‘Büyükada davası’nda 6 hak savunucusu için ceza istendi

İstanbul

HABER MERKEZİ –  ‘Büyükada davası’ olarak bilinen 11 insan hakları savunucusunun yargılandığı davada savcı, Uluslararası Af Örgütü Onursal Başkanı Taner Kılıç dahil 6 hak savunucusunun cezalandırılmasını istedi. Duruşma ertelendi.

İstanbul Büyükada’da “İnsan hakları savunucularının korunması dijital güvenliği” başlıklı toplantıya katıldıkları gerekçesiyle 11 hak savunucusu hakkında açılan davaya devam edildi. Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayında 35. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen 10. duruşmaya Uluslararası Af Örgütü Birleşik Krallık Şubesi Kampanyalar Direktörü Kerry Moscogiuri’nin de aralarında bulunduğu çok sayıda kişi katıldı. 

Sanık olarak yargılananların kimlik tespitlerinin ardından duruşma savcının mütalaasını okumasıyla başladı. Mütalaada Af Örgütü Onursal Başkanı Taner Kılıç’ın “Örgüt üyesi olmak” suçundan, İdil Eser, Günal Kurşun, Nejat Taştan, Veli Acun, Özlem Dalkıran’ın da “Örgüte üye olmamakla birlikte örgüte yardım etmek” suçundan cezalandırılmasını talep etti. Savcı, “Örgüte yardım etme” suçunu işlediklerine dair inandırıcı delil elde edilemediğinden Peter Frank Steudtner, Ali Gharavi, İlknur Üstün, Nalan Erkem ve Muhammed Şeyhmus Özbekli için ise beraat istedi. Savcının mütalaasının ardından duruşma, esas hakkındaki mütalaaya karşı savunmaların alınmasıyla devam etti.

Duruşma ertelendi

Mahkemenin sunulan mütalaaya karşı söz verdiği sanık avukatları esas hakkında savunma yapmak için süre talep etti. Sanık avukatları, ayrıca mütalaanın savcılığa iadesini talep ederek, fezlekenin mütalaaya olduğu gibi eklendiğini belirtti. Savcılık mütalaasına ilişkin ek süre talebini kabul eden mahkeme heyeti, avukatların araştırılarak dosyaya eklenmesini istediği diğer talepleri sonuca etki etmeyeceği gerekçesiyle reddetti. Bir sonraki duruşma 19 Şubat 2020 tarihine erteledi.

‘Beklentimiz savcının beraat talebinde bulunması’

Duruşma öncesi Civil Rights Defenders, Eşit Haklar için İzleme Derneği, Hafıza Merkezi, Hak İnisiyatifi Derneği’nin de aralarından olduğu 11 sivil toplum örgütü İstanbul Adalet  Sarayı önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamada, “Hak savunucuları için adalet” pankartı açıldı. Açıklamayı yapan İnsan Hakları Gündemi Derneğinden Özlem Yılmaz, duruşmada savcının mütalaa vermesini beklediklerini belirterek, “Biz insan hakları savunucularının beklentisi, kamu adına hareket eden savcının yine kamu adına bu haksızlığa ve ortaya çıkan eziyete artık son vermek adına beraat talebinde bulunması ve davanın böyle sonuçlanmasıdır. İnsan hakları savunucuları olarak tek talebimiz arkadaşlarımızın en doğal hakkı olan özgürlükleridir” dedi.

Ne olmuştu?

İstanbul Büyükada’da 5 Temmuz 2017 tarihinde “İnsan hakları savunucularının korunması korunması dijital güvenliği” konulu toplantı düzenlenmişti. “Gizli tanık” ihbarı üzerine 10 hak savunucusu kaldıkları otele yapılan baskında gözaltına alındı.

İnsan hakları savunucuları İdil Eser (Uluslararası Af Örgütü Türkiye Direktörü), Özlem Dalkıran (Yurttaşlık Derneği), Günal Kurşun (İnsan Hakları Gündemi Derneği), Veli Acu (İnsan Hakları Gündemi Derneği), Ali Garawi (İsveç vatandaşı insan hakları eğitimcisi), Peter Steudtner (Almanya vatandaşı insan hakları eğitimcisi) “Örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek”, “Silahlı örgüte üye olmak” suçlamalarıyla tutuklandı.

Adli kontrol şartıyla serbest bırakılan İlknur Üstün (Kadın Koalisyonu), Nalan Erkem (Yurttaşlık Derneği) ise savcının itirazı üzerine 23 Temmuz’da tutuklanmıştı. 25 Temmuz’da Nejat Taştan ve Şeyhmus Özbekli haftada iki gün adli kontrol şartıyla ve yurtdışına çıkma yasağıyla serbest bırakıldı.

6 Haziran 2017 tarihinde İzmir’de gözaltına alındıktan sonra tutuklanan Taner Kılıç da ‘Şüpheli’ olarak davaya eklendi. 25 Ekim 2017 tarihinde İstanbul 35. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ilk duruşmanın ardından 4 ay tutuklu kalan 8 hak savunucusu tahliye edildi. 14 ay tutuklu kalan Taner Kılıç da 15 Ağustos 2018 tarihinde adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.