Barış Akademisyenleri Prof. Dr. Fincancı ve Prof. Dr. Gürsoy, Anayasa Mahkemesinin ihlal kararından 11 ay sonra yeniden yargılandıkları davada beraat etti.
Duruşmada Fincancı, “Hiç başlamaması gereken bir yargılama süreciydi” derken, Gürsoy ise “Yüzlerce akademisyen adına üzüntülerimi iletiyorum. Geç kalınmış doğru bir karardı” dedi.
Anayasa Mahkemesinin “hak ihlali” kararı sonrası yeniden yargılanmalarına karar verilen barış bildirisi imzacısı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı ve Prof. Dr. Günçay Gürsoy İstanbul 37’inci Ağır Ceza Mahkemesinde hakim karşısına çıktı. Duruşma öncesi adliye önünde basın açıklaması yapıldı.
Fincancı: Tüm saldırılarda barış isteyeceğiz
Basın açıklamasında konuşan Fincancı, şunları ifade etti: “Barış istemeye devam ediyoruz yani bu ülkede onların oluşturduğu normlarda suç işlemeye devam ediyoruz. Evet suç işlemeye devam edeceğiz. Tıpkı avukatın bekçinin şiddetine karşı çıkıp da ihbar edildiği ve yargılandığı bir ülkede yaşamak istemediğimiz gibi. Tıpkı köpeklerle insanlara işkence edilmesine karşı çıktığımız gibi, dünyada bu topraklarda ve bu topraklardan dışarıya yönelen tüm saldırılarda barış isteyeceğiz. Bizi yargılamaları önemsizdir.”
Gürsoy: Attığımız imzanın geçerliliği devam ediyor
Gençay Gürsoy da, yaptığı konuşmada 2016’dan beri devam eden bu davanın en yaşlı sanıklarından biri olduğunu belirtti. “Zulmün ufkumuzu kararttığı bir ülkede yaşıyoruz.” diyen Gürsoy, “Bu suça ortak olmayacağız” metnine attıkları imzanın geçerliliğinin devam ettiğine işaret etti. Gürsoy, şöyle konuştu:
“Ben yine en yaşlı sanık olarak bugün hukuk fakültelerinde ders veren hocalara kendi ortamlarında sanat yapmaya çalışan sanatçılara, edebiyatçılara, doktorlara bu manzarayı görmeden bu olup bitenlerin farkına vardığı halde sessiz kalanlara sitemimi ifade etmek istiyorum. Tekrar ediyorum suçlamayı değil sitemimi ifade etmek istiyorum. Bunun bizim kuşak için ne anlama geldiğini dediğim gibi arif olan anlar.”
‘Yüzlerce akademisyen adına üzüntülerimi iletiyorum’
Açıklamanın ardından duruşmalara geçildi. Gürsoy’un görülen duruşmasında mahkeme başkanı Anayasa Mahkemesinin bozma kararını paylaşarak, Gürsoy’a son sözlerini sordu. Gürsoy, “50 yıllık bir öğretim üyesi olarak ve benim durumumda olan yüzlerce akademisyen adına üzüntülerimi iletiyorum. Geç kalmış doğru bir karardır, karara katılıyorum ve uyulmasını talep ediyorum” dedi.
Avukat Meriç Eyüboğlu ise, “Aslında bozma kararından sonra dosya üzerinden duruşma yapılıp bu dosya kapatılabilirdi. Sadece 37. Ağır Ceza Mahkemesi duruşma açtı. Dosya sürüncemede bırakılarak adil yargılanma hakkı ihlal edilmektedir” diyerek beraat talebinde bulundu. Mahkeme başkanı Gürsoy hakkında beraat kararı verdi.
‘Hiç başlamaması gereken bir yargılama süreci’
Gürsoy’un ardından ise Fincancı’nın duruşmasına geçildi. Son sözü sorulan Fincancı, “Hiç başlamaması gereken bir yargılama süreci. Dolayısıyla bozma kararı yerindedir. Barış istemenin suç haline dönüştürüldüğü yegane ülkeyiz” diyerek beraat talep etti.
Mahkeme 2 yıl 6 ay hapis cezası alan Fincancı ile 2 yıl 3 ay hapis cezası alan Gençay Gürsoy’un AYM kararı doğrultusunda beraatına hükmetti.
Kaynak: dokuz8HABER