Bolivya’da geçici hükümetin görev süresi uzatılıyor

Bolivya’da geçici Devlet Başkanı Jeanine Anez hükümeti ve meclis üyelerinin görev sürelerinin uzatılmasını içeren tasarı onaylandı.

Bolivya’da 22 Ocak’ta sona erecek hükümetin görev süresinin uzatan yasa tasarısı kabul edildi. Anadolu Ajansı’nın geçtiği bilgilere göre; Tasarı, Bolivya Çokuluslu Yasama Meclisi’nin (ALP) alt kanadı Milletvekilleri Meclisi’nde oy birliğiyle kabul edildi.

Görev süreleri 22 Temmuz’a kadar uzatılabilecek

Hükümetin ve meclis üyelerinin görev sürelerinin en geç 22 Temmuz’a kadar uzatılmasını öngören tasarının, geçici Devlet Başkanı Jeanine Anez’in onayından sonra yasalaşması bekleniyor.

Görev sürelerinin 3 Mayıs’ta düzenlenecek genel seçimlerde yeni hükümetin seçilmesine kadar uzatılmasını içeren tasarı, perşembe günü de ALP’nin üst kanadı Senatörler Meclisi’nde onaylanmıştı.

Tasarı eleştirilmişti

Tasarı, Evo Morales’in daha önce liderliğini yaptığı ve seçimlerde de kampanya yöneticiliği görevini üstlendiği Sosyalizm Hareketi Partisi’ne (MAS) yakın kesimler tarafından eleştirilmişti. Bu kesimlerin 22 Ocak’ta protesto çağrısı yapması üzerine ise Bolivya Ordusu, belirli saatlerde polisle beraber sokaklarda devriyeye çıkmaya başlamıştı.

Bolivya’da ne olmuştu?

Bolivya’da 20 Ekim 2019 tarihinde düzenlenen başkanlık seçimlerinin ardından muhalefet seçimlerde “hile” yapıldığını iddia etmiş ve taraflar karşılıklı olarak destekçilerini sokak gösterilerine çağırmıştı. Muhaliflerin seçimlerin iptal edilerek yeniden seçime gidilmesini istemesi ve gösterilerin yayılması üzerine Devlet Başkanı Evo Morales tekrar seçim yapılacağını duyurmuştu. Ancak muhalefet Morales’in katılmadığı seçimler düzenlenene kadar protestoların devam edeceğini açıklamıştı.

Morales, Bolivya Genelkurmay Başkanı Williams Kaliman’ın istifa çağrısı üzerine görevi bırakmak zorunda kalmıştı. Süreci darbe olarak niteleyen Morales Meksika’nın iltica teklifini kabul ederek ülkesinden ayrılmıştı. Anez, Morales’in liderliğini yaptığı parti Sosyalizm Hareketi (MAS) mensuplarının katılmaması nedeniyle çoğunluğun sağlanamadığı oturumda, ülkenin geçici devlet başkanı yapılmıştı.