CHP’li Aysu Bankoğlu, yurtdışına okumaya gidenlerin dönmediğini, dışarıya beyin göçünün yaşandığını ve Türkiyelilerin yurtdışında gayrimenkul yatırımında artış olduğunu söyledi.
CHP’nin Bartın Milletvekili ve TBMM Anayasa Komisyonu üyesi Aysu Bankoğlu, dışarıya beyin ve sermaye göçünü ilişkin açıklama yaptı. Kişisel hak ve özgürlüklerin kısıtlandığı, ekonominin her geçen gün dibe yuvarlandığı, üretimin olmadığı, hukukun ve adaletin kağıt üzerinde kaldığı bir ülkede işsizliğin kaçınılmaz olduğunu belirterek, “İş sahibi olanlar da özellikle ‘beyaz yakalı’ dediğimiz nitelikli insanlar, bu ortamda barınamıyor” dedi. Bankoğlu, “Ekonominin çökmüş olması, eğitiminin ve donanımının karşılığı olan ücreti alamamak, çok büyük umutsuzluk kaynakları. Daha da fenası, liyakatin olmadığı, işe alımlarda ya da terfilerde nepotizmin, partizanlığın, hemşehriliğin başat olduğu bir ülkede eğitimli kişiyi tutamazsınız” diye konuştu.
Beyin göçündeki artış yüzde 63
2018’de yurt dışına göç eden vatandaş sayısının bir önceki yıla göre yüzde 20 artarak 137 bin kişiye ulaştığına dikkat çeken Bankoğlu, 2018 Ocak’ta yüzde 20’ye dayanan 15-24 yaş arası genç işsizliğin 2019 Ocak’ta yüzde 26,7’e çıktığını, bir yılda genç işsiz sayısının yüzde 34 arttığını kaydetti. Bankoğlu, “2017 yılında beyin göçündeki artışın yüzde 63 olduğunu, bu sayının katlanarak arttığını kaygıyla takip ettiklerini söyledi.
“Türkiye’nin umutları göçüyor. Geleceğimiz, ellerimizden uçup gidiyor ve dünyanın başka coğrafyalarına dağılıyor” diyen Bankoğlu, “Beyin göçünün yüzde 40’ı gençlerden oluşmaktadır. 10 yılda 99 üniversite açmayı marifet bilen ve 8 milyona dayanan işsiz nüfusunu görmezden gelen bir yönetim var karşımızda” diye konuştu. Bankoğlu şöyle devam etti:
Okumaya giden dönmüyor
“Beyin göçü kapsamında öncelikli olarak bilim insanları, avukatlar, mühendisler, doktorlar gibi profesyonel manada meslek sahipleri ile iş insanları yani girişimciler dikkate alınmaktadır. Hızla artış gösteren en büyük problemlerden biri de, eğitim amacıyla yurt dışını tercih eden ancak tekrar ülkemize dönmeyen, özellikle üniversite öğrencilerimiz ve hatta günümüzde gittikçe artan bir trendde lise öğrencilerimiz, genç nesillerimizdir.”
Hacettepe Üniversitesi’nin yaptığı bir araştırmayı da aktaran Bankoğlu, Türkiye’de her üç üniversite mezunundan biri, kendi mesleğini icra etmediğini kaydetti.
Barselona’da binden fazla ev alındı
Türkiye yurttaşlarının 2015’te ABD’de bin konut aldığını, 2016’da ise bu sayının 6000’e çıktığına dikkat çeken Bankoğlu, dünyada kendi ülkesi dışında en fazla gayrimenkul yatırımı yapan 4’üncü ülke olduğunu söyledi. İspanya’da 500 bin avro ve üzeri değerde konut alanlara oturma izni verilmeye başlanmasının ardından yalnızca 2017 yılının ilk 3 ayında, Türkiyelilerin Barselona’da binden fazla ev satın aldığı bilgisini paylaştı. ANKARA