Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, pandemi sürecinde kadına yönelik şiddetin “tolere edilebilir” şekilde arttığını söyledi.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, Meclis’te “Kadına Yönelik Şiddetin Sebeplerinin Belirlenmesi Araştırma Komisyonu’na” katılarak “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele” başlıklı bir sunum yaptı.
Pandeminin bazı alışkanlıkları bir anlamda değiştirdiğini ifade eden Yanık, şiddetin oransal olarak değil yoğunluk olarak arttığını iddia etti.
‘Şiddet tolere edilebilir düzeyde’
Pandemi döneminde kadına şiddet olaylarındaki artışın “tolere edilebilir” düzeyde olduğunu söyledi.
Yanık, Ocak 2020’de 19 bin 582 olan şiddet vakalarının, 2020’nin Şubat-Mart aylarında “tolere edilebilir” sayılarla arttığını söyleyen Yanık, “Bu da pandeminin etkilerinin yani Nisan’da ilk pandemiyle karşılamanın getirdiği bir şaşkınlık ve nasıl diyelim, belki hayata tutunma çabası ‘survive’ duygusu devam ederken, sonrasında o stresin oluşturduğu ciddi bir yükselmeyi görüyoruz ve daha sonra tekrar Ocak 2020’de başladığı veya Şubat 2020’de pandemi öncesine doğru ilerlediğini görüyoruz” dedi.
Kadın cinayetlerini ayırdı
Kadın cinayetlerini tedbirli ve tedbirsiz olarak ayıran Yanık, “Türkiye’de herhangi bir tedbir kararı bulunmadan gerçekleşen kadın cinayeti sayısı 2020’de 235, 2021 Nisan sonu itibarıyla ise 85. Tedbir kararı bulunmasına rağmen cinayete maruz kalan kadın sayısı 2020 yılında 32, 2021 Nisan itibarıyla 10” şeklinde konuştu.
2020 yılında kadın cinayetlerinin 128’inin evli olduğu ya da eskiden evli oldukları erkekler tarafından işlendiğini söyleyen Yanık, kadına yönelik şiddetin önlenmesi amacıyla 2020 yılında 289 bin 389 önleyici, 83 bin 47 koruyucu, 2021 Nisan sonu itibarıyla ise 82 bin 730 önleyici, 17 bin koruyucu tedbir kararı alındığını dile getirdi.
Aile içi şiddeti aile fertlerine bağladı
Aile içinde yaşanan şiddeti pandemi koşullarına, mekânsal aile içi ilişkilerine ve aile fertlerinin kapanma dönemlerinde birbirlerine mecbur kalmalarına bağlayan Yanık, devamında şunları söyledi:
“Pandeminin şiddete etkisini ölçmek bakımından ‘Salgın öncesinde de şiddete maruz kalıyor muydunuz?’ sorusuna ‘Evet şiddet görüyordum’ diyen maalesef yüzde 87, ‘Hayır görmüyordum’ diyen yüzde 7, ‘Kısmen görüyordum’ diyen yüzde 6. ‘Maruz kaldığınız şiddet salgın döneminde arttı mı?’ dediğimizde ‘Hayır artmadı’ diyen yüzde 53, ‘Evet arttı’ diyen yüzde 32, ‘Kısmen arttı’ diyen yüzde 15.”