Ceren Damar davasında ağırlaştırılmış müebbet talebi

Fotoğraf: AA

HABER MERKEZİ – Araştırma Görevlisi Ceren Damar’ı katleden Hasan Hikmet hakkında “Canavarca hisle veya eziyet çektirerek, kişiyi yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle tasarlayarak öldürmek” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi.

Çankaya Üniversitesi Hukuk Fakültesi Araştırma Görevlisi Ceren Damar Şenel’i öldüren Hasan İsmail Hikmet (23) hakkında “Ağırlaştırılmış müebbet hapis” istemiyle açılan davanın ikinci duruşması başladı. Ankara 33. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya tutuklu sanık Hasan İsmail Hikmet ile Ceren Damar’ın annesi Feyzan, babası Mustafa, kız kardeşi Selin Damar, eşi Levent Şenel ve müdahil olarak Çankaya Üniversitesi’nin avukatı katıldı. Duruşmayı Çankaya Üniversitesi öğretim üyeleri ve öğrencileri ile Kadın Meclisleri, Ankara Kadın Platformu üyelerinin de aralarında bulunduğu kalabalık grup takip ediyor.

Mahkeme heyeti duruşma salonunda beklendiği sırada, Ceren Damar’ın eşi Levent Şenel, izleyicilerden sanığa, sanığın ailesine ve avukatına sataşmada bulunulmamasını isteyerek, “Duruşma ne kadar hızlı, şeffaf, adil olursa adalet de o kadar erken tecelli eder.” dedi.

‘Sanık avukatının mazereti davayı uzatmaya yöneliktir’

Sanık avukatı Vahit Bıçak’ın mazeret bildirerek duruşmaya gelmemesi söz alan Damar ailesinin avukatı Çetin Arslan, “Sanık avukatının mazeretinin davayı uzatmaya yönelik olduğu için reddedilmesi gerektiğini düşünüyorum. Neyin ne olduğu belli değilmiş gibi menfur olayda Ceren’i savunan kim varsa onlar hakkında suç duyurusunda bulunmuşlar. Sayın Cumhurbaşkanımızın taziyeleri hakkında ise hiçbir şey söylememektedir. Bu da ilginç bir noktadır. Ayrıca sanığın annesi olay günü maddi delilleri karartmak gibi hukuka aykırı eylemde bulunmuştur. Suç duyurusunda bulunulma ihtimali vardır. İlk duruşma buradaydı.” Dedi.

Sanığın annesi Hatice Elçi dinlenmeyecek

Ardından savcı, sanık avukatının dosyanın genişletilmesi yönündeki taleplerinin reddedilmesini ve sanığın annesi Hatice Elçi Hikmet’in tanıklığından vazgeçilmesini talep etti. Mahkeme, sanık avukatının dosyanın genişletilmesi taleplerini reddederek, sanığın annesi Hatice Elçi Hikmet’in de tanık olarak dinlenmesinden vazgeçildiği yönünde karar verdi. Ardından sanık Hasan İsmail Hikmet, “Avukatım hasta olduğu için savunma yapmak istemiyorum” dedi.

‘Mahkeme ve hukukla dalga geçiliyor’

Daha sonra söz alan Ceren Damar’ın babası Mustafa Damar, savunma hakkına gizlenerek katledilen kızına bir sürü iftira atıldığını belirterek, “Bizim yaşadığımız acı yetmiyormuş gibi bunlarla uğraşıyoruz. Acımızla dalga geçiyorlar gibi. Şu ana kadar karşılaştığımız durum mahkeme ve hukukla dalga geçmedir. Sizden beklentim bir an önce bu katile hak ettiği cezanın verilmesidir” dedi.

Ağırlaştırılmış müebbet talebi

Duruşmada Cumhuriyet Savcısı esas hakkındaki görüşünü açıkladı. Savcı, olayın gerçekleşme sürecini özetledi. Hikmet’in, Şenel’e iki el tabancayla ateş ettikten sonra 17 kez bıçakladığını belirten savcı, sanığın TCK’nın 82. maddesindeki “Canavarca hisle veya eziyet çektirerek, kişiyi yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle tasarlayarak öldürmek” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis, “Ruhsatsız tabanca bulundurmak” ve “Silahla tehdit” suçlarından da 3 yıldan 8 yıla kadar hapsini talep etti. Tekrar söz alan müdahil avukatları, salon dışında hazır bulunan bazı kişilerin tanık olarak dinlenmelerini talep etti Duruşma tanıkların ifadeleriyle devam etti. Duruşma 24 Ocak 2020 tarihine ertlendi.

Duruşma öncesi Ceren Damar Şenel’in babası Mustafa Damar, adliye önünde konuştu. Davanın ikinci duruşması için toplandıklarını belirten Damar, “Birinci duruşmada kızıma iftiralar atıldı. İfadesini sözlü vermekten aciz katilin önüne yazılı tutuşturulan metinden okunarak iftiralar atıldı. Savunma hakkı arkasına gizlenerek iftiralar atıldı ve dava mecrasından saptırılmaya çalışıldı.” diye konuştu. Kendilerine arabuluculuk teklifleriyle gelindiğini ifade eden Damar, bunları milletin ve yargının takdirine bıraktıklarını söyledi. Damar, duruşma sonrasında da gerekli açıklamaları yapacağını söyledi.

‘Gerçek adalet için Adliye önündeyiz’

Kadın Meclisleri adına konuşan Mizgin Sümbül de Ceren Damar Şenel’in adalet için öldürüldüğünü dile getirerek, “Biz de onun bıraktığı mücadeleyi burada, adliye salonlarında sürdürmeye devam edeceğiz. Kadın cinayetlerini durdurana dek devam edeceğiz.” dedi. Ankara Kadın Platformu adına konuşan Zeynep Tan da, Türkiye’de yaşanan cinayetlere karşı, kadınları değil failleri koruyan kararlara karşı gerçek adaleti sağlamak için adliye önünde olduklarını belirtti.

Ceren Damar’ın öldürülmesinin kendilerine kadınların bir üniversitenin hukuk fakültesinde dahi can güvenliğinin olmadığını gösterdiğini belirten Tan, “Ceren’in öldürülmesinin sorumluları şiddetin gerçek sebeplerini ortadan kaldırmak yerine daha fazla güvenlikçi politika önermektedir. Halbuki eril şiddeti önleyecek olan erkek egemen politikalarla ve bunu yaratan erkek egemen sistemle mücadele edilmesidir” dedi. Tan, Ceren Damar’ın da ilke edindiği ‘insan doğa ve toplum yararına üniversite’ hedefine ulaşmanın yolunun üniversitelerde toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamaktan geçtiğine dikkat çekti.

Ceren Damar Şenel, 2 Ocak 2019’da üniversitedeki odasında öğrencisi Hasan Hikmet tarafından ateşli silah ve bıçakla öldürülmüştü