Bakırlıoğlu: Özelleştirme adı altında Tekel arazileri yağmalandı

HABER MERKEZİ – CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile parti kurma hazırlığı yapan eski Başbakan Ahmet Davutoğlu arasında polemik konusu olan Tekel arazilerine yeni bir boyut getirdi. Bakırlıoğlu, “Özelleştirme adı altında Tekel arazilerinin nasıl yağmalandığına” dair iddialarda bulundu.

TBMM’de basın toplantısı düzenleyen Bakırlıoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından gündeme getirilen ve “dolandırıcılık” olarak nitelediği İstanbul Şehir Üniversitesine önce verilen Tekel arazisinin sonradan borçları nedeniyle Halk Bankası tarafından icra işlemi başlatılması konusunun hala gündemi meşgul ettiğini hatırlattı.

CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakıroğlu

“Bunlar ilk defa yaşanmadı, bizzat Recep Tayyip Erdoğan’ın imzaladığı çok sayıda usulsüz özelleştirme var” diyen Bakırlıoğlu, özelleştirme adı altında Tekel arazilerinin nasıl yağmalandığı, kimlere peşkeş çekildiği konusunda Manisa’daki özelleştirmelerle ilgili kısa bir araştırma yaptığını söyledi. Üzerinde binaları ve kapalı depo alanları olan 4 Tekel arsası satışlarından söz edeceğini ifade eden Bakırlıoğlu, “Cumhurbaşkanının dediği gibi ‘el vicdan ya’ dedirtecek cinsten” dedi.

Manisa Akhisar Tekel arazileri 20 milyon lira az denildi, bir yıl sonra 12 milyon liraya satıldı.

‘20 milyon az, 12 milyona verelim!’

Akhisar Sigara Fabrikası’nın 1975 yılında inşaatına başlandığını 300 milyon dolar harcanarak tamamlandığını fakat bir türlü açılmayan İzmir İstanbul yolu kenarında çok değerli bir arazi olduğunu belirten Bakırlıoğlu, şöyle devam etti:

“1200 dekar arazin parsellere ayrıldı. Bir kısmı eğitim için CBÜ’ne tahsis edildi.

Üzerinde binaların bulunduğu 403 bin metrekare alan ihaleye çıkarıldı. 2017 yılında yapılan ihalede en yüksek teklif 20 milyon lira ile bir süt firmasına ait. Değerinin çok altında olduğu gerekçesiyle ihale iptal edildi. Gerekçe çok haklı çünkü bu arsanın değerinin 100 milyon lira olduğunu herkes biliyor.

Peki ne oldu. Bir yıl sonra 2018 yılında tekrar ihaleye çıkıldı. Bu sefer en yüksek teklif 12 milyon lira yine bir süt firması verdi.

Cumhurbaşkanı gibi biz de ‘böyle bir şey olabilir mi?’ diye sorduk ama Cumhurbaşkanı kararıyla bu satış onaylandı.”

Manisa Saruhanlı Tekel arazisi 12.6 milyon liraya satıldı. Alıcı firma depoları sökerek araziyi satarak parasını çıkardı. Geride alıcıya 5 milyon lira hurda geliri ile 100 dönüm arazi kar kaldı.

Özelleştirme ile bir insan nasıl zengin edilir?

Özelleştirme ile bir insan nasıl zengin edilir en güzel örneği Saruhanlı Tekel Depoları ve Arsasının satışı olduğunu vurgulayan Bakırlıoğlu buna ilişkin şu bilgileri verdi:

“155 bin metrekare üzerinde tütün depoları olan tesis 12.6 milyon liraya özelleştiriliyor. Alıcı firma 55 bin metrekarelik bölümdeki depoları sökerek 5 milyon liraya satıyor. Sonra temizlediği bu araziyi 12 milyon liraya ihalede en yüksek teklifi veren 2. firmaya satıyor.

Firma 5 milyon lira hurda geliri ile büyük kısmı kapalı depo alanı olan 100 dönüm arazi yanına kar kalıyor.

Bizim oralarda bir deyim vardır. ‘Çayın taşıyla, çayın kuşunu vurmak’

Burada ise çayın taşıyla, çayın kuşunu vuruyorsun üstüne bir de çayın en büyük balığını alıyorsun.”

Belediye arazisi Tekel’e verildi. Tekel satıldı, arazisi özelleştirildi. Belediye ihaleye sokulmadı. Alan kişi boşanma davasında eşine ödediği tazminat kadar ödeme yaptı.

‘Boşanma davasında ödenen tazminata özelleştirme’

CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, Muradiye TEKEL Depoları’nın özelleştirmesiyle ilgili öyküyü şöyle anlattı:

“Manisa Merkez Muradiye kasabasının mera alanı 1993 yılında işletme yapılmak kaydıyla Tekel’e devredilmiş. Fakat 157 bin metrekare alana sadece depolar yapılmış. Tekel kapatıldıktan sonra bu depolar ve arsası Manisa Büyükşehir Belediyesi ve Yunusemre Belediyesi tarafından şantiye olarak kullanılıyor.

2017 yılında ihaleye çıkılıyor. Fakat kamu kurumlarının ve belediyelerin ihaleye girmemesi şartnameye konan bir madde ile engelleniyor. Özelleştirme İdaresi imar değişikliği yaparak burasını konut alanı olarak belirliyor. 

İhaleyi 26 milyon bedelle Genç İnşaat alıyor. O günkü değer yaklaşık 6,8 milyon dolar. İşin trajik bir yönü de var. Bu firmanın sahibi boşandığı eşine ödediği 6.5 milyon dolar tazminatla gündeme gelmişti. Yani Tekel’in çok değerli arazisi boşanma tazminatına satılıyor maalesef. 

Cumhurbaşkanının dediği gibi böyle bir şey olabilir mi? Maalesef oluyor.”

Manisa Selende Tekel Tütün Depoları’nin özelleştirme ihalesine 3 kişi girdi, ikisi kardeş. İhale süreci bitmeden kardeşler arazide çalışmaya başladı. CHP’li Ahmet Vehbi Bakıroğlu, kardeşlere ihalenin kendilerine verileceği sözü verildiğini iddia etti.

‘Söz verilen özelleştirme: Selendi Tütün Depoları’

9 bin metrekaresi kapalı, toplam 20 bin metrekare alana kurulu Selendi ilçemizdeki tütün depoları 2017 Aralık ayında ihale ile satışa çıkarılıyor.

En yüksek 1. teklifi veren ile 2. teklifi veren kardeş. İhaleye üç kişi giriyor ikisi kardeş.

Satış onaylanmadan, sözleşme yapılmadan iki kardeş depolarda tadilata başlıyor. Seçim zamanı ben de gidip gördüm bize söz verildi dediler. Sonra iş uzadı, ihaleyi alan şahıslar bir basın açıklaması yapıyorlar. Dönemin AKP Manisa Milletvekili Recai Berber’in kendilerine çok yardımcı olduğunu, şimdiki Milletvekillerinin yardım göremediklerini, işi bozduklarını anlatıyorlar. Hatta ‘AKP’li Vekiller fabrika yapılmasını engelledi’ başlığıyla basında haberler çıkıyor.

Cumhurbaşkanı soruyor ya ‘Böyle bir şey olabilir mi?’ AKP döneminde o kadar çok ki hangisini anlatalım. Tüm özelleştirmeler ihaleler aynı mantıkla veriliyor yandaşlara.

Genel Başkanımız aylardır Tank Palet Fabrikasının Katar’lılara verilmesinden bahsediyor. Şeker fabrikaları, Telekom özelleştirmeleri yanından bunların değeri çok küçük olabilir. Fakat Hırsızlığın, yolsuzluğun büyüğü küçüğü olmaz.”

‘Dolandırıcılığın kat be kat fazlası Manisa’da yapıldı’

“İstanbul Şehir Üniversitesinde yapılan dolandırıcılığın kat be kat fazlası Manisa’da yapılmıştır ve hepsinin altında Cumhurbaşkanı ve bakanlarının imzası vardır.

Şehir merkezlerinde kalan bu değerli araziler satılması durdurulmalı ve kamu kurum ve kuruluşlarına verilerek okul, hastane, park olarak halkın hizmetine sunulmalıdır.”