini dile getirdi.
‘Türkiye’de özellikle aşırı yoksulluk sorun olmaktan çıktı’
Türkiye’de özellikle aşırı yoksulluğun sorun olmaktan çıktığını ifade eden Selçuk, “Biz daha ziyade refahı paylaşmayı ve bu süreçteki acil durumlarda vatandaşlarımızın yanında olmayı hedefleyen bir sosyal yardımı önemsiyoruz.” diye konuştu.
Kaynak: AA