Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Bilgin, Anayasa Mahkemesinin gazeteciler için “yıpranma payı” düzenlemesini iptal etmesini “Yüksek mahkeme keyfiliğe karşı çıktı” şeklinde değerlendirdi.
Anayasa Mahkemesi (AYM) gazeteciler için “Yıpranma payı” getiren düzenlemeyi Anayasa’nın 13. ve 60. maddelerine aykırı olduğu gerekçesiyle iptal etti. Konuya ilişkin Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin yazılı açıklama yaptı. Bilgin, gazetecilerin “yıpranma hakkının” başlamasında basın kartı sahibi olmaları şartının aranmasının AYM tarafından iptal edilmesini “Yüksek mahkeme keyfiliğe karşı çıktı” şeklinde değerlendirdi.
Bilgin, Basın Yayın Genel Müdürlüğü’nün lağvedilmesi sonrasında oluşan Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’na bağlı Basın Kartları Komisyonunun gazetecilerin gerçek temsilcisi olan örgütlerin dışlanarak oluşturulduğunu belirtti. Bilgin, Basın Kartları Komisyonunun basın kartları konusundaki icraatının ciddi sıkıntılar içerdiğine vurgu yaptı.
Bilgin, açıklamada şunları kaydetti:
“Yüzlerce meslektaşımızın basın kartları yenilenmediği gibi, yüzlerce genç gazetecinin başvurusu da birkaç devlet memurunun onların gazeteci sayılıp sayılmayacağı değerlendirilmesine bırakılmış durumdadır. AYM’nin kararı her ne kadar yürütmeye 9 ay içerisinde durumu düzeltme imkânı vermiş ise de, yıpranma hakkının kanunla düzenlendiğini, yönetmenlik veya keyfi değerlendirmeler ile kısıtlanamayacağını vurgulamaktadır. Basın kanunu çerçevesinde çalışmaya başlayan genç gazetecilerin yıpranma hakkı elbette ki mesleğe başladıkları, sosyal güvenliklerinin ödendiği ilk günden itibaren geçerli olmalıdır.”
‘Örgütlü dayanışma içinde sorun çözülmelidir’
Bilgin, hemen hemen tüm Avrupa ülkelerinde ya basın örgütlerinin verdiği kartların ya da gazetecilerin çalıştıkları kurum kartlarının basın kartı olarak kullanıldığını ifade etti. Bir süredir Türkiye’de de birçok meslek örgütünün bu konuyu vurguladığını hatırlatan Bilgin, ülkemizdeki (Devlet kimin gazeteci olduğuna karar verir) anlayışını yansıtan ciddi anomalinin ortadan kaldırılması çalışması içerisindedir. Örgütlü dayanışma içerisinde Türkiye’deki basın kartı sorunu çözülmelidir” diye kaydetti.
‘Yüzde 5 faiz itirazı da kabul edildi’
Bilgin, AYM’nin gazetecilerin fazla mesaisinin zamanında ödenmemesi durumunda ödenmediği süre boyunca her gün işletilecek olan yüzde 5 faizin haksız ve ölçüsüz olduğu iddiasıyla yapılan itirazı da kabul ettiğine işaret etti.
Söz konusu faizin yüksek olduğunu ve fiili olarak uygulanmasının zor olduğuna dikkat çeken Bilgin, “Ancak gazetecilere gazete sahiplerine karşı ciddi bir güç sağlıyordu. Oran düşürülse belki daha iyi olurdu. Hükmün iptali korkarım ileride çok sorun oluşturacaktır” dedi.