HABER MERKEZİ – TBMM Genel Kurulunda 2020 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi görüşmelerinde söz alan muhalefet milletvekilleri, Kanal İstanbul Projesi, çiftçilerin borçları, jeotermal elektrik santrali konularına ilişkin iktidarı eleştirdi.
TBMM Genel Kurulunda, 2020 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi’nin maddeleri üzerinde görüşmeler sürüyor. Bütçenin 5. maddesi üzerinde milletvekilleri söz aldı. İYİ Parti İstanbul Milletvekili Hayrettin Nuhoğlu, bütçenin geneline bakıldığında yeni yatırımların bulunmadığını söyledi. İşsizler, sabit ve dar gelirliler için 2020’nin zor bir yıl olacağını belirten Nuhoğlu, reel gelirin azalması nedeniyle hane halkının daha az harcama yapacağını ifade etti. Nuhoğlu, devlet kurumlarındaki ‘yeteneksiz kadro’ değişiklikleriyle sorunların birikerek ülkenin enkaza dönüşmek üzere olduğunu belirtti.
Kanal İstanbul Projesi’ne ilişkin de eleştirilerini dile getiren Nuhoğlu, Kanal İstanbul’un “proje” olmadığını belirterek, “Fizibilitesi yapılmış, uygulanabilir olduğu ispat edilmiş çalışmalara proje denir. Bu çalışmanın ihaleye çıkacağı açıklanmış ama fizibiliteyle ilgili bilgiler henüz yok.” dedi. Nuhoğlu, tabiatı bozmaya ve gelecek nesilleri uzun yıllar borç ödemeye mahkum etmeye hiç kimsenin hakkı olmadığını belirterek, “Bilimden uzak, hesap kitap bilmeyen, çapsızların hazırladığı proje” olduğunu söyledi.
İYİ Parti Grup Başkanvekili Dursun Müsavat Dervişoğlu da “çılgın” bir projenin, çılgınlık boyutunda da ele alınması gerektiğini ifade ederek, bu projeden ne bölgede yaşayanların ne yerel yönetimlerin ne de TBMM’nin bilgilendirildiğini söyledi.
HDP’li Özen’den Maraş Katliamı hatırlatması
HDP İstanbul Milletvekili Zeynel Özen, Maraş Katliamını hatırlattı. Özen, Kıbrıs’a iki saatte çıkarma yapan TSK’nın, o dönem 7 gün boyunca olaylara müdahale etmediğini söyledi. Maraş Katliamında binlerce iş yeri ve evin tahrip edildiğini, çok sayıda kişinin da hayatını kaybettiğini hatırlatan Özen, “Bu olaylarla yüzleşmek ve o katilleri lanetlemek, suçluların ortaya çıkarılmasını sağlamak gerekir.” dedi.
CHP’li Sarıbal: Çiftçiyi öldürme bütçesi
CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, 2020 yılı bütçesinin tarım çerçevesinde analiz edildiğinde, bütçede tarımın ve çiftçinin sorunlarına yer verilmediğini söyledi. 2020 bütçesinde tarıma ayrılan payın 22 milyar lira olduğuna işaret eden Sarıbal, “Çiftçinin en önemli sorunu borçlarıdır. Çiftçinin 160 milyar lira borcu var.” dedi. Çiftçi aldığı kredilere karşılık faiz ödemeye devam edeceğine dikkat çeken Sarıbal, “Bu bütçe çiftçinin borcuna çözüm üretmiyor; bu bütçe, faiz bütçesidir, çiftçiyi öldürme, üretimi kısıtlama projesidir.” diye konuştu. Afetler konusunda da bir tek özel bütçe kaleminin görülmediğini söyleyen Sarıbal, bütçenin daha çok ithalatçılığı beslediğini ifade etti.
CHP Aydın Milletvekili Hüseyin Yıldız, Aydın’da kaçak jeotermal elektrik santralleri bulunduğuna dikkat çekerek, “Sadece 4 tane firmayı zengin etmek için 1 milyon 200 bin insanın geleceğini yok ediyorsunuz. Bu kaçak jeotermal elektrik santrallerini kapatın. Yatırıma karşı değiliz, bu firmalar eğer yatırım yapmak istiyorsa çevreye zarar vermeyecek teknoloji kullansınlar.” diye konuştu.
Madde üzerindeki müzakerelerin ardından soru-cevap işlemine geçildi.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, “100 bin sosyal konut kampanyası” ile ilgili talep toplamaya başlandığını belirtti. Millet bahçelerini 81 şehre yapacaklarını belirten Kurum, kişi başına yeşil alanı artırmak için çalıştıklarını savundu. Aydın’daki jeotermallerle ilgili konuya da değinen Kurum, “ÇED izni olmayan hiçbir jeotermal tesis olmaz. Arkadaşlarımız teyit etti, Aydın’daki tesislerin ÇED’i mevcuttur.” diye konuştu. 2020 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunun Teklifi’nin 5. maddesi kabul edildi.